Ziare.com

Gusa: Gazele de sist ne vor distruge mediul, nu vom avea independenta energetica - Interviu

de Lucian Lumezeanu
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 16:40

   

Gusa: Gazele de sist ne vor distruge mediul, nu vom avea independenta energetica - Interviu
Analistul politic Cozmin Gusa a vorbit, din postura sa de fizician de profesie si geopolitician, despre exploatarea gazelor de sist de pe teritoriul Romaniei, pe care le considera un pericol urias pentru mediul din Romania, cu consecinte catastrofale.

Gusa, care e si patron al postului Realitatea TV, a dorit sa dea si o replica unui interviu aparut pe Ziare.com, al conferentiarului Radu Dudau, care spunea ca gazele de sist nu sunt atat de periculoase si ca impotriva lor se duc campanii mediatice, cu argumente emotionale.

Gazele de sist: Dezinformare, manipulare emotionala, campanii media partinitoare - Interviu

Cozmin Gusa spune ca gazele de sist, in America, au provocat numeroase cazuri de boala si au distrus in total zeci de mii de hectare. El considera ca in Romania efectele pot fi mai grave, intrucat exploatarile s-ar face in aglomerari de populatie, precum Vaslui, Costinesti ori Baile Felix.

In opinia sa, Romania nu ar obtine independenta energetica, intrucat gazele nu ar fi exploatate de statul roman, ci de companii straine din Occident, mai ales America, cu care politicienii romani ar avea "un angajament nescris pentru a ceda resursele".

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de Cozmin Gusa:

Care sunt potentialele pericole ale exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica?

Exista nu doar potentiale pericole, exista victime dovedite la nivel uman, mai ales in Statele Unite, dar exista si dezastrele ecologice produse pe regiuni extinse.

Domnul conferentiar (Radu Dudau - n.red) care a dat un interviu interesant site-ului dumneavoastra eludeaza acest gen de informatii, netinand cont nici de aspectele geopolitice. Eu v-as raspunde aici in calitatea mea de fizician, profesia mea de baza, si in calitatea mea de geopolitician.

As lua-o cu partea de geofizica - gazele de sist inseamna niste acumulari inchise in adancime intre niste roci care pot fi scoase la suprafata doar prin injectarea unor volume extraordinar de mari de apa amestecata cu un continut mare de substante chimice ca sa poata sa fractureze invelisul acelor roci si sa aduca la suprafata gazele de sist.

In momentul in care rocile sunt fracturate, ele vin la suprafata odata cu volumul de apa infestat cu substante chimice care infesteaza stratul de apa freatica de la suprafata solului si suprafete agricole intinse in jurul putului. Asta uita domnul profesor sa explice, ca acea apa care e injectata in scoarta terestra e injectata cu un continut de substante chimice similar detergentilor, de aceea in SUA au fost atatea cazuri de boala, oamenii incepeaua sa bea de la robinet apa care ia foc, au inceput sa faca naveta in statele vecine pentru apa de baut si alte lucruri de notorietate.

Bun, dar cat de extinse sunt fenomenele astea, pot fi accidente sau sunt frecvente?

Sunt peste tot. Dansul nu e credibil, cu tot respectul pentru un conferentiar universitar, pentru ca din start eludeaza o informatie esentiala. De exemplu, proiectul Chevron de la Vaslui, care a obtinut acordul de incepere a lucrarilor, se face fara ca procedura de mediu sa impuna studiul de impact asupra mediului, ceea ce eludeaza tot acest studiu care ar putea da concluziile pe care le-am expus aici, in conditiile in care daca vrei sa deschizi o ghereta ai nevoie de acordul de mediu.

In acest caz, care in mod evident afecteaza mediul, acest acord de mediu e eludat, ceea ce e foarte grav. Vaslui e intr-o zona adiacenta celei mai importante zone seismice a tarii, care e zona Vrancea. Atunci, in baza acordului de mediu am fi aflat care e adancimea de foraj, care e modul de sapare si consolidare a acelei gauri de sonda, cum se evacueaza ce vine din scoarta terestra si cum aceste ape nu ar afecta mediul. Sunt intrebari de baza care nu capata raspuns.

