Cât de avantajos este creditul ipotecar pentru achiziţia unei case eficientă energetic. Cheltuieli de încălzire la jumătate față de o locuință veche

Vineri, 15 Aprilie 2022, ora 11:02
10576 citiri
Cât de avantajos este creditul ipotecar pentru achiziţia unei case eficientă energetic. Cheltuieli de încălzire la jumătate față de o locuință veche
"Cheltuielile cu locuința și utilitățile au a doua cea mai mare pondere în bugetul familiilor" FOTO Pixabay.com

Ai economisit suficient de mult pentru a te gândi să accesezi un credit ipotecar pentru o casă într-o zona liniștită pentru tine și familia ta și care să-ți fie și aliat, nu doar adăpost care să-ți aducă facturi uriaşe la energie electrică și la utilități.

Având în vedere că situația actuală de la nivel internaţional legată de costurile cu energia electrică şi gazul te îngrijorează, la fel de mult te ingrijorează și concentrațiile poluanților atmosferici, care continuă să fie foarte mari, iar problemele legate de calitatea aerului persistă. Motiv pentru care ești determinat să te muti într-o locuință prietenoasă cu mediul înconjurător.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi de unde și cum poți apela la un credit ipotecar pentru o locuință eficientă energetic, care sunt avantajele unei astfel de achiziţii imobiliare şi cum arată un calcul al economiilor la încălzire.

Cheltuielile cu locuința și utilitățile au a doua cea mai mare pondere în bugetul familiilor (peste 17%), după cheltuielile alimentare (peste 30%). Iar ponderea cea mai mare în consum o are încălzirea, care reprezintă între 55% și 80% din totalul energiei consumate.

Pentru a se încadra în standardele de clădire verde, locuințele trebuie să aibă pierderi de energie cât mai reduse, prin izolarea și anveloparea corespunzătoare și să dispună de sisteme de încălzire cu eficiență ridicată.

Motiv pentru care, achiziția unei locuințe eficiente energetic aduce nu doar dobânzi mai mici, ci și cheltuieli de încălzire la jumătate față de o locuință veche.

Astfel, la nivelul prețurilor de piață ale gazului, in luna ianuarie 2022, în cazul unui apartament de 60 de metri pătrați, economiile anuale la încălzire pot ajunge la 4.125 lei și peste 20.000 de euro (103.125 lei) pe o perioadă de 25 de ani.

Calculul a fost făcut pornind de la un consum mediu anual pentru încălzire de 125 de kwh/mp, aferent unei locuințe verzi, la jumătate față consumul cu încălzirea unui apartament din clasa C (250 kwh/mp/an), categorie în care se încadrează majoritatea locuințelor vechi din România, potrivit specialiştilor CEC Bank.

În aceste conditii, instituţiile financiar-bancare pun la dispoziţie credite ipotecare pentru case verzi, disponibile atât în varianta cu dobândă variabilă, cât și în varianta cu dobândă fixă în primii ani. Pentru clienții care nu-și încasează veniturile prin banca de unde accesează creditul ipotecar, dobânzile sunt puţin mai mari.

Spre exemplu, cu o rată de 1.868 de lei lunar, un client care își încasează veniturile prin banca respectivă, poate contracta un credit pentru o locuință eficientă energetic de 350.000 lei (echivalent a 70.000 euro), pe 25 de ani, suma totală de rambursat ridicându-se la 542.203 lei.

CEC Bank te invaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Citește și:
Cine e miliardarul care stă într-o casă de 31.000 de dolari și mănâncă zilnic la McDonald's
Cine e miliardarul care stă într-o casă de 31.000 de dolari și mănâncă zilnic la McDonald's
Cel mai simplu miliardar din lume locuiește în aceeași casă modestă, pe care a cumpărat-o acum 65 de ani și mănâncă la fast-food. Directorul general al Berkshire Hathaway, Warren...
Cei 7 pași utili pentru a construi bugetul familiei. Strategii de management al banilor
Cei 7 pași utili pentru a construi bugetul familiei. Strategii de management al banilor
Nimeni nu se naște cu abilități de gestionare a banilor. Toată viaţa noastră de adult este o continuă descoperire şi învăţare în a mânui cât mai eficient și graţios veniturile...
#credit ipotecar, #energia electrica, #gaz, #locuinta, #casa, #dobanda fixa, #cheltuieli, #incalzire , #Banca