Gusa: Mutatie fara precedent dupa '89 in Bucuresti - PSD, partidul numarul 1 - Interviu

Luni, 14 Mai 2012, ora 18:24
9181 citiri
Gusa: Mutatie fara precedent dupa '89 in Bucuresti - PSD, partidul numarul 1 - Interviu
Foto: Ziua de Cluj

Analistul politic Cozmin Gusa comenteaza pentru Ziare.com rezultatele ultimului sondaj CURS pentru Bucuresti, subliniind ca, asa cum era anticipat, candidatul PDL scade in preferintele electoratului, in timp ce Sorin Oprescu beneficiaza pentru a doua oara de un "fals" context favorabil.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Cozmin Gusa remarca injumatatirea voturilor pentru PDL-UNPR dupa decizia acestora de a candida separat in Capitala, dar si faptul ca, in premiera dupa 1989, PSD ocupa locul 1 in preferintele bucurestenilor.

Totodata, el explica non-combat-ul PDL in lupta cu Sorin Oprescu prin "complicitatile" existente intre gruparile de interese din apropierea actualului primar-general si a consilierilor generali ai PDL.

Cozmin Gusa remarca si optiunea romanilor de a da un vot emotional, nu rational, un lucru extrem de riscant, care ar putea umple administratia publica cu tot felul de "baronei si baronasi" ridicati de valul de simpatie de care se bucura USL.

In avanpremiera, acesta prezinta si una dintre concluziile partii a doua a sondajului CURS realizat la comanda GeoPol: Liviu Negoita este pe cale sa fie detronat de la Primaria Sectorului 3 de candidatul USL, Robert Negoita, cel care, "in afara scandalurilor de alcov si a prezentei in emisiuni televizate de scandal, nu s-a remarcat prin nimic" si a carui desemnare reprezinta unul dintre lucrurile "reprobabile" facute deja de USL.

- Ce arata datele din sondajul CURS realizat la comanda GeoPol in debutul acestei campanii electorale pentru alegerile locale?

Trebuie sa pornim de la precedentul sondaj GeoPol-Curs, realizat in februarie-martie in Bucuresti si raportul aferent, care spunea in felul urmator: Daca PDL nu va reusi sa promoveze o candidatura a unui independent, profesionist, cu un puternic profil public, bine conturat, nu va avea nicio sansa in meciul cu Sorin Oprescu, iar un candidat politic al partidului va regresa.

Acest lucru s-a demonstrat. Silviu Prigoana a pornit din 23%, astazi este la 17%, sub scorul partidului, lucru explicabil si din cauza conflictului sub spectrul caruia si-a inceput campania, daca ne referim doar la Cristian Preda.

Oprescu iese iar primar, USL - 64% la parlamentare - sondaj GeoPol

Al doilea lucru de remarcat este ca distrugerea aliantei PDL-UNPR, care a fost augmentata de decizia lui Cristian Popescu Piedone de a se intoarce la PC, respectiv USL, a fost o decizie proasta, lucru care este certificat de scaderea in sondaje, care va fi extrem de vizibila la nivelul sectoarelor, lucru evidentiat de partea a doua a sondajului GeoPol-CURS pe care o vom da luni seara publicitatii.

Diferenta este de la aproape dublu la simplu. PDL-UNPR impreuna reuseau sa faca un scor foarte bun, astazi, separat, au un scor mult diminuat fata de ceea ce puteau sa faca impreuna pe masuratoarea pe care am facut-o in luna martie.

Un alt lucru de remarcat este ca bucurestenii, in tendinta lor perpetua de a fi la moda, de a fi trendy, il crediteaza maximal astazi pe Victor Ponta, care este singurul politician, in afara primarilor pe care nu am dorit sa ii masuram, care trece in Bucuresti peste cota de incredere de 55%, lucru care va ajuta foarte mult USL, dar mai ales partea din stanga a uniunii.

O alta concluzie este ca s-a produs o mutatie fara precedent dupa 1989 in Bucuresti: partidul numarul 1 a devenit PSD. In structura alegatorilor care voteaza USL, preponderenta PSD este de peste 50%, in timp ce a PNL este de doar 42%.

PSD, intr-un mod inteligent, in ciuda problemelor pe care le-a avut apropo de schimbarea Vanghelie-Andronescu, probleme pe care le-a manageriat destul de calm, a reusit sa intreaca simpatia pentru dreapta a populatiei Bucurestiului si sa devina astazi cel mai important partid din Bucuresti.

Iar in perspectiva unui parcurs linistit, fara greseli majore ale managementului PSD, respectiv PNL, deja ii recomanda ca si castigatori in toamna, la nivel de parlamentare, in Bucuresti. Acest trend crescator este unul foarte pronuntat, deocamdata ei sunt in jurul cotei de 60%, dar tendinta pe care noi am analizat-o in cercetarile secundare este ca USL, in baza propunerilor relativ populiste si a unor realizari, ma refer la restituiri de salarii si taieri de taxe, va continua sa creasca in urmatoarea perioada.

- De ce nu l-a atacat PDL pe Sorin Oprescu, asa cum era de asteptat? Castiga Oprescu un nou mandat datorita activitatii sale sau datorita inactivitatii PDL?

Sorin Oprescu castiga un nou mandat in primul rand datorita complicitatii dintre strategia primarului general si majoritatea PDL din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, pentru ca este evident ca acolo au existat interese, atat ale gruparii Oprescu, cat si ale majoritatii PDL, lucru care i-a impiedicat sa se atace in mod decisiv.

