Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Foame mare de bani: În ciuda condițiilor economice dificile, nu va scădea cererea pentru credite a firmelor și populației

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 16:06
1676 citiri
Foame mare de bani: În ciuda condițiilor economice dificile, nu va scădea cererea pentru credite a firmelor și populației
11% dintre institutiile de credit au considerat că cererea de credite din partea firmelor a crescut moderat.

În ciuda temerilor exprimate în ultima vreme de Banca Națională cu privire la creșterea riscului de nerambursare a creditelor în sistemul bancar românesc, cererea pentru finanțare nu a scăzut în ultimele trei luni ale anului trecut și nici nu se așteaptă să scadă în primul trimestru al lui 2022, așa cum reiese din Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei realizat de BNR.

Atât populația, pe cele două segmente – creditul imobiliar și cel de consum, cât și firmele din România vor avea în continuare nevoie de finanțare și se vor adresa în acest scop băncilor din România, deși condițiile economice și financiare nefavorabile cresc riscurile legate de incapacitatea de rambursare.

În context, trebuie amintit că un document al Băncii Europene de Investiții precizează că firmele românești au acces mult mai dificil la finanțare decât media europeană, iar gradul de îndatorare este aproape dublu.

Firmele au nevoie de credite

Astfel, în trimestrul IV 2021, cea mai mare parte a instituțiilor de credit respondente la sondaj (89%) au indicat menținerea constantă a cererii de credite și linii de credit din partea companiilor nefinanciare la nivel agregat.

Mai mult decât atât, 11% dintre acestea au considerat că cererea de credite din partea firmelor a crescut moderat.

De asemenea, 85% dintre bănci apreciază că cererea de credite pe termen scurt din partea companiilor mari a rămas constantă, în timp ce 11% dintre acestea consideră că aceasta a crescut ușor pentru astfel de împrumuturi.

În cazul creditelor pe termen lung acordate corporațiilor, 72% dintre respondenți au indicat menținerea constantă a cererii, 15% au apreciat creșterea moderată, iar 12% au considerat că cererea a scăzut în trimestrul IV 2021.

La nivelul IMM, peste 90% dintre participanții la sondaj au indicat menținerea constantă a cererii de credite, indiferent de maturitatea împrumuturilor.

Cererea pentru credite imobiliare se va păstra

Pentru trimestrul următor (trimestrul I 2022), peste 88% dintre băncile respondente anticipează menținerea cererii de credite, indiferent de dimensiunea companiilor și de maturitatea împrumuturilor.

La nivel agregat, dar și în cazul corporațiilor, doar 12% dintre respondenți estimează o reducere moderată a cererii de credite, în timp ce în cazul IMM 8% dintre aceștia se așteaptă la o creștere moderată a acesteia pe acest segment.

În privința creditelor acordate persoanelor fizice, de 51,5%, băncile participante la sondaj au raportat menținerea aproximativ constantă a cererii de credite imobiliare în trimestrul IV 2021, 41,1% consideră că aceasta a scăzut moderat, iar 7,1% au raportat o cerere moderat mai mare.

În trimestrul I 2022, circa 57% dintre băncile autohtone anticipează păstrarea constantă a cererii de credite destinate achiziției de locuințe și terenuri, restul de 28,5% și 14,5% estimând creșterea moderată, respectiv scăderea moderată a cererii.

A crescut cererea pentru carduri de credit

O proporție de 69,7% dintre instituțiile de credit participante la sondaj au remarcat scăderea moderată a cererii pentru creditele de consum în ultimele trei luni (trimestrul IV 2021), în timp ce 30,3% susțin că cererea a rămas aproximativ constantă.

Bazat pe tipul creditului de consum, 78,6% dintre bănci au raportat păstrarea nemodificată a cererii pentru creditele de consum garantate cu ipotecă, 21,4% considerând că cererea a scăzut.

În cazul creditelor de consum negarantate, 69,7 % dintre participanții la sondaj consideră că această categorie de credit a înregistrat o scădere moderată a cererii.

Peste 57% dintre respondenți au remarcat o cerere moderat mai mare pentru cardurile de credit, circa 26,5 și 16,4% raportând o evoluție constantă, respectiv scăderea moderată a acesteia.

Așteptările pentru următorul trimestru (trimestrul I 2022) sunt de menținere aproximativ constantă a cererii de credite de consum (75,3%), în timp ce 24,7% mizează pe creșterea acesteia.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#credite banci , #BNR