OMS anunță sfârșitul pandemiei de COVID -19: ”Boala nu mai reprezintă o urgenţă sanitară globală”

Vineri, 05 Mai 2023, ora 17:15
2380 citiri
OMS anunță sfârșitul pandemiei de COVID -19: ”Boala nu mai reprezintă o urgenţă sanitară globală”
FOTO Pixabay

COVID-19 nu mai reprezintă o urgenţă sanitară globală, a declarat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a renunţat la nivelul maxim de alertă, un pas important către sfârşitul pandemiei care a ucis peste 20 de milioane de persoane, a perturbat economia globală şi a devastat comunităţile, relatează Reuters.

"Cu mare speranţă declar că Covid-19 nu mai reprezintă o urgenţă sanitară de interes global", a anunţat vineri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, estimând că pandemia a ucis "cel puţin 20 de milioane" de persoane, de aproape trei ori mai mult decât bilanţul oficial prezentat de organizaţia sa (6,9 milioane de persoane).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a renunţat astfel la cel mai înalt nivel de alertă cu privire la pandemia de Covid-19, afirmând că aceasta este acum suficient de bine controlată.

"Ieri, Comitetul de Urgenţă s-a reunit pentru a 15-a oară şi mi-a recomandat să declar încetarea urgenţei de sănătate publică de interes global. Am acceptat acest sfat", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Comitetul de urgenţă al OMS a declarat pentru prima dată că boala provocată de noul coronavirus implică cel mai înalt nivel de alertă în urmă cu mai bine de trei ani, la 30 ianuarie 2020. Acest statut ajuta la concentrarea atenţiei internaţionale asupra unei ameninţări la adresa sănătăţii, precum şi la consolidarea colaborării privind vaccinurile şi tratamentele.

Ridicarea acestui statut este un semn al progreselor înregistrate la nivel mondial în aceste domenii, dar COVID-19 este aici pentru a rămâne, chiar dacă nu mai reprezintă o urgenţă, a avertizat OMS.

Rata mortalităţii a încetinit de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puţin peste 3.500 în săptămâna de până la 24 aprilie, potrivit datelor OMS. "Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că a luat sfârşit ameninţarea globală la adresa sănătăţii pe care o reprezintă Covid", a insistat Ghebreyesus. OMS, precizează Reuters, nu declară oficial începutul sau sfârşitul unei pandemii, deşi a început să folosească acest termen pentru COVID în martie 2020.

Anul trecut, preşedintele american Joe Biden a declarat că pandemia s-a încheiat. La fel ca o serie de alte ţări, cea mai mare economie a lumii a început să îşi desfiinţeze starea de urgenţă internă pentru COVID, ceea ce înseamnă că va înceta să plătească pentru vaccinuri, de pildă.

Quarterly Report - Editia 4

Pas în spate pentru evitarea următoarei pandemii după negocieri "marcate de dezinformare". Directorul OMS: "Nu trebuie să existe regrete"
Pas în spate pentru evitarea următoarei pandemii după negocieri "marcate de dezinformare". Directorul OMS: "Nu trebuie să existe regrete"
Negocierile la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care vizau proiectarea unui tratat referitor la pandemii, s-au încheiat fără un acord în seara de vineri, 24 mai....
Pandemia de Covid ”a şters un deceniu de progrese în domeniul speranţei de viaţă". Țările cele mai afectate
Pandemia de Covid ”a şters un deceniu de progrese în domeniul speranţei de viaţă". Țările cele mai afectate
Pandemia de coronavirus a scăzut speranţa de viaţă a omenirii cu aproape doi ani în perioada 2019-2021, a dezvăluit vineri, 24 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează...
#covid, #OMS, #pandemie , #Pandemia covid