La nivelul asta, cand incepe exploatare, trebuie sa faci: impactul traficului greu de camioane, care a distrus infrastructura din Statele Unite, zgomotul nici nu se mai pune la socoteala. Gazul natural nu e preluat total, asa ca mirosul de gaz ramane in atmosfera de-a lungul a zeci de hectare. Mai ales in apropierea localitatilor e groaznic.

Consumul de apa care se realizeaza e unul care deturneaza posibilitatea de consum pentru populatie. Sunt cantitati uriase de apa care se injecteaza acolo. De aia era important acordul de mediu, iar faptul ca la Vaslui Chevron a obtinut (drept de explorare - n.red) fara acord de mediu si la Costinesti se forteaza sa se mearga tot pe ideile astea si apoi la Baile Felix, asta e pericolul real.

Dar in alte tari care extrag in acest mod? In SUA are loc o adevarata "revolutie a gazelor de sist", cum gestioneaza ei?

Va spun cum gestioneaza - statul Pennsylvania, care era cel mai "verde" stat al SUA, ma refer la mediu, e un stat cu foarte multi oameni bolnavi, cu mediul distrus, cu imposibilitatea de a avea un habitat normal, pe zeci de mii de hectare, din cauza gazelor de sist, care in acest stat au fost deja exploatate in 3-5 ani, mediul a fost distrus, iar oamenii care au castigat ceva bani, prin organizarea puturilor pe propriul teren, astazi sunt cu acel teren distrus si familiile lor nu mai pot sa traiasca pe acel teren.

Aceste efecte sunt iremediabile. E atat de grava infestarea panzei freatice incat pe durata unei vieti normale aceasta nu mai poate fi curatata.

De ce se merge mai departe, atunci?

Se merge pentru ca aceste companii care exploateaza, pe sistemul Gabriel Resources, Rosia Montana, sunt listate la bursa si aduc castiguri substantiale actionarilor chiar daca se realizeaza exploatarea sau nu.

Totusi, cum de politicienii nu opresc asta in America, daca e pericol?

Acolo unde au sesizat pericolul, exploatarile au fost oprite. Acolo unde au posibilitatea exploatarii gazelor de sist in zone deja desertificate - sa nu uitam ca Statele Unite au o suprafata incomparabila cu cea a Romaniei - au extrem de multe zone nelocuite. La noi vorbim de exploatari in zone semi-urbane, cum e cea a Vasluiului, sau in statiuni care cel putin cateva luni pe an sunt supraaglomerate, precum Baile Felix sau Costinesti. In SUA, in zonele nelocuite, isi permit sa exploateze, pe baza castigurilor pe care le au.

Eu spun un lucru - exemplul RMGC, care nu a inceput exploatarile niciodata, dar care prin cotarile la bursa a obtinut castiguri exorbitante e un exemplu care in Romania va functiona si pentru companiile care au primit acest drept.

Nota bene - uitati-va la toate fenomenele care sunt in spatele forajelor initiale. Doar Realitatea a prezentat 3 stiri - stirea cu Galatiul, care e de mare notorietate, stirea cu comuna Brusturi din Bihor si inca o stire din Arad in care oamenii au avut deja probleme, terenurile au fost macelarite si usor infestate si parasite apoi, in conditiile in care acolo unde s-a facut forarea nu au fost rezultate pozitive.

Situatia nu e atat de simplista precum vrea sa o prezinte domnul conferentiar si altii ca dansul, le respect tuturor opinia, dar pericolul e unul iminent si cei din Piata Universitatii si-au dat seama de asta si protesteaza.

Care ar fi avantajele geopolitice? Se vorbeste ca am putea obtine independenta economica in scurt timp, prin intermediul gazelor de sist

Independenta energetica nu se obtine, forajele astea nu sunt ale statului roman, sunt ale celor care le foreaza, la fel cum proprietatea asupra petrolului si gazelor de sonda extrase din subsolul Romaniei este a OMV, o companie majoritat straina, care isi foloseste propriul gaz extras pentru a genera electricitate, prin centrala de la Brazi, pe care o vinde in afara Romaniei.

Din acest punct de vedere, nu capatam nicio independenta, ci mutam dependenta, cu pretul distrugerii mediului, de la rusi, la celelalte companii, care pot fi companii americane, rusesti, unguresti, adica 3 feluri de companii care au licente de explorare, care sunt de fapt licente de exploatare.

