Adio Covid-19, bun venit Covid-22. Cercetător român la Oxford: ”Aceste două subvariante s-au schimbat semnificativ”

Sambata, 02 Iulie 2022, ora 03:40
22667 citiri
Adio Covid-19, bun venit Covid-22. Cercetător român la Oxford: ”Aceste două subvariante s-au schimbat semnificativ”
Lucrător sanitar îmbrăcat în combinezon anti-COVID FOTO: pixabay.com

Se pare că, în sfârșit, trebuie să ne luăm rămas bun de la ceea ce ne-a fost ”alături” în acești ani de pandemie: Covid-19. Dar nu s-a terminat totul. Desigur, este timpul să-i urăm bun venit variantei care deja a fost numită de către experți Covid-22.

Actualele variante ale coronavirusului sunt diferite de ceea ce a dat inițial boala denumită Covid-19. Mutațiile recente BA.4 și BA.5 generează acum o formă nouă de boală, cu simptome noi pe lângă cele deja știute și unele noi. Iar infectările par să se răspândească rapid, experții anticipând un nou val mare de îmbolnăviri.

Cu toate acestea, variantele care dau Covid-22 nu sunt atât de grave cum a fost Delta, de exemplu, sau Alpha. Au o transmisibilitate mai ridicată dar boala va fi mai puțin severă. Specialiștii spun însă că vaccinarea rămâne la fel de importantă ca și până acum pentru că la cei nevaccinați, mutația din prezent este la fel de dăunătoare ca și tulpina originală.

Cercetător român: Aceste două subvariante ale Omicron s-au schimbat semnificativ

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a explicat ce este de fapt cu acest Covid-22 și de ce este diferit de varianta inițială.

Specialistul spune că am avut și Covid-20 și Covid-21, iar acum Covid-22. Iar acestea nu sunt denumiri științifice ci țin mai degrabă de mutațiile apărute în timp care au definit valurile de infectări.

În ceea ce privește Covid-22, vorbim de fapt despre mutațiile Omicron BA.4 și BA.5.

”Aceste două subvariante ale tulpinii Omicron s-au schimbat semnificativ. Prezintă mutații în structura proteinei Spike și nu numai care fac infecția mult mai permisivă. Aceste variante reușesc să înlocuiască celelalte tulpini aflate în circulație tocmai pentru că sunt mai bune în procesul de infectare.

Sunt mai blânde simptomatologic decât ce am avut la începutul pandemiei dar în continuare pot genera forme grave în speciale la persoane cu comorbidități și la cele nevaccinate”, a explicat Ștefan Dascălu pentru Ziare.com.

Ne mai feresc vaccinurile actuale de mutațiile coronavirusului?

Deși încă de la începutul anului se anunța un vaccin împotriva variantei Omicron, acesta încă nu a ajuns pe piață. Iar cele vechi par să nu mai aibă eficiența dorită, fiind nevoie de mai multe doze pentru a ne proteja de infecții.

”Eficiența vaccinurilor care au fost dezvoltate împotriva Covid-19 a scăzut în timp. Noi dezvoltăm vaccinuri împotriva a ceva care acum s-a schimbat. Nu mai avem aceleași răspunsuri extrem de bune dar au în continuare un efect protector împotriva formelor grave, iar acest lucru ne interesează cel mai mult.

Eficiența vaccinărilor și strategia de vaccinare sezonieră probabil, pentru că vedem că la asta se va ajunge va fi cu vaccinuri actualizate la tulpinile aflate în circulație. Nu are sens să vaccinăm împotriva a ceva ce nu mai există dacă nu obținem un un nivel bazal protector.

Momentan încă îl obținem și cu aceste vaccinuri dar sunt în stadii avansate de dezvoltare și vaccinurile împotriva tulpinilor noi. Deja câteva companii vor să introducă astfel de seruri pe piață.

Depinde de cum va fi legislația în vigoare și de mecanismele internaționale care se ocupă cu achiziția și cu administrarea vaccinurilor în diferite țări”, a mai spus Ștefan Dascălu.

În ceea ce privește noile vaccinuri, când acestea vor fi implementate, România va avea acces imediat la ele.

”Noi, evident că făcând parte din Uniunea Europeană vom avea acces la vaccinările aprobate care sunt administrate și în alte țări din UE. Din acest punct de vedere și la începutul pandemiei am avut acces la cele mai bune vaccinuri, în perspectivă globală.

