Un focar de Covid-19 a fost depistat la Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, județul Harghita. Acesta a fost descoperit la secţia de Dermatologie. Ca urmare, vizitele pacienților au fost suspendate timp de o săptămână, iar măsurile specifice pentru astfel de cazuri au fost implementate.
Medicul primar epidemiolog Sergiu Sîngeorzan, şeful Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAM) din cadrul SJU Miercurea-Ciuc, a declarat că este vorba de patru pacienţi care luni dimineaţa, 28 octombrie, au prezentat simptomatologie minimă, iar testele efectuate au ieşit pozitive.
Drept urmare, pacienţii depistaţi pozitiv au fost izolaţi şi au fost consultaţi de un medic infecţionist, starea acestora fiind bună. Potrivit sursei citate, doar un pacient din cei patru va rămâne internat.
Totodată, persoanele cu care au intrat în contact în salon sunt supravegheate până la externare şi vor fi testate la apariţia oricărei minime simptomatologii sugestive.
Potrivit sursei citate, s-au suspendat vizitele pe secţie timp de o săptămână, aparţinătorii având posibilitatea să afle informaţii, telefonic, despre starea pacienţilor şi să lase pachete la intrarea în secţie, care vor fi înmânate pacienţilor de către personalul secţiei.
Printre măsurile aplicate se mai numără curăţenia şi dezinfecţia, pentru limitarea răspândirii infecţiei, personalul medical fiind este monitorizat zilnic, prin triaj epidemiologic, la intrarea pe tură.
Dr. Sîngerozan a recomandat utilizarea măştii de protecţie de către cei care vin în ambulatoriu sau vizitează spitalul, dar şi igiena mâinilor şi distanţarea.
Este al doilea focar de Covid-19 înregistrat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc în ultima lună, primul fiind depistat la secţia de Cardiologie.
Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat pentru AGERPRES că timp de mai multe săptămâni a existat o tendinţă crescătoare a cazurilor de Covid-19, urmată de o scădere, iar în prezent se înregistrează din nou o creştere a acestor cazuri.
În legătură cu cazurile de infecţii ale căilor respiratorii superioare, dr. Tar a precizat că săptămâna trecută s-au înregistrat 3.466 de îmbolnăviri, numărul fiind aproape similar cu săptămâna precedentă.
Se înregistrează o creştere a pneumoniilor, 356 de persoane fiind diagnosticate, cu 40 mai multe decât în săptămâna precedentă, dar şi o creştere a cazurilor de gripă, de la 3 la 19 cazuri. Şefa DSP Harghita a arătat că situaţia se încadrează în trendul sezonier şi este de părere că numărul va mai creşte în perioada următoare.