Daca vorbim geopolitic, in mod evident, angajamentele nescrise pe care noi ni le-am luat inseamna sa ne oferim resursele cadou blocului euroatlantic, in speta sefului acestui bloc, Statele Unite si investitorii de acolo.

De aici si marele scandal de la Rosia Montana, unde in spatele actionarilor sunt doar cetateni evrei americani, cu interesele respective.

Statul roman nu apare niciunde aici, am putea vorbi de independenta in conditiile in care statul roman ar exploata si beneficia. Statul roman si astazi spune ca exploateaza petrolul si gazele de sonda de la OMV, dar nu beneficiaza de absolut nimic si cei de la OMV extrag cat vor, vand unde vor, nu dau socoteala nimanui si stabilesc pretul pietei.

In al doilea rand - gogorita Rusiei. As fi bucuros sa existe posibilitatea institutionala sa jucam economic, inclusiv cu Rusia si sa putem sa generam in acest fel costuri mai mici pentru statul roman din simpla concurenta a blocului Federatiei Ruse cu blocul de care apartinem. Nu se poate, pentru ca angajamentele pe care si le-au luat conducatorii Romaniei sunt de a ceda toate aceste exploatari de baza in favoarea unui bloc euroatlantic. Singurul lucru care ramane e o dependenta gazeifera de Rusia, care a fost negociata prost, avem preturi foarte mari, iar relatia foarte proasta in plan geopolitic pe care o avem cu Rusia nu va genera avantaje pentru urmatoarea perioada.

Pericolul rusesc nu exista, orientarea geoeconomica a Romaniei e concentrata pe blocul euroatlantic, cu accent pe Statele Unite. Din acest motiv, presedintele Fondului Proprietatea e un lobby-ist american, fost ambasador, Mark Gitenstein, cel mai activ om de afaceri si lobby-ist e generalul Wesley Clark, consilierul domnului Ponta, in spatele proiectului Rosia Montana o sa vedeti doar evrei americani...

Conteaza ca sunt evrei?

Intamplator sunt evrei americani. Eu nu sunt anti-semit, doar am dat informatia ca sa fie corecta, ca majoritatea in proiectul RMGC e formata din evrei, pentru cercurile bine informate acest lucru are relevanta.

Concluzia e ca amatorismul oamenilor care sunt in masura sa semneze aceste acorduri definitive si foarte slabul nivel profesional al oamenilor din Guvern ne vor pune in postura sa ne distrugem si mediul si nici sa nu ne castigam acea independenta energetica pe care o clamam fara sa stim.

Asa cum ne-am dus in cazul Bechtel, fara vreo asigurare, si am fost "tunsi" de vreo 2 miliarde, la fel ne vom duce in acest caz, in care ne dam resursele subsolului, gazele de sist, fara un acord de mediu, pe mainile unor companii straine care isi fac lobby prin politicieni. Atentie, noi nu vedem ca Chevron sa-si faca lobby, vedem ca pentru Chevron face lobby doamna Rovana Plumb, membra a Guvernului Romaniei, ceea ce e foarte grav si imputabil oricand din punct de vedere penal.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5094 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
46 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cosmin Gusa are total dreptate despre nenorocirea finala care ar

paste Romania daca s-ar produce,adica Rosia Montana si gazele de sist care vor face din tara noastra una nelocuibila si pe cale de disparitie.Ca de obicei si in cazul gazelor de sist apar aceeasi postaci platiti de RMGC,care fac aceeasi propaganda stupida si desantata cu adresarea de jigniri celor care isi doresc o Romanie curata,adica @cristoiu,@Eugen16,@AdyCa,@Apollo 13 si ceilalti care au ,,scris marunt''.

 

Conferentiarul Radu Dudau a adus niste date tehnice despre exploa-

tarile de gaze de sist din USA, a spus ca din 20.000 de puturi sapate s-au produs poluare a apelor freatice in cazul a 20, deci nu a incercat sa abureasca lumea ca domnul Gusa.
In plus datorita gazelor de sist USA si Canada exporta gaze naturale, carbunele nu mai este folosit pentru producerea energiei electrice asa ca este vandut in Europa si Asia.
Sigur ca se pot intampla accidente ecologice iar procentul de 1 la mie (daca asa o fi) nu pare prea mare!
Nu stiu de ce dar am impresia ca domnul Gusa are de platit o polita lui Ponta de vine cu niste declaratii nedocumentate.

