Gusa: Mega-dosarul Dragnea, bomba inteligenta in USL - Interviu

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 19:24
12344 citiri
Gusa: Mega-dosarul Dragnea, bomba inteligenta in USL - Interviu

Analistul politic Cozmin Gusa considera ca problemele pe care secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, le are in dosarul fraudarii referendumului reprezinta o "bomba inteligenta" care poate dinamita coeziunea USL.

In opinia lui Gusa, liderii de campanie judeteni ai USL vor fi si ei tarati in acest dosar, care va scadea nivelul de incredere dintre liderii Uniunii, mai ales intre Crin Antonescu si Liviu Dragnea.

Fostul secretar general PSD si senator PD crede ca, in acest moment, e imposibila o punere de acord intre PSD si PNL pentru o noua suspendare a lui Traian Basescu, despre care crede ca nu se va mai intampla.

Referindu-se la numirea procurorilor-sefi la DNA si Parchet, Gusa considera ca e un test major pentru Victor Ponta, care trebuie sa propuna candidati pe care Traian Basescu sa nu-i poata refuza.

Citeste interviul acordat Ziare.com de Cozmin Gusa:

La ultimul interviu acordat Ziare.com ati prevazut ca baronii USL vor avea probleme in cazul fraudelor de la referendum - asa s-a si intamplat, Liviu Dragnea a fost pus sub invinuire. Va asteptati si la altii?

Previziunea mea era logica pentru orice om acomodat cu procedeele jocului de putere. In plus fata de ce am zis, mai adaug ca problema Dragnea se prezinta sub forma unei bombe inteligente care poate sa dinamiteze coeziunea in USL.

Primul argument e unul obiectiv - legaturile pe care Dragnea le-a avut cu sefii de campanie la nivel judetean ai PSD si PNL, care vor fi tarati in acest mega-dosar pe care simpatizantii lui Traian Basescu l-au pregatit.

Aceste infatisari genereaza suspicionari reciproce legate de lucrurile care vor fi sugerate ca au fost spuse in fata procurorilor.

A doilea element e unul subiectiv, legat de relatia foarte calda dintre Crin Antonescu si Liviu Dragnea, "legata" de Dan Voiculescu, care, din cauza acuzatiilor care i se aduc lui Dragnea, va cunoaste mutatii majore care se vor reflecta tot intr-o scadere de coeziune la nivelul USL.

Ce fel de mutatii?

Mutatii majore de incredere reciproca, element determinant intr-o lupta politica asa cum va fi cea din toamna.

Vor mai risca cei din USL o noua suspendare a lui Traian Basescu?

Cred ca nu, dar aici deja e de subliniat o diferenta substantiala de atitudine intre un PSD care a inteles foarte bine semnalele diplomatiei externe, cat si atitudinile contondente ale serviciilor secrete romanesti, pe de o parte, respectiv PNL, care e marcat de o goana disperata pentru atragerea capitalului politic in beneficiul afacerilor personale, atitudinea dublata de disperarea liberalilor de a-i impune lui Crin Antonescu o postura cu un viitor de putere predictibil si bine conturat.

Aceste doua porniri diferite fac astazi imposibila o decizie comuna legata de o alta procedura de suspendare a lui Traian Basescu, atitudinea care genereaza in paralel o forta de forfecare a unitatii interne.

Se apropie numirea unor noi procurori-sefi la DNA si Parchet, credeti ca va fi un nou moment in care Traian Basescu si USL vor intra in coliziune?

Acest lucru se va intampla doar in situatia in care Victor Ponta va fi neglijent in a analiza dosarele profesionale ale candidatilor si pun acest lucru in carca sa pentru ca in mod evident are expertiza necesara sa poata sa aleaga intre propunerile viabile, respectiv defectuoase.

Cu alte cuvinte, se vor intelege Traian Basescu si USL asupra unor propuneri?

Cred ca Victor Ponta e in stare sa gaseasca niste candidati pe care Traian Basescu sa nu poata sa-i refuze. E cel mai important test pe care Ponta il sustine in calitate de prim-ministru in perioada post-referendum.

Dati vreo sansa aliantei de dreapta construite in jurul PDL?

De obicei sunt un om care nu doar saluta, ci si sprijina miscarile politice noi. Din nefericire, "componenta chimica" a acestei coalitii genereaza o reactie exoterma, ma refer la potentialul de scandal deja probat de protagonistii aliantei, reactie care nu va fi de natura sa le apropie electoratul.

Prognoza mea e ca aceasta alianta se va topi treptat catre scorul electoral posibil de a fi obtinut de baronii PDL si pe care il apreciez in acest moment la 25% in vot absolut la sfarsitul lunii noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Cuza dosar Dragnea, #Gusa dosar referendum , #stiri Cozmin Gusa