Sorin Oprescu este pentru a doua oara beneficiarul unui context fals. In 2008, pe baza unui context fals, cum ca ar fi un asa-zis independent, newcomer, desi era la a treia candidatura, a castigat simpatia bucurestenilor.

Astazi, pe un non-combat evident din partea celor de la PDL, Sorin Oprescu castiga inca o data pentru ca toate cercetarile relevau faptul ca PDL are o sansa doar daca inscrie in batalie un profesionist remarcabil inainte cu cel putin 2 luni de campanie. In loc de asta, au asteptat pana in campanie si au preferat in locul unui profesionist un showman care, din pacate, nu are aceeasi valoare de intrebuintare nici macar ca showman-ul Oprescu.

Trendul negativ inregistrat de PDL s-a transferat total la Bucuresti si exista surprize mari la sectoare, unde candidatii PDL sunt pe un trend descendent pronuntat.

- Vorbeati despre efectul negativ produs asupra PDL de plecarea lui Cristian Popescu Piedone la PC. Cine este de vina?

De vina este permisivitatea electoratului romanesc, care il crediteaza in sectorul 4 pe Piedone cum il credita pe vremuri la congresele PCR pe Ceausescu, uitand sa priveasca la realizari. Prefera sa il vada pe Piedone ca pe un factotum, intr-un mod usor dezarmant, pentru ca un candidat considerat si dovedit un profesionist, intr-adevar femeie - Sulfina Barbu - reuseste, din nefericire, sa coaguleze destul de putin din voturile sectorului 4.

Problema generala pe care noi o analizam de o jumatate de an referitor la optiunile electoratului romanesc este cea legata de optiunea si votul emotional, rationalitatea fiind trecuta intr-un plan secundar, daca nu tertiar, asemeni populatiilor isterizate sau intr-o mare masura tinute in intuneric din lumea a treia. E un comportament foarte grav si o concluzie a raportului pe care l-am pregatit si pe care o sa il facem si pentru alte municipalitati din Romania.

- Ce arata sondajul CURS la sectorul 3, unde se lupta umar la umar candidatul USL, Robert Negoita, al carui nume apare in stenogramele unui dosar de prostitutie, si Liviu Negoita, acuzat in presa de coruptie? Pe cine prefera alegatorii din acest sector?

Romania, in vizorul Comisiei Europene din cauza unui contract la primaria lui Negoita

Sectorul 3 reprezinta un studiu de caz foarte interesant. Intr-un mod total ciudat, intr-un sector care parea asezat, s-a declansat o revolta spontana impotriva partidului care il sustine pe Liviu Negoita, creditandu-l in mod indirect astfel pe un contracandidat care, in afara scandalurilor de alcov si a prezentei in emisiuni televizate de scandal, nu s-a remarcat prin nimic, nu vorbesc de gesturi administrative care sunt nule.

Analiza secundara pe care noi am facut-o arata o mutatie incredibila, bazata in primul rand pe revolta, dar si pe speranta, dar o speranta nefundamentata pe nimic, si ma refer la candidatul USL.

Pericolul in care se afla Romania, datorita degringoladei majore care domina partidul presedintelui Basescu, este sa fie creditati candidatii USL fara sa mai fie analizati, doar pe ideea ca se induce speranta.

Victor Ponta trebuie sa fie constient ca la umbra perceptiei publice pozitive pe care a dobandit-o pot sa creasca in planul administrativ local foarte multi baronei si baronasi mult mai nocivi decat cei pe care i-am avut pana acum.

- Cum de Victor Ponta a acceptat candidatura lui Robert Negoita la sectorul 3? E totusi un politician controversat.

Cred ca Victor Ponta a fost furat de magnitudinea scandalului intern de la organizatia PSD Bucuresti si a pozitionarii lui Robert Negoita impotriva lui Marian Vanghelie, argument considerat suficient in acel moment de catre conducerea PSD pentru a-l nominaliza. E unul din lucrurile proaste, reprobabile pe care deja USL le face.

Fratii Negoita si alte nume sonore, pe lista clientilor unei retele de prostituate de lux (Video)

Dosarul "Sex cu minore" la PSD: Banicioiu si Ionut Negoita, audiati

Totul va avea un decont. Deocamdata Victor Ponta se afla in luna de miere a relatiei sale cu electoratul, este creditat cu foarte mult, insa efectul bumerang apare imediat ce o parte mica din aceste asteptari, nu neaparat promisiuni ale lui Victor Ponta, asteptarile populatiei, nu vor fi satisfacute.

Iar daca reprezentantii din administratia locala, pe posturi de primari, consilieri sau presedinti de Consilii Judetene vor fi pe masura lui Robert Negoita, Victor Ponta va avea o problema mare, mare de tot.

- Marian Vanghelie castiga un nou mandat la Primaria Sectorului 5?

Este unul dintre primarii care castiga un nou mandat. Daca va uitati la contracandidatii pe care ii are nici nu era greu.

O nota generala la sectoare este ca s-a preferat sa nu fie deranjati "senatorii de drept", Chiliman, Ontanu, Piedone, Vanghelie, si bineinteles ca acestia se vor perpetua.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Gusa PSD sondaj Bucuresti, #Robert Negoita primar sector3, #Oprescu PDL interese, #sondaj alegeri locale 2012 , #Victor Ponta