 

Daca un prorus ca Dl Gusa ,

critica gazele de sist ,inseamna ca sunt cu adevarat o solutie pentru Romania si multe alte tari.

 

*

Pai se vede de la o posta ca vinturile bat dinspre gazprom. De ti-ar sta in gusa gaspromul mai draga.

Un analist politic este specialist si in mediu???

Bineinteles ca nu. Si atunci de ce un asemenea individ are tupeul sa contrazica un specialist, cu niste argumente de genul:"gazele de sist, in America, au provocat numeroase cazuri de boala si au distrus in total zeci de mii de hectare". Daca chiar au existat acele cazuri, desi eu sunt absolut sigur ca nu au existat, de ce nu le-a nominalizat distinsul analist politic, ci a preferat sa faca doar niste afirmatii generale??? Aici este vorba de niste interese mari, iar cei care au aceste interese sunt dispusi ca cheltuie niste sume destul de mari cu care sa poata cumpara niste oameni de vanzare....

Daca traditionala antipatie fata de rusi ne face

sa acceptam un pericol major pentru mediul din Romania, atunci suntem tare destepti!

Bre amerlocimea, ia mai taca-va plisku' :-)

~~Luatzi aminte si cugetatzi, inainte de-a da cu trambitza perciunisto-amerloca:
http://www.ips-dc.org/files/4274/gasland-burning-tap-water-photo1.jpg
Sau daca nu putetzi cugeta, macar taca-va trambitzele si betzi-va acolo-n USA apa aia care ia foc in robinet.

~~Care vrea Rosia-Montana, sa stea un an in PERU la minele de aur ale banditzilor astora, ce vor sa faca praf pe sute de ani, viatza normala in zona ardeleneasca:
http://megalit.ro/video-open-pit-documentar-povestea-uriasului-complex-de-mine-de-aur-yanacocha-peru-gabriel-resources-cianuri-exploatare-distrugere-agricultura-spaga-administratia-publica-presedinte-politie/

~~Uite bre la ei, cat de preocupatzi sunt ei de.. actziunile la bursa ale Chevron-Texaco si "Gabriel Resources".
Si mai lasatzi-ne cu USA, ca ala-i exemplul cel mai dubios. Macar pana la Bush-jr parca-parca m,ai salvaratz aparentzele de Democracy dar de cand vacaru' ala betziv s-a plantat in 2000 la Casa-Dalba, nu se mai rushineaza nicicare barosan bandit banksterist p'acolo, in Imperiul ala Fascistoid.
Interesant ca Administratzia a inchis pana si accesul la mormintele americanilor in Normandie (/ca le-o fi fugind vreunul d'acolo..), DAR Free Europe si Voice of America alea fuktzone$te mai departe :-)) Salariile politzailor si ale angajatzilor NASA nu conteaza DAR TROMBONEALA perciunista, aia n-are voie sa se-opreasca :-))
Gramada de paganei sovietici de dreapta aka Fascisti.

q

sa-ti dea Dumnezeu doar gaze sa tragi pe nas. pana te saturi

Dilema

Se stie ca zacamintele de gaze romanesti se vor epuiza in fiecare an.Din aceasta cauza vom fi obligati sa cumparam gaze de la Rusi intr-un procent tot mai mare.In felul acesta vom fi dependenti de ei.S-a vazut ca nu se dau inapoi de la santaj. Santajarea Basarabiei prin inerzicerea exporturilor de vin sau a Lituanie prin oprirea oprirea exportului sint exemple clare .
Nu sint specialist in exploatarea gazelor de sist dar vad ca sint pareri pro si contra. In cazul reusitei exploatarii acestor zacamnte nu vom mai putea fi santajati si nu vom mai cumpara gaz cu 450 de euro pentru o mie de metri cubi fata de 250 in alte tari. Varianta optima trebuie analizata cu mare atentie de specialisti neinregimentati ca acest Guse.

*

Cei care te-au depunctat probabil ca sint destul de bogati ca sa nu-i intereseze pretul gazelor, dar nici independenta Romaniei.

Shantajarea Cubei n-o fi tot ruseasca?

