Gusa, despre decizia CCR, ce face Ponta cu listele si pe cine afunda Rus - Interviu

Luni, 13 August 2012, ora 14:34
16690 citiri
Gusa, despre decizia CCR, ce face Ponta cu listele si pe cine afunda Rus - Interviu

Analistul politic Cozmin Gusa prognozeaza, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca scandalul generat de incercarea de demitere a lui Traian Basescu va escalada in luna august, mai ales pentru ca judecatorii de la Curtea Constitutionala se vor feri sa ia o decizie transanta.

Gusa e sigur ca aceasta luna va fi una plina de probleme cu justitia pentru baronii locali de toate culorile, fie pentru fraudele pe care le-au facut la referendum, fie pentru dosare penale mai vechi. Fostul membru al conducerii PSD si PD e 100% sigur ca exista inregistrari ale discutiilor dintre fostul ministru al Administratiei, Victor Paul Dobre, si lideri USL din teritoriu, in care sunt dovedite fraude la referendumul de demitere a lui Basescu.

De asemenea, Gusa, care a amintit si ca a prezis cu o zi inainte ca prezenta la referendum va fi de 40%, cu peste 80% votand impotriva lui Basescu, crede si ca audierile la Parchet ale fostului ministru de Interne vor complica mult viata pentru presedintele interimar Crin Antonescu si pentru cel suspendat, Traian Basescu, dar si pentru cei care au incercat sa fraudeze, aceiasi baroni locali.

Intrebat daca premierul Victor Ponta va continua operatiunea de scoatere de pe liste a 1.600.000 de oameni pentru ca demiterea lui Basescu sa fie dusa la bun sfarsit, Gusa a raspuns ca nu crede ca acesta va risca ceva ilegal, intrucat "abia atunci va avea o problema reala".

Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, a ajuns la Parchet. In ce faza putem spune ca am ajuns cu razboiul politic?

Prezenta lui Rus la Parchet in mod evident va complica mult atat viata celor 2 "escu" pe care i-a atacat direct - Crin Antonescu si Traian Basescu - cat si viata celor care-l detesta pe Rus pentru franele institutionale pe care le-a pus fraudarii, adica baronii locali, mai ales ai PSD si PNL. Din acest punct de vedere, Ioan Rus a avut aceeasi problema ca si Victor Ponta, pentru ca orice demers actual sau viitor de reforma reala se va incerca in partid, va fi blocata de baronii locali.

Despre Ioan Rus, atitudinea lui publica e o surpriza placuta, pentru ca sugereaza normalitate intr-un moment de schizofrenie politica acuta.

Pentru ca-l cunosc de foarte mult timp pot sa ma pronunt in special despre speculatiile asupra relatiei pe care ar avea-o cu Traian Basescu. Rus n-a avut si nu are o relatie calda cu Traian Basescu, in schimb, si datorita mandatelor avute la MAI, are o relatie comoda si apropiata cu multi din conducerea institutiilor statului - inclusiv servicii - fapt care a incurajat speculatiile gresite.

Trage USL in totalitate cu aceeasi forta pentru demitere? Pare ca PNL e mai radical, iar PSD e cu un pas in spate in aceasta directie...

E o iluzie optica, generata de o anumita disperare a lui Crin Antonescu, cat mai ales a camarilei din jurul sau, disperare similara cu a lui Traian Basescu si a camarilei acestuia. Avand in vedere aceste atitudini, in mod clar PSD pare defazat, dar nu se pot face speculatii legate de incalzirea relatiei cu Traian Basescu sau cu oamenii acestuia.

E prins la mijloc Ponta intre nevoia de a-l demite pe Traian Basescu, presiunile din exterior si guvernare?

