Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum s-a transformat Crăciunul: "Ne călcăm în picioare în magazine, ne îmbrâncim pe la cozi, ne înjurăm în trafic. Pentru ce?"

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 04:00
6996 citiri
Cum s-a transformat Crăciunul: "Ne călcăm în picioare în magazine, ne îmbrâncim pe la cozi, ne înjurăm în trafic. Pentru ce?"
Magazin în care s-au format cozi FOTO stiriest.ro

Pentru mulți dintre români Crăciunul a ajuns să însemne doar o perioadă în care cheltuiesc foarte mulți bani pe mâncare și cadouri, timp pierdut în trafic și la cozi, stres și agitație.

Timpul petrecut cu cei dragi și liniștea sufletească par să rămână pe ultimele locuri.

Sunt situații trăite de aproape toată lumea, formulate de un român, într-o postare pe Facebook.

Crăciunul, sărbătoarea de "băgat la ghiozdan"

"Am transformat Crăciunul într-o sărbătoare despre haleu, băgat la ghiozdan și umplerea matzului până la explozie.

Ne călcăm în picioare în magazine, ne îmbrâncim pe la cozi, ne înjurăm în trafic, ne tăiem calea și ne încăierăm. Pentru ce?

Să ajungem acasă, să ne punem la masă și să fim mai buni, în Ajun."

Sărbătorile de iarnă într-un sat din Germania

"Eram acum niște ani, de Crăciun, într-un sătuleț german de la lângă Nurnberg. Trei zile, cât am stat acolo, cei la care am stat au încercat să rezolve o problemă. Pentru seară de Ajun, rămăseseră fără pian. Cel care era în salonul unicului han se stricase rău, avea 150 de ani și necesită reparații complicate, și au fost nevoiți să îl trimită tocmai la Koln, unde erau unii specializați în tipul asta de pian.

Trei zile, oamenii aia au încercat să aducă de la Nurnberg, de la vreo 50 de km, un pian care să nu îi zgârie la urechi. În niciun caz, nu voiau o pianină.

Au găsit unul de închiriat, l-au luat tocmai de la 100 de km. Au pus toți bani. În seară de Ajun, s-au strâns și au cântat cele mai vesele colinde pe care le-am auzit vreodată și care nu credeam că există în limba germană. De mâncat? Fiecare a venit cu ce a avut pe acasă, iar hangiul a făcut cinste și lor, și turiștilor (vreo patru familii) cu snaps."

Grupurile de Whatsapp, pline de poze cu mâncare

"Am n-spe grupuri de Whats App. Pe toate zboară de două zile sarmale și piftie. Haleală! Potol! La știri avem rețete. Cea mai mare tobă la Huși, cel mai mare caltaboș la Deva, piftia uriașă revine!

Am transformat Crăciunul într-o sărbătoare prea puțin pentru spirit și prea mult pentru matze. Suntem obsedați, luăm cu asalt magazinele, îngurgităm aceleași trei colinde la nesfârșit, pentru că altele nu știm. Iar dintre alea trei, unul nici nu e colind, ci creația unuia care împodobește bradul cu mă-sa. Care nu e mă-sa, ci o cântăreață.

Mâncăm până crăpam, iar partea culturală, filonul popular și tradițiile dispar undeva în negura timpului. “Mai poți și piftie, am zis! Eu pentru cine am făcut atâta mâncare?!” e mai important decât “hai să ne simțim bine împreună!”Ț, a scris acesta pe Facebook.

"Numai de sărbătorit nu-ți arde"

În comentarii, mulți dintre urmăritorii paginii sunt de acord că mulți au uitat de semnificația sărbătorii de Crăciun.

"La noi te apuci înainte de Crăciun de scos covoarele la bătut afară, faci curat, faci mâncare pentru 3 cazărmi, iar de Crăciun și Revelion ești ruptă în gură de oboseală și numai de sărbătorit nu-ți arde. Și vin neamurile alea fericite să te vadă, deși nu au dat un telefon tot anul, măcar să vadă dacă n-ai murit. Și mănânci și bagi de zici că nu-i tot o zi ca oricare alta, și uiți că semnificația sărbătorilor e alta."

"Ce e mai trist în demonetizarea acestei sărbători nu este faptul că omul se gândește la mațe, cum spuneți dvs., chiar dacă după sărbători aruncă la greu din tot ce a pregătit pentru masa de Crăciun. Faptul că nu transmite generației viitoare rostul acestei sărbători e trist. Prea puțini copii asociază această zi cu sărbătoarea Nașterii Domnului, cei mai mulți îl așteaptă pe moșul ăla de la Polul Nord, care aduce daruri. Fără să știe de fapt legenda Crăciunului."

"De aia nu-mi plac mie sărbătorile astea! Abia aștept să treacă!"

"Sărbătoarea tranșării porcului și a ingeniozității de-al transforma în cât mai multe feluri de mâncare, care mai de care mai grețoase. Nu pricep."

"Stau și mă întreb? Cine mai știe care este semnificația Crăciunului. Am adoptat stilul nesimțit al americanilor."

"Eu sunt la plajă, mă plimb până nu mai pot. Prăjituri nu fac, sarmale și cârnați nici atât, dar cu siguranță voi avea liniștea pe care mi-o doresc. Hai, sărbători cu bine!"

"Duceți-vă la țară în Ardeal, și sigur acolo este așteptat Isus, acolo se păstrează obiceiurile, în Munții Apuseni, în Maramureș. Colinde vechi de sute de ani îl preamăresc pe Isus care a venit pentru a ne mântui de păcate, sărbători frumoase la toți".

Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#craciun, #transformare, #Cozi, #magazine, #aglomeratie trafic, #mancare, #colinde , #stiri sociale