Ce shantaj bre la Lituania?= sa ia gaz ieftin de la Rusia si sa faca baze de rachete americane langa Moscova, este? Pai daca facea Putin baze rusesti in Cuba (care-i mai departe de Washington decat Tzariole Baltice de Moscova), valeleuu ce gura atzi fi facut!
Mai voua amerlocilor vi se da PREA multa importantza, va erijatzi in jucatori-judecatori si cand nu va iese ceva cu PUMNUL... hop! o datzi pe trancaneala si calomnie perciunista si atata va victimizatzi banditzii de amici colaboratori si demonizatzi pe ala care se opune jefuirii resurselor lui naturale. Imediat incepetzi cu "REGIMUL de la.." si da-i si lupta cu gura mare si racneli dupa rezolutzii ONU. ia mai statzi si p'acasa pe la voi ca-ntr-o zi cu soare gaseste asa aiurea vreun "Nicola Tesla" ceva destept dpdv MILITAR intr-o tzara d'asta mititica si o luatzi o data-n mu$tiuc de nu va vedetzi.
Ca v-atzi latzit cu sute de baze militare peste tot Globul .. dar si liniile de aprovizionare s-au lungit la fel de mult. Si cum avetzi o gaura-n inventar de cca 50 de mii de lefegii, cum va tragetzi coada-ntre chi$ere si-o tulitzi acasa. Suntetzi mari dar rasfiratzi. Avetzi "aliatzi & NATO" care, cu exceptzia Angliei si a vrajelii aleia de Israel, abia asteapta sa se scape de voi. Bashica de sapun.

Cine te crede mai Guse?

Problema este alta! daca se vor comercializa tot la preturile care sint acum pe piata...nu vad avantajul. Daca se vor comercializa fara gindul la profituri uriase ci cu gindul la a rezolva o problema nationala atunci merita inceput de ieri!

 

la fel ca shi in cazul petrolului scos din pietre,

exploatarea gazelor de shist este scumpa.
Intotdeauna se ashteapta momentul in care pretzul gazului crehste suficient astfel incat exploatarea sa devina profitabila. Prin urmare, deductzia e simpla shi triviala: vei plati gazu' de shist cel putzin la pretzul celui extras conventzional.

Sa-i amintim alaturi de dubiosul conferentziar Duda shi pe

seismolobogii lui Ponta, cei care in premiera mondiala au descoperit ca placa tectonica de sub satul Izvoarele e de capul ei.
Este regretabil ca se gasesc oameni de stiintza care isi tradeaza etica shi participa in campanii de dezinformare shi manipulare. Dar sa nu uitam ca intelectualii romani au o bogata traditzie in tradare...

 

Ce oameni de stiinta? Un titlu universitar in Romania nu este

o garantie pentru valoare. Il poti obtine cu bani, cu pile, cu tupeu, plagiind, facand politica... doar stiti atatea exemple!

Specialistii dubiosi...

,,Dubiosul conferentiar Duda,,...De unde stii dumneata ca Duda e dubios? Esti expert in gaze de sist?
Dar de unde stii ca Guse nu e dubios? Eu personal ma abtin sa caracterizez diferiti specialisti . Dar as dori ca sa se stabileasca adevarul si solutia cea mai buna pentru tara ,fara amestecul politrucilor avizi de comisioane (spagi) .

DL kant

hehe poate tov Gusa ar fi credibil daca nu ar fi asociat in toate afacerile cu rusi.
Probabil a si luat tainul pentru a fi impotriva gazelor de sist si nu a exploatrii cu cianura ca de omu are o afacere in domeniul ala.
Gusa nu e decat un mercenar care ar vinde-o si pe mamasa.

Si cu ce ma incalzeste..

Ma refer la sanatate, drumuri, scoli ..etc. Daca tot suntem asa de bogati de ce nu se vede..si Peru a fost o tara bogata in resurse, dar oamenii au ramas saraci lipiti.