Ponta e in pole-position, daca se va pastra intr-o formula tot de normalitate, nu va avea nicio problema ca, folosindu-si prerogativele administrative sa se proiecteze intr-un factor de stabilitate in perioada urmatoare, mai ales ca prognozez ca temperatura politica va creste foarte mult in luna august, mai ales referitor la problemele pe care baronii locali de toate culorile o sa le aiba cu justita. Vorbesc fie de atitudinea de la referendum, fie de dosare mai vechi care ajung la scadenta.

Va referiti la fraude la referendum?

In Romania s-a furat la alegeri intotdeauna, toate partidele, campionii ultimilor ani fiind Traian Basescu si PDL.

Se poate dovedi frauda la referendumul acesta?

Chiar daca nu se va ajunge la dovezi de frauda, exista dovezile intentiei de fraudare ale multor baroni locali.

Revendind la premierul Ponta, ce trebuie sa faca el in acest moment?

Ponta ar trebui sa contrabalanseze disputa celor 2 presedinti - cel suspendat si cel interimar - care se bat pentru functiile lor, cu o preocupare cvasiexclusiva legata atat de buna administrare interna, cat si de o relationare externa pe problemele economice, elemente de care depinde stabilitatea noastra in perioada urmatoare.

Ce parere aveti de faptul ca Ponta pare ca e liderul care a avut cel mai mult de pierdut - a pierdut 5 procente in sondaje doar in primele 2 saptamani ale guvernarii

Prefer un Ponta care scade, dar face ce trebuie, unor alti politicieni care nu fac ce trebuie, dar spun ce vrea sa auda lumea.

Va continua Ponta operatiunea de demitere, va scoate 1.600.000 de oameni de pe liste, cum am auzit in inregistrarile cu ministrii Rus si Dobre?

Nu cred ca Ponta va face vreun lucru ilegal - nici legat de liste, nici de interpretarea rezultatelor - pentru ca de abia atunci va avea o problema reala, in afara pseudo-problemelor pe care atat dusmani din aripa Basescu dar si dusmani interni din USL incearca sa i le creeze.

Va transa cat de curand Curtea Constitutionala demiterea lui Traian Basescu, asa cum i-o cere tabara acestuia?

Intotdeauna cand analizati posibilitatea de a transa ceva, sa fiti foarte atent la componenta umana a institutiei. CCR e formata in cvasitotalitate din oameni care nu si-au transat nici macar problemele din CV, grave sau foarte grave. Cum ati vrea sa fie transanti legat de o problema mult mai mare?

In CCR sunt oameni din mediul politic sau care au avut legaturi cu fosta politie politica sau care au interese actuale convergente cu ale unor politicieni.

Ce fel de decizie va da, in cazul asta, CCR?

Vor da o decizie interpretabila si vor incerca sa mute presiunea asupra Parlamentului, a carui imagine fiind facuta praf, oricum nu mai conteaza.

Se pare ca Parlamentul nu va da aviz pentru urmarirea penala a fostului ministru al Administratiei, Victor Paul Dobre, in ciuda discutiilor clare cu Ioan Rus. Se poate construi un caz fara Dobre, doar cu Rus?

Nu e important ce a discutat Dobre cu Rus, vor fi importante discutiile telefonice sau fata in fata pe care le-a avut Dobre cu baronii locali.

Credeti ca sunt inregistrate?

100%.

O sa-i gasim si pe Crin Antonescu si Victor Ponta pe inregistrari?

Ma indoiesc, niciunul nu cred ca s-ar fi expus. Nici Dobre nu va fi invinuit, vom vedea doar excesele facute de baronii locali.

Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Ionuț Lupescu, propunerea surpriză a PNL la Primăria București. Ce fost mare sportiv și-a mai dorit Capitala
Preşedintele PNL. Nicolae Ciucă, a declarat luni, că una dintre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei este fostul fotbalist Ionuţ Lupescu, despre care spune că a...
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
#Cozmin Gusa Ioan Rus Parchet, #Gusa Ponta demitere Basescu, #Gusa decizie CCR , #Victor Ponta