Pentru că sunt unele țări unde s-au implementat vaccinuri care au avut o oarecare eficiență dar nu una foarte bună, iar efectele se resimt”, a mai explicat expertul.

Vor mai fi lookdown-uri?

Chiar dacă virusul nu va fi eradicat complet și, probabil, vom avea sezoane cu infectări masive, se pare că strategia corectă din acest punct de vedere, mai ales dacă ne referim la actuala tulpină Omicron, va fi cea de conviețuire cu virusul.

”Dacă ne uităm la politica agresivă non-Covid care a fost aplicată în China este și ca urmare a faptului că strategia lor de vaccinare nu a reușit să obțină o acoperire dorită la persoanele vulnerabile și, în al doilea rând pentru că nu au fost atât de bune.

Cu un lookdown general se scapă de virus pentru că acesta nu mai circulă. Doar că strategie de genul acesta este sortită eșecului dacă în alte țări nu este implementată și sincronizată această măsură.

În momentul de față cea mai bună strategie de sănătate publică este politica de acomodare și trăit cu Covid. Marea Britanie a fost printre primele țări în care s-a discutat despre această măsură dar vedem că în prezent este o politică națională adoptată în toată Europa.

Și la noi în România practic asta facem. Trăim cu Covidul. Sunt cazuri în fiecare zi. Foarte mulți oameni au fost expuși la boală, cei mai fericiți dintre ei au avut și acces la vaccin și nu au suferit forme grave, alții nu s-au vaccinat, au trecut prin boală și au rămas, mai mult sau mai puțin cu sechele. Foarte mulți au murit din cauza Covid.

Imunitatea obținută prin boală, vaccin sau ambele ne permite să ne întoarcem la normalitate. Dar trebuie să vedem cum putem îmbunătăți strategiile naționale de prevenție. Vorbim atât de vaccin cât și de tratament”, a mai spus cercetătorul român.

Vom avea o toamnă cu val Covid?

Expertul spune că acest virus tinde să devină sezonier astfel că nu este exclus ca în toamnă să asistăm la un număr mare de infectări.

”Cu siguranță că vom asista la o creștere a numărului de cazuri în toamnă și nu numai pentru că se întoarce lumea din concedii. Pentru că virusul circulă și acum în România. Mai degrabă din cauza sezonalității virusului și a obiceiurilor noastre referitor la cum interacționăm, petrecem mai mult timp în interior, suntem mai predispuși să căpătăm infecții respiratorii în sezonul rece și așa mai departe. Tot cumulul acesta de factori la care se poate adăuga și importul de cazuri, dar nu mai putem vorbi despre o influență de mare.

Cu siguranță va mai fi un val și vor mai exista și altele după, nu cred că severitatea va fi comparabilă cu valul Delta. Valul Omicron de anul acesta nu a fost atât de sever. Este o tulpină foarte infecțioasă dar mult mai blândă din punct de vedere simptomatologic”, a punctat Ștefan Dascălu.

Simptome de Covid-22

Multe dintre simptomele dezvoltate odată cu infectarea variantelor BA.4 și BA.5 corespund celor care erau deja comune în variantele anterioare ale bolii. Poate că unul dintre simptomele pe care aceste mutații par să le revină din varianta originală este febra, scrie diariodesevilla.es.

Alte simptome sunt:

  • Oboseală

  • Congestie nazala

Tuse

  • Durere de cap

În raport cu subvariante precum BA.1, predominante în perioada Crăciunului trecut, există o serie de simptome care, în ceea ce începem să cunoaștem acum ca fiind Covid-22, apar într-o măsură mai mare în rândul celor infectați:

  • Mucus

  • Greaţă

  • diaree

  • pierderea gustului

  • pierderea mirosului

Conform datelor de la Ministerul Sănătății, în săptămâna 20-26 iunie 2022 au fost înregistrate 3.974 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 547 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Greșelile pe care le fac turiștii când merg în vacanțe all-inclusive. Bacșișurile pot face diferența
Greșelile pe care le fac turiștii când merg în vacanțe all-inclusive. Bacșișurile pot face diferența
O jurnalistă de călătorii care a fost în zeci de stațiuni all-inclusive în Caraibe, Mexic, Maldive și multe altele, a văzut turiștii trecând cu vederea multe detalii care ar fi putut face...
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Stațiunea Tenerife din Insulele Canare (Spania), una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță, inclusiv de către români, e afectată în acest an de proteste masive ale localnicilor....
#covid 22, #Covid 19, #pandemie, #stefan dascalu cercetator oxford, #omicron, #vacanta , #coronavirus