Cazurile uşoare de COVID-19 pot provoca probleme de memorie şi de atenţie până la 9 luni după recuperare

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 11:22
2084 citiri
Cazurile uşoare de COVID-19 pot provoca probleme de memorie şi de atenţie până la 9 luni după recuperare
Test Covid FOTO Pixabay

Pacienţii cu o formă uşoară de COVID-19 pot dezvolta probleme de memorie şi atenţie pe o perioadă între şase şi nouă luni după recuperare, potrivit unui studiu realizat Universitatea Oxford din Marea Britanie, relatează Reuters şi dpa.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele care au avut o formă uşoară de COVID-19 şi care nu au prezentat simptome persistente după îmbolnăvire, sau aşa numitul COVID-19 de lungă durată (long-COVID-19), au suferit totuşi de probleme de memorie şi de atenţie mai multe luni după recuperare.

În cadrul studiului, cei 136 de participanţi care fuseseră testaţi anterior pozitiv pentru coronavirus, însă nu raportaseră alte simptome de lungă durată au fost rugaţi să rezolve o serie de exerciţii pentru a le fi testate abilităţile cognitive şi memoria.

Cercetătorii au descoperit că participanţii au avut probleme semnificative în a-şi aminti experienţe personale - cunoscută drept memorie episodică - până la şase luni după infectare.

Ei au constatat, de asemenea, că acestor pacienţi le-a fost afectată capacitatea de a-şi menţine atenţia până la nouă luni după infectare.

"Ceea ce este surprinzător este că, deşi persoanele care au avut COVID-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie şi atenţie", a declarat dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii Oxford.

"Descoperirile noastre arată că oamenii pot experimenta unele consecinţe congnitive cronice luni de zile după infectare", a adăugat experta.

Cu toate acestea, cercetătorii care au realizat studiul au afirmat că persoanele care au experimentat probleme în ceea ce priveşte memoria episodică şi menţinerea atenţiei au revenit în mare parte la normal după şase şi, respectiv, nouă luni.

Eveniment Quarterly Report

La ce folosește Serena Williams laptele matern. Mărturisirea fostului lider WTA
La ce folosește Serena Williams laptele matern. Mărturisirea fostului lider WTA
Serena Williams (42 de ani) a născut în august al doilea copil pe care îl are împreună cu soțul său, Alexis Ohanian. Alexis Olympia (6 ani) are acum o surioară, pe Adira River, în...
Antrenorul lui CFR Cluj se plânge în Italia despre tratamentul din România
Antrenorul lui CFR Cluj se plânge în Italia despre tratamentul din România
Cu Andrea Mandorlini pe bancă, CFR Cluj s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei României şi se află pe locul 2 în clasament. Cu toate acestea, italianul se arată nemulțumit de...
#covid, #cazuri usoare, #probleme, #memorie, #atentie, #long covid , #coronavirus
Comentarii
Poza MiticadinObor
MiticadinObor
rank 1
Nu e de gluma cu virusul asta. Eu m-am ales cu un priaprism de