Daunele morale acordate unei familii de români care a primit cadavrul unei femei în locul tatălui mort de COVID

Sambata, 24 Februarie 2024, ora 21:50
3411 citiri
Daunele morale acordate unei familii de români care a primit cadavrul unei femei în locul tatălui mort de COVID
Secție de Terapie Intensivă FOTO Facebook/ RO Vaccinare

Spitalul Municipal Carei și un angajat al unității medicale au fost obligați de Tribunalul Satu Mare să îi plătească daune morale de 15.000 de lei unei familii al cărei membru decedat a fost încurcat cu o femeie. Sentința nu este definitivă.

Soția și cei doi copii ai unui bărbat mort de COVID, în septembrie 2020, la Spitalul Municipal Carei au dat în judecată unitatea medicală și un angajat al spitalului cerând daune morale de 300.000 de lei pentru că nu au putut vorbi cu soțul, respectiv tatăl, în ultimele clipe ale vieții lui, iar după deces familia a primit cadavrul unei femei, bărbatul fiind înmormântat de o altă familie.

În procesul de la Tribunalul Satu Mare, reclamanții au arătat că bărbatului decedat i s-a făcut rău și a ajuns la urgențe cu diagnosticul confirmat de pneumonie şi suspiciune de Covid-19, unde a rămas internat aproximativ două-trei ore.

În după-amiaza zilei de 5 septembrie 2020, bărbatul a fost confirmat cu COVID-19 și a fost transferat la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Municipal Carei, acesta fiind Spital suport Covid.

Familia susține că din 5 septembrie până în 14 septembrie, când a murit, fiica bărbatului a sunat de nenumărate ori la spital pentru a se interesa de starea tatălui, „comunicându-i-se că acesta este mai bine, însă are probleme de respiraţie”.

„A solicitat de fiecare dată să poată vorbi telefonic cu el sau măcar să le audă vocea pentru a-l încuraja şi a-i spune că îi sunt alături în aceste momente dificile, însă, de fiecare dată li s-a promis că vor vorbi cu el, însă nu au reuşit nici măcar să îi audă vocea sau el să-i audă pe ei, deoarece nu le-a fost facilitată convorbirea telefonică”, a arătat avocatul familiei în proces.

În 14 septembrie, familia a fost anunțată că bărbatul a murit. Fiind în izolare, familia bărbatului nu a putut merge pentru identificarea cadavrului și ridicarea decedatului decât în 18 septembrie. Când a mers la spital pentru a-și identifica tatăl, fiica bărbatului a constatat că persoana decedată este, de fapt, o femeie.

Practic, îngrijitorul din cadrul spitalului, responsabil de curăţenie şi eliberarea cadavrelor a încurcat corpurile neînsuflețite, bărbatul decedat fiind înmormântat de rudele femeii. În urma plângerilor făcute de familii au fost deschise și două dosare penale, care au fost clasate. Ancheta a permis, însă, deshumarea cadavrului bărbatului și predarea lui familiei.

„Nu poate fi contestată trauma psihică prin care ei au trecut în momentul în care ajunşi la Spitalul Municipal Carei pentru recunoaşterea celui care le-a fost soţ şi tată au constatat că acesta lipseşte, simţind dureri profunde, care i-au afectat şi îi afectează în continuare, cu atât mai mult cu cât defunctul a fost preot şi, în această calitate, credea cu tărie în sfinţenia şi sacralitatea slujbei de înmormântare care, în ceea ce-l priveşte, a devenit o batjocură, în primă fază, nevizându-1. Pierderea soţului şi a celui care le-a fost tată, urmată de încurcarea cadavrelor le-a cauzat traume de ordin psihic grave şi retarde, manifestate în prezent”, a arătat avocatul familiei reclamante în proces.

Îngrijitorul găsit responsabil de încurcătură s-a apărat spunând că vina nu-i aparţine doar lui, „fiind convins şi acum că corpul neînsufleţit al defunctei era situat pe poziţia mediană a compartimentului refrigerator şi că a predat-o pe aceasta reprezentanţilor pompelor funebre netinzând niciun moment să aducă atingere respectului persoanei decedate”.

„Dacă s-ar fi respectat şi termenul de ridicare al corpurilor neînsufleţite în conformitate cu disp. Ordinului 436/2020, această eroare nu s-ar fi săvârşit şi nu ar mai fi ajuns astăzi în această situaţie”, s-a mai apărat angajatul spitalului.

Tribunalul Satu-Mare a admis în parte solicitarea familiei bărbatului decedat și a dispus achitarea, de către angajat și spital, unor daune morale de 15.000 de lei, câte 5.000 de lei pentru fiecare dintre reclamanți.

„Tribunalul reţine că pierderea corpului neînsufleţit al soţului respectiv tatălui lor, necesitatea de a se proceda la deshumarea cadavrului, de a asista la această procedură, a produs o suferinţă emoţională reclamanţilor suplimentară faţă de cea a pierderii membrului lor de familie.

De asemenea, tribunalul reţine că încălcarea, într-o primă fază, a dreptului de a beneficia de o înmormântare de rit ortodox în prezenţa membrilor de familie a produs reclamanţilor suferinţe psihice, cu atât mai mult cu cât defunctul a fost preot în cadrul comunităţii locale.

Cu toate acestea, şi reclamanţii, prin conduita lor, prin nerespectarea termenului de ridicare a cadavrului au contribuit în mod culpabil la situaţia creată cu atât mai mult cu cât în perioada respectivă era de notorietate că spitalele „covid” erau supraaglomerate iar personalul medical şi auxiliar nu mai făcea faţă acestei situaţii. Totodată, tribunalul reţine că după deshumare, a existat posibilitatea de a se organiza slujba religioasă în prezenţa membrilor familiei defunctului”, se arată în sentința Tribunalului Satu Mare, care poate fi atacată cu apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plimbarea cu trotineta i-a fost fatală unui bărbat din Covasna. Medicii nu au reușit să-l resusciteze după ce s-a lovit la cap
Plimbarea cu trotineta i-a fost fatală unui bărbat din Covasna. Medicii nu au reușit să-l resusciteze după ce s-a lovit la cap
O plimbare cu trotineta s-a încheiat tragic pentru un bărbat de 43 de ani din Covasna. În timp ce se deplasa prin municipiul Sfântu Gheorghe, bărbatul s-a dezechilibrat şi s-a lovit violent...
A murit Roberto Cavalli. Creatorul de modă italian avea 83 de ani și în ultimii ani a fost grav bolnav
A murit Roberto Cavalli. Creatorul de modă italian avea 83 de ani și în ultimii ani a fost grav bolnav
Creatorul de modă italian Roberto Cavalli a murit vineri, 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani, a anunţat presa italiană. Cunoscut timp de decenii datorită pieilor de piton şi imprimeurilor...
#covid, #deces, #spital, #incurcatura, #daune morale , #justitie