Gusa: Gazele de sist ne vor distruge mediul, nu vom avea independenta energetica - Interviu

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 16:40
7895 citiri
Gusa: Gazele de sist ne vor distruge mediul, nu vom avea independenta energetica - Interviu
Foto: Evenimentul Zilei

Analistul politic Cozmin Gusa a vorbit, din postura sa de fizician de profesie si geopolitician, despre exploatarea gazelor de sist de pe teritoriul Romaniei, pe care le considera un pericol urias pentru mediul din Romania, cu consecinte catastrofale.

Gusa, care e si patron al postului Realitatea TV, a dorit sa dea si o replica unui interviu aparut pe Ziare.com, al conferentiarului Radu Dudau, care spunea ca gazele de sist nu sunt atat de periculoase si ca impotriva lor se duc campanii mediatice, cu argumente emotionale.

Gazele de sist: Dezinformare, manipulare emotionala, campanii media partinitoare - Interviu

Cozmin Gusa spune ca gazele de sist, in America, au provocat numeroase cazuri de boala si au distrus in total zeci de mii de hectare. El considera ca in Romania efectele pot fi mai grave, intrucat exploatarile s-ar face in aglomerari de populatie, precum Vaslui, Costinesti ori Baile Felix.

In opinia sa, Romania nu ar obtine independenta energetica, intrucat gazele nu ar fi exploatate de statul roman, ci de companii straine din Occident, mai ales America, cu care politicienii romani ar avea "un angajament nescris pentru a ceda resursele".

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de Cozmin Gusa:

Care sunt potentialele pericole ale exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica?

Exista nu doar potentiale pericole, exista victime dovedite la nivel uman, mai ales in Statele Unite, dar exista si dezastrele ecologice produse pe regiuni extinse.

Domnul conferentiar (Radu Dudau - n.red) care a dat un interviu interesant site-ului dumneavoastra eludeaza acest gen de informatii, netinand cont nici de aspectele geopolitice. Eu v-as raspunde aici in calitatea mea de fizician, profesia mea de baza, si in calitatea mea de geopolitician.

As lua-o cu partea de geofizica - gazele de sist inseamna niste acumulari inchise in adancime intre niste roci care pot fi scoase la suprafata doar prin injectarea unor volume extraordinar de mari de apa amestecata cu un continut mare de substante chimice ca sa poata sa fractureze invelisul acelor roci si sa aduca la suprafata gazele de sist.

In momentul in care rocile sunt fracturate, ele vin la suprafata odata cu volumul de apa infestat cu substante chimice care infesteaza stratul de apa freatica de la suprafata solului si suprafete agricole intinse in jurul putului. Asta uita domnul profesor sa explice, ca acea apa care e injectata in scoarta terestra e injectata cu un continut de substante chimice similar detergentilor, de aceea in SUA au fost atatea cazuri de boala, oamenii incepeaua sa bea de la robinet apa care ia foc, au inceput sa faca naveta in statele vecine pentru apa de baut si alte lucruri de notorietate.

Bun, dar cat de extinse sunt fenomenele astea, pot fi accidente sau sunt frecvente?

Sunt peste tot. Dansul nu e credibil, cu tot respectul pentru un conferentiar universitar, pentru ca din start eludeaza o informatie esentiala. De exemplu, proiectul Chevron de la Vaslui, care a obtinut acordul de incepere a lucrarilor, se face fara ca procedura de mediu sa impuna studiul de impact asupra mediului, ceea ce eludeaza tot acest studiu care ar putea da concluziile pe care le-am expus aici, in conditiile in care daca vrei sa deschizi o ghereta ai nevoie de acordul de mediu.

In acest caz, care in mod evident afecteaza mediul, acest acord de mediu e eludat, ceea ce e foarte grav. Vaslui e intr-o zona adiacenta celei mai importante zone seismice a tarii, care e zona Vrancea. Atunci, in baza acordului de mediu am fi aflat care e adancimea de foraj, care e modul de sapare si consolidare a acelei gauri de sonda, cum se evacueaza ce vine din scoarta terestra si cum aceste ape nu ar afecta mediul. Sunt intrebari de baza care nu capata raspuns.

