Credit Suisse: OPEC va reduce productia pentru a stopa ieftinirea petrolului

Miercuri, 03 Septembrie 2008, ora 11:50
1339 citiri
Credit Suisse: OPEC va reduce productia pentru a stopa ieftinirea petrolului

Tendinta accentuata de ieftinire a barilului de petrol ar putea inceta ca urmare a unei eventuale reduceri a productiei de catre Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), apreciaza analistii Credit Suisse, citati de Reuters.

Reducerea nivelului de productie urmeaza sa fie decisa in momentul in care pretul coboara sub 100 de dolari. O astfel de masura va mentine pretul intre 100 si 110 dolari/baril pentru restul anului.

"In ceea ce priveste petrolul, cred ca cea mai mare parte a etapei de corectie a trecut. Credem ca poate ajunge la 100 dolari/baril, sau chiar la un nivel mai redus, in urmatoarele saptamani, insa nu ar trebui sa se mentina pe termen lung sub 100 dolari/baril", a precizat Tobias Merath, seful departamentului de cercetare a marfurilor din cadrul Credit Suisse.

Pretul petrolului a scazut cu mai mult de 6 dolari de vineri, atingand cel mai redus nivel al ultimelor cinci luni, dupa anuntul ca uraganul Gustav a afectat foarte putin instalatiile petroliere din Statele Unite.

Merath a spus ca cererea mai redusa din partea Statelor Unite si a tarilor din cadrul OECD din ultimele luni a compensat cererea mai puternica din pietele emergente, mentinand consumul total la un nivel constant.

"Totodata, tarile din cadrul OPEC produc mai mult incepand cu luna martie, ceea ce aparent da rezultate. Insa in momentul in care pretul va scadea sub 100 dolari/baril, vor scadea productia. Ne asteptam la o revenire a preturilor in 2009, cand estimam ca preturile se vor situa intre 115 si 120 dolari/baril", a completat analistul Credit Suisse.

Afirmatiile analistului Credit Suisse le contrazic pe cele facute de Chakib Khelil, presedintele OPEC, care nu agreeaza scaderea productiei de petrol.

In plus, inaltul oficial anticipeaza ca, pe termen lung, pretul petrolului ar putea scadea la 70-80 dolari/baril.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Credit Suisse, #OPEC, #pret petrol, #Baril , #stiri Credit Suisse