Cum se manifestă sindromul post-Covid la persoanele care au avut forme ușoare ale bolii. Medic: ”Este suprinzător”

Miercuri, 27 Iulie 2022, ora 18:41
8373 citiri
Cum se manifestă sindromul post-Covid la persoanele care au avut forme ușoare ale bolii. Medic: ”Este suprinzător”
Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta” din București FOTO Hepta

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, a tras un nou semnal de alarmă miercuri, 27 iulie, în legătură cu sindromul post-Covid.

Mahler a catalogat drept ”suprinzător” modul în care sindromul post-Covid îşi face simţită prezenţa la pacienţii care au avut forme uşoare, mulţi dintre aceştia acuzând la evaluare tuse, oboseală la efort, infecţii respiratorii repetate.

”Este suprinzător modul în care sindromul post-Covid îşi face simţită prezenţa la pacienţii care au avut forme uşoare de Covid. Mă refer aici la persoane tinere, persoane care nu au necesitat tratament antiviral sau internare în spital în timpul perioadei de boală, dar care la o perioadă de trei luni, şase luni se prezintă la medicul pneumolog acuzând o simptomatologie nu neapărat brutală, ci supărătoare: tuse, oboseală la efort, infecţii respiratorii repetate. (...) Sunt destul de frecvente (cazurile - n.r.). Aş spune că jumătate din pacienţii care se prezintă pentru evaluare post-COVID au acest tip de afectare”, a spus medicul.

Beatrice Mahler a precizat că afectarea pulmonară a acestor pacienţi este asemănătoare cu cea a persoanelor care au mai mult de 20 de ani de fumat.

”Examinarea pe care o facem în laboratoarele funcţionale evidenţiază o modificare o funcţiei pulmonare care se produce la nivelul săculeţilor de aer, la nivelul alveolelor, probabil prin mecanism imun specific infecţiei SARS-CoV-2. Pentru a înţelege lucrurile, aş compara cu persoanele care fumează. Pentru că aceeaşi afectare la nivelul săculeţilor o găsim la pacienţii care au mai mult de 20 de ani de fumat. Surprinzătoare pentru mine, cel puţin, şi surprinzătoare în condiţiile în care am avut pacienţi care nu au avut un singur episod de infecţie, ci mai multe episoade, este adevărat, toate uşoare, dar la care funcţia pulmonară la acest nivel este important afectată”, a mai explicat managerul de la ”Marius Nasta”.

Potrivit medicului, o mare parte dintre cei care se prezintă şi au această afectare post-Covid recuperează funcţia pulmonară, dar nu complet.

”O mare parte recuperează funcţia pulmonară, dar nu complet. Simptomatologia se ameliorează, însă tratamentul pe care îl avem în acest moment disponibil este un tratament nespecific, pentru că este o boală nouă despre care ştim foarte puţine şi pe care o tratăm cu metodele pe care le avem până acum la dispoziţie. Adică, de multe ori, corticoterapie, kinetoterapie respiratorie, mai puţin terapie bronhodilatoare, pentru că sprayurile inhalatorii pe care le administrăm pacienţilor cu BPOC şi astm nu ajung la acest nivel pentru a produce efect”, a arătat Mahler.

Eveniment Quarterly Report

Spitalul modular de la Brașov a fost redeschis în condițiile creșterii numărului de cazuri de COVID-19
Spitalul modular de la Brașov a fost redeschis în condițiile creșterii numărului de cazuri de COVID-19
Autoritățile sanitare au anunțat o creștere a numărului cazurilor de COVID-19. În acest context, la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Brașov a fost redeschis modularul din curtea...
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
#covid, #long covid, #Beatrice Mahler marius nasta, #Sindrom covid lung , #coronavirus