Cozmin Gusa, doctor in geopolitica

Joi, 30 Iunie 2011, ora 23:15
3663 citiri
Cozmin Gusa, doctor in geopolitica
Foto: Arhiva

Cozmin Gusa si-a sustinut joi teza de doctorat, intitulata "Postcomunismul in fostul lagar socialist. Geopolitica Rimlandului occidental dupa 1989".

In fata unei audiente selecte, de la Virgil Magureanu, fost director al SRI, Iulian Fota, consilier prezidential pentru Securitate Nationala, pana la politicieni (Varujan Vosganian, Lavinia Sandru, Oana Mizil), sociologi de top (Vasile Dancu) si politologi (Dan Mihalache), jurnalisti si analisti (Iosif Boda, Andreea Cretulescu, Ioana Lupea, Ion Cristoiu, Robert Turcescu, Bogdan Chireac, Florian Bichir), precum si manageri media (Sorin Enache si Sorin Frenciu), sustinut de cei mai apropiati prieteni, Cozmin Gusa si-a expus viziunea asupra "mecanismelor inclestarii geopolitice in interiorul triunghiului de forte format din Uniunea Europeana, Statele Unite si Rusia in perioada post-Razboi Rece, conform intentiei acestora pentru dominarea statelor post comuniste" si a analizat teoria conform careia posibilitatea de a stapani "masa eurasiatica" depinde in mare masura de maniera de a controla fostul "lagar socialist".

Pretentiile rusilor asupra zonei, convingerea americanilor ca Europa Centrala si Rasariteana constituie un veritabil cap de pod geopolitic, proiectul franco-german de ecranare a influentei SUA asupra Europei si simbolurile noii arhitecturi a securitatii - toate sunt abordate de Cozmin Gusa in teza sa de doctorat.

Fara a ignora, desigur, o tema care incita mintile multor romani. Si anume evolutia tarii lor in acest context plin de provocari, statutul de regiune care se "zvarcoleste" fie intre imperii, fie intre state si organizatii politice cu alura imperiala.

"In lipsa oricarei rezistente a elitelor nationale politice , economice, culturale, populatia devine victima directa a acestor neostrategii. De altfel, ideea societatii abandonate de propriile elite este una dintre ideile calauzitoare ale cercetarii distributiei puterii in Romania postcomunista, teza pe care am asumat-o in recenta mea carte, Un ospiciu numit Romania", spune Cozmin Gusa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cozmin Gusa doctorat, #Cozmin Gusa geopolitica , #stiri Cozmin Gusa