Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa

Duminica, 21 Aprilie 2024, ora 17:43
2748 citiri
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un pacient a fost infectat cu coronavirus timp de 613 zile FOTO Facebook

Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a decedat anul trecut. În același timp, oamenii de știință au avertizat în legătură cu apariţia unor variante mai periculoase ale coronavirusului, informează DPA.

Bărbatul vârstnic, care avea un sistem imunitar slăbit din cauza unor afecţiuni preexistente, a fost spitalizat la Amsterdam în februarie 2022 cu OVID-19, potrivit unui comunicat.

Pacientul a fost testat pozitiv la coronavirus timp de 613 zile, până în momentul decesului, în octombrie 2023.

Au mai fost raportate anterior cazuri de infecţii foarte prelungite la persoane al căror sistem imunitar era incapabil să lupte adecvat contra virusului.

Echipa de cercetători, condusă de Magda Vergouwe, de la Universitatea Amsterdam, plănuiește să prezintele rezultatele în cadrul unui congres al Societăţii europene pentru microbiologie clinică şi boli infecţioase, care va avea loc la Barcelona, în perioada 27-30 aprilie.

Cazul este interesant pentru cercetători şi din perspectiva mutaţiilor pe care le poate suferi coronavirusul la astfel de pacienţi infectaţi pe termen lung. Acest lucru ascunde riscul apariţiei unor variante ale virusului care pot învinge mai uşor sistemul imunitar al oamenilor sănătoşi.

Cercetătorii din Ţările de Jos au colectat în mod repetat probe de la acest bărbat pentru a analiza materialul genetic al coronavirusului. Au descoperit un total de peste 50 de mutaţii în comparaţie cu varianta BA.1 a Omicron care circula la acea vreme, inclusiv unele care ar permite virusului să ocolească bariera imunitară. La 21 de zile după ce pacientului i-a fost administrat un anumit medicament anti-coronavirus, virusul a dezvoltat semne de rezistenţă la acest tratament.

Bărbatul a murit din cauza acutizării uneia dintre afecţiunile sale preexistente. Conform datelor existente, el nu a infectat nicio altă persoană cu versiunea mutată de coronavirus cu care era infectat.

Acest caz ”scoate în evidenţă riscul unor noi variante SARS-CoV-2 care trec de bariera imunitară şi apar la pacienţii cu un sistem imunitar compromis”, au spus cercetătorii în comunicatul de presă.

Dezvoltarea extensivă a virusului la un singur pacient ar putea duce la apariţia unor variante unice, au avertizat aceştia.

Este importantă monitorizarea de aproape a evoluţiei coronavirusului la persoanele cu sistemul imunitar compromis. Există riscul apariţiei şi răspândirii unor variante mai puţin sensibile la sistemele imunitare ale oamenilor sănătoşi, au adăugat ei.

Quarterly Report - Editia 4

Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
Cum a reacționat Răducu Mazăre la anunțul eliberării tatălui său. ”Am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări”
Cum a reacționat Răducu Mazăre la anunțul eliberării tatălui său. ”Am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări”
Răducu Mazăre s-a arătat foarte fericit de vestea eliberării tatălui său și a precizat că va merge cu familia să să-l aștepte pe Radu Mazăre la ieșirea din închisoare. Instanța a...
#Covid 19, #coronavirus in lume, #pacient mort de coronavirus, #Tarile de Jos , #coronavirus