COVID-19 este o boală care pune probleme din două puncte de vedere. În primul rând, infectarea efectivă cu virusul SARS-CoV-2, ce poate genera atât forme ușoare, cât și severe, iar a doua perspectivă este cea a complicațiilor ce pot să apară pe termen lung.
Medicul Marius Geantă, fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat pentru Ziare.com că există trei mari categorii de boli asociate cu COVID-19, și anume cardiovasculare, pulmonare și neurologice.
”Sunt cele 3 mari categorii patologice asociate cu COVID-19 pe termen lung: bolile cardiovasculare, cele pulmonare cronice și cele neurologice. Am văzut niște date care indică și un risc crescut de diabet zaharat”, spune Marius Geantă.
Medicul punctează că este important ca persoanele ce au trecut prin COVID-19, mai ales dacă au avut o formă medie sau severă, să fie foarte atente la posibilele simptome care pot să apară ulterior, după 3-12 luni de la recuperare.
”În cazul pacienților care au trecut prin covid, devine foarte important să fie atenți la posibile simptome care pot să apară.
De exemplu pentru bolile cardiovasculare avem palpitații, dureri în piept, probleme de respirație, scurtarea respirației, care este valabilă și pentru bolile respiratorii. Mai sunt definite și niște fenomene neurologice cum ar fi capacitatea redusă de concentrare, capacitatea redusă de a face un efort intelectual ca înainte de covid. Dacă apar astfel de simptome ar fi bine să nu fie trecute cu vederea și să se adreseze medicului”, explică Marius Geantă.
Medicii spitalului de urgență din Arad au observat că tot mai multe persoane care au avut COVID-19 dezvoltă alergii, chiar dacă nu au un istoric medical în acest sens. Mai exact, în ultima lună, s-au prezentat circa 100 de persoane la spital cu această problemă.
"Această perioadă înseamnă o adresabilitate crescută a pacienţilor cu afecţiuni alergice. Pe lângă pacienţii care se cunosc cu afecţiune alergică de mai mulţi ani, apar tot mai multe cazuri de pacienţi la vârste mai înaintate cu afecţiuni clar documentate de etiologie alergică (...) Am observat că pacienţi care au prezentat infecţie cu SARS-CoV-2, fără antecedente patologice alergice, au dezvoltat anumite sensibilizări alergice într-un număr destul de mare", a declarat miercuri, 13 aprilie, medicul Camelia Ciacli, specialist în alergologie- imunologie clinică.
Medicul Marius Geantă spune că nu i-au atras atenția date care să indice o legătură între COVID-19 și alergii, dar punctează că este important modul în care medicii din Arad au gestionat situația și și-au pus un semn de întrebare.
”E important că medicii din acel spital și-au pus un semn de întrebare: de ce se prezintă oamenii cu aceste alergii și dacă nu cumva au legătură cu covid. E absolut corect din punct de vedere medical să te întrebi aceste lucruri și să încerci, printr-o analiză detaliată a fiecărui caz, să vezi dacă există legături. Adică au procedat foarte bine din punct de vedere și al practicii și al eticii medicale. Avem doar doi ani de experiență cu COVID-19, este boala care a fost definită cel mai rapid în istoria umanității, dar suntem departe de a o fi înțeles pe deplin, atât faza acută, cât și complicațiile pe termen lung”, concluzionează Marius Geantă.