"Gusa nu e decat un mercenar care ar vinde-o si pe

.. ca si Dava, Firutza & Co. Doar ca aia au vandut-o pe mama lor partzii adverse :-)
Bre , gazele alea iau calea exportului, daca le scoate Chevron si nu o firmaq MIXTA cu director roman.
Plus ca romanul trage frana daca se impute apa de baut,m dar pe vacaru' texan il ba$ti de Romania.
Nu ne-or fi dragi rushii, DAR la tema extractzii ne dau lectzii de cum se taie macaroana la multinatzionalele astea si cum raman miliardele in tzara, nu doar desheurile si poluarea.
Pe Chavez l-au aranjat ptr ca le-a cerut 16% dinj petrol, nu doar 1% cum facea lingaul lor pus de CIA.
Nici macar 51%, doar 16%!! Lasa-ma bre cu vrajelile amerloce, asta au zis si-n Peru si acum este plija apa freatica cu cianuri si raurile sunt colorate-n roshu si inoata peshtii cu burta-n sus. Mai sigura si curata-i energia atomica -Fukushima-n sus sau in jos- decat por.qaria asta de exploatare cu cianuri sau pompatul de chimicale-n roci ca sa departajeze gazul metan de piatra-seaca. Apoi aia se duc sa damblageasca alte tzinutturi si RO ramane cu resursele ZERO si cu gunoiul pe gat. Intreaba-n Nigeria ce face SHELL-Oil p'acolo: in Rusia au vrut tot asa si le-a inchis robinetul Putina luni de zile pana i-a copt ca pe cartofi.
Shantaj? O fi! Unul dashtept-foc spunea pe forumuri romanesti: "De ce face America ce face? Pentru ca POATE!". Tare oko$ flacaul perciunel amerloc!: pai uite acum poate si rusnakul si cand face el asa se numeshte shantaj. ca parca ala-i obligat sa se tzina de programul de bailouts ale bancilor judeo-amerloce, nu sa-si vada de interesele tzarii lui.

prorus?

oare si angela merkel este prorusoaica de ia gazele cu 250 euro mia de m cubi, iar noi(anti rusi) cu 450 euro?!?!

 

*

O fi ea cea mai puternica si desteapta femeie din lume ,dar a cercut in RDG!!!

A mai pe..

Gogoasha ipocrita, contractele le-au aranjat E.ON si confratzii lor, gazoductele prin Marea Baltica si Nordului pana-n RFG, le-a aranjat deja pana-n 2003 mascariciul ala de "Tony Blair nemtzesc" alde ex-Kanzler Gerhard Schroeder -vandutul lui Putina.
Merkel este dirijata de orchestra, nu invers. Aia se uita inainte ce zice Uniunea ei Crestin-Democrata, apoi.. se pune-n fruntea "valului" si zice ca era initziativa ei :-)) Da mai, DDRista fost $efitza la UTC-ul DDRist :-)))) Acu-i linge pe CIA & Co, si asta ca si Ponta, cum bate vantul de la Stapanirea Gloaba.lizata.

poate nu sti ca un fost cancelar al germaniei este poreclit

"Cancelarul gazprom",de unde si pretul platit de germania pt gazul rusesc

@MARI

- pai diferenta aia de 200 e de la firmele care intermediaza , unele chiar nemtzeshti !

eu nu vad

de unde atata opozitie fata de rusia? Cine are ceva ani, trebuie sa stie ca pe timpul lui Ceausescu toate exporturile Romaniei mergeau in U.R.S.S., tarile pactului de la Varsovia si tarile arabe. Independenta din 1877 ne-am castigat-o sustinuti de Rusia(nu de Europa Occidentala), in 1945 cei care ne-au tradat au fost tot americanii si occidentalii! Eu nu zic sa-i cantam lui Putin in struna, dar nici sa nu fim groapa de gunoi a Europei si Americii(importand orice)si sa ne supunem sa egalizam preturile cu ale lor(obligatoriu) si salariile de Africa.Politicienii ar trebui sa fie buni diplomati sa se dea si cu rusi si cu americani si cu U.E. si cu martienii,etc. pentru ca romanii sa traiasca mai bine.

De unde stii TU tovarase Niciolae ca firme

Nemtesti intermediaza pretul gazului cumparat de Romania de fratii tai sovietici?!?!?!?!

Ce altceva

ar putea spune un agent kgb ? Ar face orice sa ramane sclavii energetici ai rusiei, patria lui preaiubita...

 

Bravo, sluga CIA, imediat ai gasit zmiorcaiala necesara..

.. ia baga d'un pogrom energetic si propovaduieste Apocalipsa dupa Sarah Palin si ne-ai convins :-))

Amerlocime imbatata la cazanul de fiert Schnaps in Tennessee, cu ochii la FOX-News.