La nivelul asta, cand incepe exploatare, trebuie sa faci: impactul traficului greu de camioane, care a distrus infrastructura din Statele Unite, zgomotul nici nu se mai pune la socoteala. Gazul natural nu e preluat total, asa ca mirosul de gaz ramane in atmosfera de-a lungul a zeci de hectare. Mai ales in apropierea localitatilor e groaznic.

Consumul de apa care se realizeaza e unul care deturneaza posibilitatea de consum pentru populatie. Sunt cantitati uriase de apa care se injecteaza acolo. De aia era important acordul de mediu, iar faptul ca la Vaslui Chevron a obtinut (drept de explorare - n.red) fara acord de mediu si la Costinesti se forteaza sa se mearga tot pe ideile astea si apoi la Baile Felix, asta e pericolul real.

Dar in alte tari care extrag in acest mod? In SUA are loc o adevarata "revolutie a gazelor de sist", cum gestioneaza ei?

Va spun cum gestioneaza - statul Pennsylvania, care era cel mai "verde" stat al SUA, ma refer la mediu, e un stat cu foarte multi oameni bolnavi, cu mediul distrus, cu imposibilitatea de a avea un habitat normal, pe zeci de mii de hectare, din cauza gazelor de sist, care in acest stat au fost deja exploatate in 3-5 ani, mediul a fost distrus, iar oamenii care au castigat ceva bani, prin organizarea puturilor pe propriul teren, astazi sunt cu acel teren distrus si familiile lor nu mai pot sa traiasca pe acel teren.

Aceste efecte sunt iremediabile. E atat de grava infestarea panzei freatice incat pe durata unei vieti normale aceasta nu mai poate fi curatata.

De ce se merge mai departe, atunci?

Se merge pentru ca aceste companii care exploateaza, pe sistemul Gabriel Resources, Rosia Montana, sunt listate la bursa si aduc castiguri substantiale actionarilor chiar daca se realizeaza exploatarea sau nu.

Totusi, cum de politicienii nu opresc asta in America, daca e pericol?

Acolo unde au sesizat pericolul, exploatarile au fost oprite. Acolo unde au posibilitatea exploatarii gazelor de sist in zone deja desertificate - sa nu uitam ca Statele Unite au o suprafata incomparabila cu cea a Romaniei - au extrem de multe zone nelocuite. La noi vorbim de exploatari in zone semi-urbane, cum e cea a Vasluiului, sau in statiuni care cel putin cateva luni pe an sunt supraaglomerate, precum Baile Felix sau Costinesti. In SUA, in zonele nelocuite, isi permit sa exploateze, pe baza castigurilor pe care le au.

Eu spun un lucru - exemplul RMGC, care nu a inceput exploatarile niciodata, dar care prin cotarile la bursa a obtinut castiguri exorbitante e un exemplu care in Romania va functiona si pentru companiile care au primit acest drept.

Nota bene - uitati-va la toate fenomenele care sunt in spatele forajelor initiale. Doar Realitatea a prezentat 3 stiri - stirea cu Galatiul, care e de mare notorietate, stirea cu comuna Brusturi din Bihor si inca o stire din Arad in care oamenii au avut deja probleme, terenurile au fost macelarite si usor infestate si parasite apoi, in conditiile in care acolo unde s-a facut forarea nu au fost rezultate pozitive.

Situatia nu e atat de simplista precum vrea sa o prezinte domnul conferentiar si altii ca dansul, le respect tuturor opinia, dar pericolul e unul iminent si cei din Piata Universitatii si-au dat seama de asta si protesteaza.

