Ce trebuie să știe studenții care vor accesa credite de 10.000 euro. Multe detalii cu privire la împrumuturi sunt încă neclare

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 03:45
3853 citiri
Ce trebuie să știe studenții care vor accesa credite de 10.000 euro. Multe detalii cu privire la împrumuturi sunt încă neclare

Dacă ești student vei putea să împrumuți 10.000 de euro, a fost anunțul făcut recent de ministrul Familiei. Guvernul pregăteşte un proiect de lege privind garantarea unor credite pentru studenţi. Adică, să nu fie necesară vechime sau o sursă de venit stabilă pentru a le accesa.

Studenţii pot să-și facă un credit dacă vor, de exemplu, să-şi plătească studiile, dacă sunt la facultăţi cu plată, sau să participe la competiţii internaţionale şi să-şi cumpere cărţi de specialitate.

În momentul de față se discută care sunt băncile care doresc să intre în acest program. Aceste credite ar urma să fie acordate din cursul acestui an, primele cereri să poată fi depuse din iunie.

Nu se cunosc detalii despre dobândă

Numai că, în prezent, nu se cunosc detalii cu privire la dobândă, la perioada de grație sau la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească studenții, pentru că proiectul de lege nu este încă finalizat.

„Ar fi trebuit încă demult să se dea aceste credite. Știm problema studenților care duc lipsă de bani și sunt nevoiți poate chiar să abandoneze universitățile. Sau nu își permit să urmeze studiile unei universități la care visează. Astfel, sunt forțați să rămână la ei în oraș. Unele orașe au universități, altele nu”, a explicat Alexandru Rădulescu, coordonatorul biroului de presă de la Uniunea Studenților din România.

„Din momentul în care se va implementa această măsură ar trebui să punem accent și pe informare, pentru ca această oportunitate să apară și în mediile defavorizate. Toți studenții trebuie să aibă acces", a mai adăugat Alexandru Rădulescu.

Mari speranțe în creditele pentru studenți

"Ministerul Educației, împreună cu Consiliul Național al Rectorilor, ar fi trebuit deja să creeze o strategie care să includă și un prag de venit pe care studentul trebuie să îl aibă după finalizarea studiilor. Să explic. Poate studentul se va angaja și va avea un venit minim pe economie, iar ulterior nu își va putea permite să plătească și acea rată pe care el și-a creat-o. Să nu necesite, din nou, altă finanțare ca să reușească să plătească acele rate", a declarat coordonatorul Asociației Studenților.

Cum e cu creditarea studenților în Suedia

Suedia (împreună cu alte ţări nordice) se bazează încă din anii ’60 pe programe de credite pentru studenţi pentru acoperirea costurilor de întreţinere ale studenţilor şi scutind, astfel, părinţii de această obligaţie.

Nu se plătesc taxe de studii în universităţi; cu alte cuvinte statul acoperă toate costurile educaţiei.

Creditele pentru studenţi sunt disponibile pentru toţi cei care doresc să folosească această posibilitate, fără nicio prevedere referitoare la “cota de risc”.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...