Daca mai era nevoie

se confirma si pe aceasta pagina descoperirea "exploratorului" CTP; Romania are o resursa inepuizabila care din pacate nu face decat sa otraveasca si sa distruga pana acum nici un "exploatator" nefind in stare sa o tranforme in ceva util. Cum se spunea pe la inceputul anilor 90 noi vom fi in stare sa "intinam" si "idealurile" capitalismului ceea ce iata se adevereste. Singurul sistem care ni se potriveste este cel fanariot unde nu mai avem ce pizmui dintre ai nostri.

 

 

P─ârereolog si fizician-de profesie

omul este un "fin" cunoscator a tot ce bantuie pe fata pamatului! Un doctorat in P─ârereologie ii lipseste.:)

 

Fara legatura cu gazele

Cine este Gusa??

 

Informativ

Raport Duke University, 2013: Am fost surpinsi de marimea nivelului de radioactivitate... Este neobisnuit un asemenea nivel
Raport Duke University, 2011: Apa potabila contaminata cu metan

Ambele rapoarte, in Pensilvania, exploatare a gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice...

prea multi postaci PLATITI, rusine ziare.com

Majoritatea celor care posteaza pe aici sunt oameni platiti. Se vede treaba ca evreii au devenit agresivi, vor sa puna mana cu orice pret pe aceasta afacere. Sa fie clar: NU vom obtine nimic bun din exploatarea lor, altii le vor vinde. Daca petrom exploateaza din subsolul nostru a scazut cumva pretul la benzina?

 

Ai dreptate. Cum are vreun perciunel interese financiare in...

... Roamnai, cum apare haita de perciunei si wallachi amerlocitzi si da-i si lupta contra intereselor natzionale ale Romaniei.
Uite si confirmarea: Israel paying agents to post pro Israel Propaganda on Internet forums & blogs! | EUTimes.net
http://www.eutimes.net/2009/12/israel-paying-agents-to-post-pro-israel-propaganda-on-internet-forums-blogs/

Cam asa arata nu de mult (->2005) mashinaria de propaganda
Radio Free Europe/Radio Liberty, Executive Director: Thomas A. Dine
Dine headed the American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) from 1980 through June 1993.

Gusa vorbeste din gusa...

Fizicianul de renume mondial care numai de fizica nu s-a ocupat. Urmaritii traseul proferional si ve-ti vedea cat de dibace s-a lipit acolo unde curg "Easy money" A incercat sa slefuiasca presedinti. Esec total. Aici in USA se expoateaza Gazele. Bezina a ajuns la $2.99 per/galon. va inchipuiti ce inseamna la o populatie ca cea a USA unde este cea mai mare densitate de automobile. abureli d-le gusa.n-ai publicitate la tv de la chevron? nu o ai pentru ca baietii te cunosc. a-ti urmaresc traseul. cand pe dreapta cand pe stanga politicii.cand industrias cand ecologist. banul sa iasa.
cand vii in usa putem discuta'

 

De Patapievici ce zici?

Ala cam de ce s-ocupa?

...

constat ca acest site e plin de p.r.osti sau lobisti. nu stiu cine-i gusa sau cat de rusofil o fi dar o spune si el raspicat : independenta energetica vehiculata de poanta,base si altii (care au luat spaga barosana) e o vrajeala ordinara la care doar fre.ierii pun botul. Daca statul roman facea exploatarile da , se putea discuta de independenta energetica. Care e diferenta ca platim gazul lui putin sau il platim chevronului??? pretul va fi acelasi, sau credeti ca de geaba se agita astia cu liberalizarea preturilor la energie?? O diferenta e, lui putin ii platim gazul rusesc, chevronului vom plati gazele NOASTRE, si vom ramane si cu mediul distrus. Exemple sunt multiple in marea privatizare romaneasca. Apropos, poate cineva sa-mi dea exemplu de o privatizare ce a adus avantaje statului roman si implicit poporului roman in perioada postdecembrista????

