Gusa, despre Petrom Service: Am spus ca e un lucru de facut in acest moment

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 20:35
4407 citiri
Gusa, despre Petrom Service: Am spus ca e un lucru de facut in acest moment
Foto: Arhiva

Cozmin Gusa a declarat pentru Ziare.com ca interesul sau pentru fostul Petrom Service a aparut in urma cu 2-3 luni, iar parafarea contractului de achizitie chiar in ziua in care Sorin Ovidiu Vintu a ajuns in spatele gratiilor e o simpla coincidenta.

Informatia referitoare la aceasta tranzactie neasteptata, dezvaluita duminica de jurnalistii de la Adevarul, a fost confirmata de Cozmin Gusa pentru Ziare.com. Mai exact, fosta Petrom Service, in prezent PSV Company, a fost preluata de Strategies Research Investment SRL, companie la care Cozmin Gusa detine 50% din actiuni, celelalte 50% fiind detinute de Maricel Pacuraru.

Cozmin Gusa este administrator unic, iar compania s-a constituit parte in dosarul "Lotului Vintu", pentru recuperarea prejudiciului estimat la peste 83 de milioane de euro.

Cozmin Gusa a cumparat Petromservice cu cateva ore inainte de retinerea lui Vintu

Contactat de Ziare.com, Cozmin Gusa a precizat inca de la inceput de ce a vazut in aceasta tranzactie o foarte buna afacere.

"Este vorba despre o firma in reorganizare, care, din punctul meu de vedere, pe zona de expertiza pe care o am eu si partenerul meu, are oportunitati importante.

Discutia a pornit doar de la preluarea INSOMAR, pe care, in planurile mele, vreau sa o fac o platforma regionala de analiza si prognoza geopolitica bazata pe studii sociologice. Apoi, vazand portofoliul Petrom Service, care e centrat pe activitati de mass-media cu participatii minoritare sau majoritare in trusturi din top 5 si pe zona de constructii civile si industriale sau infrastructura energetica unde se pricepe partenerul meu, am spus ca e un lucru de facut in acest moment", ne-a explicat Gusa.

"Nu e nimeni atat de nebun incat sa isi inchipuie ca as fi stiut ca il aresteaza pe Vintu"

Intrebat cat timp a fost pregatit acest proiect si cum explica ciudata coincidenta inregistrata pe 7 noiembrie, ziua parafarii contractului dar si a arestarii celor din "Lotul Vintu", acuzati de devalizarea Petrom Service, Cozmin Gusa a replicat ca discutiile s-au purtat cu multa vreme inainte.

"Cu vreo doua luni inainte, chiar trei luni. Apropiatii nostri stiau, au aparut stiri chiar si in presa. Chiar pe Ziare.com a aparut o stire legata de interesul pentru INSOMAR al lui Maricel Pacuraru, de fapt era si interesul meu, se poate verifica.

Coincidenta sau necoincidenta, asta e viata. Ce sa pui in spatele coincidentei? Ca banuiesc ca nu e nimeni atat de nebun incat sa isi inchipuie ca as fi stiut ca il aresteaza pe Vintu sau el ar fi stiut ca e arestat. Asa s-a intamplat, daca nu ar fi fost o situatie tragica in ceea ce il priveste pe Vintu si arestarea, ar fi fost comica", a explicat Cozmin Gusa.

In ceea ce priveste prejudiciul de peste 80 de milioane de euro si procesele aflate pe rol, Cozmin Gusa a facut cateva precizari.

"Patrimoniul Petrom Service este unul foarte mare. E mai mult decat indestulator pentru acoperirea datoriilor. Apoi, situatia s-a modificat foarte mult de la admiterea planului de insolventa, la finalul lui 2009, in sensul ca astazi toti fostii salariati Petrom care aveau decizii definitive in justitie si-au primit banii, nu mai exista restante la salarii.

Singurele probleme pe care le mai are Petrom Service, respectiv PSV Company ca asa se numeste astazi, le are in relatia cu bugetul de stat si probabil ca vom gasi si aici solutii ca sa achitam aceste datorii pentru ca firma sa iasa din reorganizare si sa isi vada de activitati", a declarat el.