Care ar fi avantajele geopolitice? Se vorbeste ca am putea obtine independenta economica in scurt timp, prin intermediul gazelor de sist

Independenta energetica nu se obtine, forajele astea nu sunt ale statului roman, sunt ale celor care le foreaza, la fel cum proprietatea asupra petrolului si gazelor de sonda extrase din subsolul Romaniei este a OMV, o companie majoritat straina, care isi foloseste propriul gaz extras pentru a genera electricitate, prin centrala de la Brazi, pe care o vinde in afara Romaniei.

Din acest punct de vedere, nu capatam nicio independenta, ci mutam dependenta, cu pretul distrugerii mediului, de la rusi, la celelalte companii, care pot fi companii americane, rusesti, unguresti, adica 3 feluri de companii care au licente de explorare, care sunt de fapt licente de exploatare.

Daca vorbim geopolitic, in mod evident, angajamentele nescrise pe care noi ni le-am luat inseamna sa ne oferim resursele cadou blocului euroatlantic, in speta sefului acestui bloc, Statele Unite si investitorii de acolo.

De aici si marele scandal de la Rosia Montana, unde in spatele actionarilor sunt doar cetateni evrei americani, cu interesele respective.

Statul roman nu apare niciunde aici, am putea vorbi de independenta in conditiile in care statul roman ar exploata si beneficia. Statul roman si astazi spune ca exploateaza petrolul si gazele de sonda de la OMV, dar nu beneficiaza de absolut nimic si cei de la OMV extrag cat vor, vand unde vor, nu dau socoteala nimanui si stabilesc pretul pietei.

In al doilea rand - gogorita Rusiei. As fi bucuros sa existe posibilitatea institutionala sa jucam economic, inclusiv cu Rusia si sa putem sa generam in acest fel costuri mai mici pentru statul roman din simpla concurenta a blocului Federatiei Ruse cu blocul de care apartinem. Nu se poate, pentru ca angajamentele pe care si le-au luat conducatorii Romaniei sunt de a ceda toate aceste exploatari de baza in favoarea unui bloc euroatlantic. Singurul lucru care ramane e o dependenta gazeifera de Rusia, care a fost negociata prost, avem preturi foarte mari, iar relatia foarte proasta in plan geopolitic pe care o avem cu Rusia nu va genera avantaje pentru urmatoarea perioada.

Pericolul rusesc nu exista, orientarea geoeconomica a Romaniei e concentrata pe blocul euroatlantic, cu accent pe Statele Unite. Din acest motiv, presedintele Fondului Proprietatea e un lobby-ist american, fost ambasador, Mark Gitenstein, cel mai activ om de afaceri si lobby-ist e generalul Wesley Clark, consilierul domnului Ponta, in spatele proiectului Rosia Montana o sa vedeti doar evrei americani...

Conteaza ca sunt evrei?

Intamplator sunt evrei americani. Eu nu sunt anti-semit, doar am dat informatia ca sa fie corecta, ca majoritatea in proiectul RMGC e formata din evrei, pentru cercurile bine informate acest lucru are relevanta.

Concluzia e ca amatorismul oamenilor care sunt in masura sa semneze aceste acorduri definitive si foarte slabul nivel profesional al oamenilor din Guvern ne vor pune in postura sa ne distrugem si mediul si nici sa nu ne castigam acea independenta energetica pe care o clamam fara sa stim.

Asa cum ne-am dus in cazul Bechtel, fara vreo asigurare, si am fost "tunsi" de vreo 2 miliarde, la fel ne vom duce in acest caz, in care ne dam resursele subsolului, gazele de sist, fara un acord de mediu, pe mainile unor companii straine care isi fac lobby prin politicieni. Atentie, noi nu vedem ca Chevron sa-si faca lobby, vedem ca pentru Chevron face lobby doamna Rovana Plumb, membra a Guvernului Romaniei, ceea ce e foarte grav si imputabil oricand din punct de vedere penal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Cozmin Guza gaze sist, #Cozmin Gusa sist independenta energetica , #Victor Ponta