Talentatul domn Gusa

Vineri, 19 Martie 2010, ora 18:24
7715 citiri
Talentatul domn Gusa
Foto: montaj Ziare.com

Cozmin Gusa intrupeaza chintesenta oportunismului fara limite in politica. Mereu de-a lungul carierei sale a reusit sa se lipeasca de cate o personalitate pe care sa o vampirizeze de popularitate sau de bani, in schimbul unor prestatii cel putin discutabile, dar aburitoare.

Ultima sa potentiala victima este Sorin Ovidiu Vantu, al carui consilier pe probleme de media va fi de la 1 aprilie. Ceea ce nu ar trebui sa ne mire avand in vedere ca, dincolo de legenda si talentul sau in afaceri, SOV nu este, totusi, decat un gestionar pavenit, vulnerabil in fata nulitatilor poleite, pe care le colectioneaza tenace.

Cariera politica a domnului Gusa, fost jurnalist in trustul lui Dan Voiculescu (ce surpriza!) a inceput sub aripa lui Adrian Nastase, care l-a adus la Cluj pe vremea cand fostul presedinte PSD incerca sa formeze o noua generatie in partid. Prin promovarea ei, orgoliosul lider, aflat in plin proces de emancipare fata de propriul patron politic, incerca sa ia puterea de la apropiatii lui Ion Iliescu (unul dintre cei lansati atunci pe orbita a ajuns acum presedinte al partidului).

Cozmin Gusa a devenit incredibil de rapid secretar general al PSD, o functie cheie din care si-a servit de minune stapanul, ca hartuitor de serviciu. Cum trebuia cineva trosnit si balacarit, Cozmin Gusa intra in actiune. Tinta preferata era, desigur, Traian Basescu.

Totul i-ar fi mers din plin, insa, de la inaltimea functiei si arogantei sale, Cozmin Gusa a facut o greseala fatala: a intrat in conflict deschis cu Ion Iliescu. Experimentat, fostul activist comunist l-a citit fara mari eforturi pe Cozmin Gusa: "un caraghios, un veleitar, o lichea". Razboiul i-a fost fatal secretarului general al PSD, cat timp Adrian Nastase nu-si putea permite o ruptura de Ion Iliescu.

Vazandu-se mazilit, Cozmin Gusa si-a dat masura caracterului, ducandu-se sa pupe exact acolo unde scuipase mai abitir, trandandu-si fostul patron politic. S-a dus intins la Traian Basescu, care, alt mare caracter, l-a primit cu bratele deschise dupa ce, pana ieri, il demonizase (presedintele avea sa tot repete aceasta "consecventa"). Si Cozmin Gusa a inceput sa faca exact ceea ce facuse si pana atunci: hartuirea si balacarirea adversarului. Inutil sa mai spunem ca tintele balacarelii au devenit nimeni altii decat fostii colegi, in frunte cu parintele sau politic, Adrian Nastase.

Si dupa ce a prestat cu elan in campania din 2004, Cozmin Gusa si-a cerut partea. A leului, se-ntelege. A vrut, spuneau surse bine informate, sa conduca un serviciu secret. Cam ceea ce avea sa doreasca, prin interpusi insa, in 2008, si Marian Vanghelie. Motivele sunt aceleasi si nu foarte greu de inteles. Atat doar, ca intr-un moment de inspiratie ce avea sa-l paraseasca la numirea lui Claudiu Saftoiu in fruntea SIE, Traian Basescu l-a refuzat.

A fost o punere la punct pe care Cozmin Gusa nu avea cum sa o digere, dar pe care o intelege fara niciun efort oricine-l compara pe pretendent cu George Maior si Mihai Razvan Ungureanu.

Si din nou, Cozmin Gusa a facut cat l-a dus caracterul: a plecat si a inceput sa scuipe unde pupase. Dar cum in PSD nu se putea intoarce, s-a hotarat sa-si faca propriul partid. Aceasta miscare politica nu a servit decat ca tribuna pentru intoxicari si calomnii, lansate de Cozmin Gusa cot la cot cu alt personaj de maxima toxicitate a vietii publice romanesti, Lavinia Sandru, si ea dezertata din tabara presedintelui dupa ce acesta ii indicase cu nedelicatete, dar sinceritate, provenienta: de pe centura politicii.

Adica, din nou, Cozmin Gusa si-a exersat specialitatea: balacareala si hartuiala. Trebuie sa recunoastem ca a fost eficient. Din punct de vedere politic insa, partidul sau a fost un dezastru total, lasat mostenire colegei sale, sa aiba ce-si pune pe cartea de vizita cand poposeste, altfel inexplicabil, prin studiourile de televiziune.

Dupa ce a plecat din PIN, Cozmin Gusa parea sa inchida cercul, revenind in zona PSD, mai precis alaturi de Mircea Geoana, care a beneficiat de n-a mai putut de consultanta sa pentru zona Ardealului. S-a vazut ce rezultate mirobolante a obtinut candidatul PSD in vestul tarii. De fapt, Cozmin Gusa se pare ca era cureaua de transmisie intre Mircea Geoana si Sorin Ovidiu Vantu, al carui trust de presa s-a angajat cu arme si bagaje in razboiul antiBasescu. Probabil ca dl. Gusa visa din nou la serviciile secrete, pe care sa le imparta cu Marian Vanghelie.

Dar Mircea Geoana a pierdut alegerile. Intai pe cele nationale, apoi pe cele din partid, iar Adrian Nastase, revenit la putere prin Victor Ponta, nu l-a mai tolerat o secunda in zona partidului pe cel considerat tradator in urma cu cativa ani.

Cozmin Gusa nu poate trai insa decat ca organism parazitar, care are nevoie acuta de o gazda. Iar gazda actuala este, cum spunem SOV: "Domnul Gusa va fi consilierul meu pe probleme de dezvoltare de media, mai ales pentru dezvoltarea internationala a trustului. Isi va intra in atributii incepand cu 1 aprilie. Domnul Gusa este prieten cu mine si un domn extrem de capabil. Domnul Gusa se pricepe foarte bine la business si la politica. Pe partea de politica s-a exprimat foarte bine, acum urmeaza sa se exprime si pe partea de business".

Daca, intr-adevar, Cozmin Gusa va dovedi in business aceeasi competenta si va avea acelasi succes ca in politica, Sorin Ovidiu Vantu a facut inca o miscare de mare maestru, nimic de zis. Dar daca ea va insemna ca dl. Gusa va disparea din viata publica pentru a se dedica propasirii trustului pe alte meleaguri, nu putem decat sa o salutam.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Cozmin Gusa consilier Vantu, #Gusa consilier Realitatea, #Gusa imagine Realitatea Catavencu , #stiri Cozmin Gusa