Parte civila, in solidar cu institutiile statului

Cozmin Gusa a mai afirmat ca cele 100 de sechestre asiguratorii puse de procurori pentru recuperarea prejudiciului sunt puse pe bunurile personale ale acuzatilor din "Lotul Vintu".

"Sechestrul nu este pe bunurile companiei. Sechestrul este pe bunurile celor care se presupune ca au devalizat compania, respectiv casele lor, masinile lor, conturile lor. Iar legat de ceea ce a zis doamna Kovesi, si noi suntem in solidar cu actiunea institutiilor statului pentru ca prin societatea de insolventa RVA, condusa de Arin Stanescu, PSV s-a constituit parte civila pentru recuperarea acestui prejudiciu", a explicat acesta.

Intrebat de unde asteapta banii, Gusa a raspuns: "De acolo de unde s-a pus sechestru. Ne-am constituit parte civila, iar procurorii au pus sechestru pe bunurile personale ale celor care se presupune ca au devalizat si si noi, de saptamana trecuta, PSV Company, suntem parte civila in acest proces pe aceeasi cauza. In sensul ca am actionat similar institutiilor statului, suntem in solidar cu ele".

Despre relatiile personale cu SOV: "Una-i una, alta-i alta"

Cozmin Gusa a mai sustinut ca relatiile personale pe care si el si Maricel Pacuraru le-au avut cu Sorin Ovidiu Vintu nu afecteaza noua afacere.

"Una-i una, alta-i alta. Eu acum vorbesc din punct de vedere al co-actionarului intr-o companie care a fost pagubita. E in interesul meu, in calitate de co-actionar, sa recuperez acesti bani pentru ca sa platesc

datoriile la stat. Acuma, cum vor fi facute aceste plati, din activitatea companiei, din valorificarea unor bunuri sau din valorificarea celor puse sub sechestru, nu mai tine de noi, tine de deciziile justitiei in acest caz.

In ceea ce ma priveste am actionat corect si in interesul companiei unde suntem actionari", a declarat el.

Mai mult, Gusa a respins categoric speculatiile aparute in presa potrivit carora ar fi intervenit in acest caz doar pentru a-l ajuta pe Sorin Ovidiu Vintu sa pastreze, intr-o forma sau alta, o parte din bani.

"Bineinteles ca resping aceste acuzatii, dar le resping degeaba pentru ca traim in tara scenariilor unde nu conteaza decat barfele. Pentru ca cineva sa te aiba la mana trebuie sa fi existat ceva infamant sau anumite lucruri prin care sa fii santajat. Nu este nici cazul meu, nici cazul partenerului meu. Suntem oameni cu picioarele pe pamant, cu venituri personale consistente, fara datorii la stat vreodata sau fara datorii la terti", a declarat el.

Procente la Realitatea Media, OTV si INSOMAR

Totodata, acesta a facut cateva precizari cu privire la procentele pe care le detine in prezent la diverse mijloace de presa, despre care s-a scris ca ar fi circa 20% la OTV si la Realitatea Media.

"Da, din OTV, din Realitatea Media urmeaza sa discutam sa vedem exact cat e acolo, pentru ca au fost facute mai multe documente intre companii, iar INSOMAR-ul este in proportie de 99% dupa stiinta mea. Vreau sa il regionalizez, sa ii fac activitatea pe zona Balcanilor de Vest, in mai multe tari", a anuntat el.

"Singurul lucru care ar mai fi de consemnat este ca nu dam detaliile tranzactiei public, dar institutiile statului vor avea toate aceste detalii", a tinut sa precizeze Cozmin Gusa la finalul declaratiilor facute pentru Ziare.com.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024. Problema ridicată de...
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
Washingtonul a avertizat o țară din Est că SUA și aliații săi vor lua măsuri dacă aceasta încearcă să-și atenueze problema supracapacității industriale prin vânzările cu prețuri...
#Cozmin Gusa Petrom Service, #Vintu Petromservice, #lotul Vintu arestat, #Vintu devalizare Petromservice , #Petromservice