Cum să diminuezi rata la credit fără să-ți afectezi profilul de bun plătitor

Marti, 10 Decembrie 2024, ora 19:29
885 citiri
Cum să diminuezi rata la credit fără să-ți afectezi profilul de bun plătitor
FOTO: freepik.com

Cu siguranță, stabilitatea financiară pe termen lung se numără printre obiectivele tale în calitate de adult, mai ales atunci când vine vorba de gestionarea datoriilor. Cu toate acestea, ratele lunare ale creditelor pot deveni o povară, mai ales în perioade de incertitudine economică sau când veniturile fluctuează.

Deși achitarea la timp a ratelor este crucială pentru menținerea unui istoric de credit sănătos, există soluții prin care poți reduce povara financiară a creditului fără a compromite statutul de bun plătitor. Descoperă în continuare care sunt acestea.

Optează pentru o refinanțare

Refinanțarea unui credit înseamnă să accesezi un împrumut nou, mai convenabil, pentru a-l achita pe cel vechi. Concret, de cele mai multe ori, avantajele sunt următoarele:

  • Dobândă mai mică. Dacă poți obține un credit de refinanțare cu o dobândă semnificativ mai mică decât cea inclusă în creditul inițial, aceasta poate reduce rata lunară de plată, dar și suma totală de rambursat.
  • Extinderea perioadei de creditare. Deși la prima vedere poate părea ca fiind un dezavantaj, o perioadă de creditare mai mare vine la pachet cu o rată lunară mai mică, lucru care contribuie la reducerea presiunii financiare lunare.
  • Consolidarea datoriilor. Dacă ai mai multe credite, refinanțarea le poate grupa într-un singur credit. Astfel, vei avea o singură rată de plată, posibil și cu o dobândă mai favorabilă.

Ca să afli dacă refinanțarea este o opțiune potrivită pentru tine, poți folosi un calculator refinantare care să îți spună estimativ rata pe care ai obține-o în funcție de anumite criterii, precum valoarea creditului pe care dorești să îl refinanțezi și perioada pentru care îți dorești noul credit.

Apelează la o restructurare a creditului actual

Pe lângă accesarea unui nou credit pentru rambursarea împrumutului din prezent, o altă opțiune la care mai poți să apelezi este restructurarea creditului actual. Ce înseamnă asta? Să agreezi cu banca un plan de rambursare mai avantajos în anumite condiții date.

Iată care sunt principalele momente în care oamenii apelează la o restructurare a creditului:

  • diminuarea venitului lunar;
  • probleme medicale și de invaliditate;
  • întreruperea activității în muncă;
  • schimbarea angajatorului.

În oricare din situațiile de mai sus, poți să apelezi la o renegociere a contractului de credit. Iar pentru a face asta, poți începe prin a contacta instituția de credit și prin a depune o cerere de restructurare. La prima discuție cu un consultant bancar vei fi informat despre posibilitățile de restructurare și de simularea unui nou plan de rambursare.

Creează-ți un plan de rambursare anticipată

În cazul în care niciuna dintre soluțiile de mai sus nu sunt potrivite pentru tine, atunci poți să iei în considerare cea de-a treia opțiune și anume cea de a crea un plan de rambursare anticipată a creditului actual. Iată cum poți să faci asta:

1. Consultă contractul de credit sau discută cu banca pentru a afla dacă există comisioane de rambursare anticipată. Acestea pot varia, iar unele instituții oferă facilități pentru achitarea anticipată.

2. Evaluează-ți situația financiară. Începe prin a identifica sumele pe care le ai disponibile pentru a le aloca rambursării anticipate. Dacă rezultatul nu te mulțumește și ai nevoie de o sumă de bani mai mare pe care să o aloci pentru rambursarea anticipată, atunci adoptă obiceiuri de consum mai sănătoase care să te ajute să economisești.

3. Alege să rambursezi parțial din credit în fiecare lună. Avantajul pe care îl obții dacă procedezi în acest fel este că minimizezi dobânda și reduci, pe termen lung, valoarea totală de plată a creditului până la rambursarea totală.

În concluzie, reducerea ratei la credit fără a afecta profilul de bun plătitor poate părea o provocare, însă cu o planificare atentă și o înțelegere clară a opțiunilor disponibile, este posibil să obții un echilibru între gestionarea datoriei și menținerea unui istoric de plată solid. Așa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, de la renegocierea condițiilor contractuale, la refinanțare și optimizarea cheltuielilor lunare, fiecare strategie poate contribui la reducerea costurilor fără a compromite stabilitatea ta financiară pe termen lung.

Realme 14 Pro și 14 Pro+: telefoanele accesibile cu funcții inovatoare și performante care își schimbă culoarea în funcție de temperatură
Realme 14 Pro și 14 Pro+: telefoanele accesibile cu funcții inovatoare și performante care își schimbă culoarea în funcție de temperatură
Realme a adus pe scena internațională seria 14 Pro, care include modelele Realme 14 Pro și Realme 14 Pro+. Aceste telefoane reușesc să îmbine un design inovator, performanțe competitive și...
Samsung Galaxy S25 vine cu funcții AI care promit să schimbe jocul. Cum le vor face viața mai ușoară utilizatorilor
Samsung Galaxy S25 vine cu funcții AI care promit să schimbe jocul. Cum le vor face viața mai ușoară utilizatorilor
Cu doar câteva zile înaintea lansării mult așteptate a seriei Galaxy S25, informații despre funcțiile revoluționare AI pregătite de Samsung au ieșit la iveală. Acestea par să aducă un...
#credit, #rata credit, #diminuare rata , #credit
  1. Realme 14 Pro și 14 Pro+: telefoanele accesibile cu funcții inovatoare și performante care își schimbă culoarea în funcție de temperatură
  2. Samsung Galaxy S25 vine cu funcții AI care promit să schimbe jocul. Cum le vor face viața mai ușoară utilizatorilor
  3. Galaxy S25: Secretele flagship-urilor Samsung înainte de lansare – camere, AI și alte informații, dezvăluite
  4. SUA strâng lațul în jurul lui Putin: America lovește două mari puteri prietene cu Rusia
  5. O sursă de poluare ignorată de români, dar care face parte din viața noastră de zi cu zi și afectează peste 300 de milioane de europeni
  6. România și UE, la răscruce în fața slăbirii statului social pentru cheltuieli militare mai mari. „Europa ar deveni complet nesustenabilă pentru propriii cetățeni”
  7. Cum amenință un om întreaga Europă: Una din cinci mașini de pe continent în mare pericol
  8. iPhone 16E, cel mai accesibil iPhone din 2025, își dezvăluie design-ul: seamănă cu un iPhone 4 modernizat?
  9. De ce e scumpă energia: în România s-au închis capacităţi de peste 7.000 de megawaţi, cât 10 reactoare de la Cernavodă, susține ministrul Burduja
  10. Samsung încearcă o mutare riscantă: negociază cu rivalul TSMC pentru salvarea procesoarelor Exynos