 

Dacia si Petrom

Oricate contestari ar fi cele doua companii private aduc majoritatea taxelor la stat.
Oricat de profitabile ar fi fost daca erau conduse de politrucii nostrii, progeniturile si amantele lor ar fi fost in faliment, vezi Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Tarom, scandalurile cu Videanu Varujan si Niculae.
Heheh pai voi de ce credeti ca inantasi nostrii au fost nevoiti sa aduca un Neamt ca Rege, acum ar trebui sa aduca un intreg parlament,cu guvern cu tot ca, degeaba vin cu un om.

Auzi tu mai lasa-ma cu Karol 1

Pe ala l-au adus de pupaza-marioneta alde Bratienii masoni. Si nu ca era nevoie de el, ci ca sa faca ce ii spun jmecherii aia doi de fratzi, ca vreun roman nu executa orbeste ce ii ziceau Bratienii.
Bah mai terminatzi cu regalismele, ca dupa unul care cat de cat a fost REGE (Ferdinand), numai jeguri si ciurucuri s-au adunat la Palatul Regal: Carol-II jigodia aia si cu *** lui Wolf si apoi mutalaul lui de fecior fara vlaga care l-a dat pe Ion Antonescu rushilor.
Uite, daca-mi gasesti un Rege ca Ferdinand sau macar cum a fost francezul Bernadotte ptr Suedia, OK.
Dar sa aibe si dreptul sa dizolve Parlamentul, sa nu mai vad gramada asta de jigodii p'acolo. Macar un Ion Antonescu, asta mai impushca din ei, daca nu altceva.
"Dacia si Petrom" braavo!: Dacia ca da salarii de tot rasul si acum se muta-n MAROC. Si Petrom.. CARE Petrom?
Pe ala de ce l-atzi vandut bah dashteptzilor? Ca PETROLUL este mai important decat AURUL.

@2KK2 - dacia si petrom ????

Iobagi am fost, iobagi suntem si iobagi vom fi.Ne muncesc altii pe pamanturile noastre, cu resursele noastre si noi suntem bucurosi de niste salarii de cacao si cam atat.
sa o luam pe rand:
Dacia- vine renault, cumpara dacia pe doi lei, isi negociaza cu guvernul avantaje majore, 5 ani sa nu plateasca impozite si taxe statului(plateste statului roman doar taxele pt muncitori- cas, somaj sanatate,fondul de pensii), iar cand se termina perioada de veselie fiscala pleaca in maroc. cam ce mare branza castiga statul dintr-o afacere de genul asta - minimul posibil.
Petrom - vindem omv-ului la un pret de tot rahatul. doar benzina gata rafinata ce se afla pe stoc la petrom in momentul vanzarii(fara sa mai calculam si benzinarii, rafinarii, depozite si altele). OMV face profit pe an mai mult decat a platit la achizitionarea petromului. din petrolul extras din solul tarii noastre ne dau o redeventa de toata jena( si imi tai capul daca omv declara in acte mai mult de jumate din petrolul extras efectiv- restul merge la negru- dau o spaga cui trebuie si autoritatile inchid ochii). Pai oare toti banii astia strica sa fie toti ai romaniei, fara sa ia omv-ul caimacul??? Stiu, o sa-mi spui ca managementul romanesc, ca falimente ca pe ici si pe dincolo. toata industria romaneasca s-a dus pe rapa voit si sub atenta indrumare (sau obligatie) straina, si nu pentru ca nu am fi noi capabili de performante. cum de pe vremea impuscatului, industria petrochimica era printre primele din lume, exportam de toae. cu tehnologiile alea vechi si neperformante cum zic unii ceausescu a platit 10 miliarde de dolari datorie. acum cu tehnologiile astea noi si cu marii investitori romani si straini am ajuns la 100 miliarde de euro datorie. pai cum vine asta??? Cine mai crede ca romania este libera si isi faureste singura destinul se insala amarnic. suntem mai mult decat o colonie si puterile straine ne dicteaza si cand sa mergem la buda. PACAT, MARE PACAT dar asta e poporul roman- sclavi si iobagi

ce zici gusatule,de romanicatv.cand va spargeati borjocii...

'gazele(le)de sest la "suprafata" va intoxica pe voi pana sucombati(TV.asa este si in viata;pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa ...vorbesti!!!mergi pe sist pe sest,ca deranjezi uslasii!!!!!!?

 

Nu mai ai loc in ...

...Romania de " spesialisti " in domenii de care habar nu au. Dar sunt in schimbi cei mai aprigi si destoinici guristi.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor