Românii, nepăsători în plină criză: dobânzile au explodat, dar continuă să facă rate. Cele mai căutate credite în această perioadă

Duminica, 07 August 2022, ora 03:05
19690 citiri
Românii, nepăsători în plină criză: dobânzile au explodat, dar continuă să facă rate. Cele mai căutate credite în această perioadă
Românii continuă să acceseze credite bancare, în ciuda crizei economice preconizate de analiști și în ciuda dobânzilor care continuă să crească FOTO Pixabay

Românii continuă să acceseze credite bancare, în ciuda crizei economice preconizate de analiști și în ciuda dobânzilor care continuă să crească.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, până în iunie 2022, au fost accesate 170.865 de credite. Comparativ, în 2019 au fost luate puțin peste 143.000 de credite, în 2020 149.877, iar în 2021, 164.372.

În primele șase luni ale anului, au fost accesate 105.200 de credite pentru locuințe.

Într-un interviu pentru Ziare.com, Valentin Anghel, CEO și fondatorul unei agenții de brokeraj bancar, a confirmat că românii continuă să acceseze credite în număr mare.

„Românii accesează în continuare credite, iar apetitul lor pentru achiziționarea propriilor locuințe prin credite ipotecare este în continuare în creștere.

În privința intermedierii creditelor ipotecare, în prima jumătate a anului 2022 am intermediat un volum de ipotecare cu aproape 30% mai mare decât în 2021, iar față de 2020 creșterea este de 190%", a declarat Valentin Anghel.

Oamenii sunt interesați atât de credite imobiliare, cât și de cele de nevoi personale.

„Brokerii de credite intermediază toate tipurile de credite, însă din totalul creditelor intermediate, 82% din volum este reprezentat de creditele ipotecare în 2022. În 2021, din totalul creditelor intermediate, ipotecarele au însumat 76% din volum, iar în 2020 ipotecarele au însumat 66% din volumul total de împrumuturi acordat clienților.

Așadar, când vine vorba de decizii importante, pe termen lung, din ce în ce mai mulți români apelează la serviciile specialiștilor în creditare pentru obținerea creditului ipotecar potrivit. Gradul de conștientizare al clienților, în privința beneficiilor de a colabora cu un broker de credite, a crescut foarte mult pe perioada pandemiei”, a punctat Valentin Anghel.

În ultimele luni, dobânzile s-au mărit considerabil, în special cele dependente de ROBOR.

„În portofoliul nostru de bănci și IFN-uri avem o paletă vastă de oferte de creditare, iar dobânzile practicate variază de la o instituție financiară la alta, în funcție de produsul de creditare ales.

De exemplu, dobânda FIXĂ a unui credit ipotecar pornește de la 6.75%, cea variabilă pornește de la 1.95% + IRCC 3M. Acestea sunt dobânzile și pentru refinanțările în credit ipotecar”, explică Valentin Anghel.

"Românii pot beneficia de cea mai bună dobândă apelând la serviciile gratuite a unui broker de credite. Fiind un specialist în creditare și având în portofoliu oferte de finanțare de la mulți parteneri bancari, acesta poate identifica pentru clientul în cauză cea mai bună dobândă și îi va intermedia exact creditul potrivit, adaptat contextului financiar al clientului", spune CEO-ul.

"Având în vedere că dobânda raportată la ROBOR a creditului Prima Casă a depășit 10% și se îndreaptă vertiginos către 11%, iar ratele bancare aproape s-au dublat la Prima Casă, recomandarea mea pentru debitori este aceea de a refinanța creditele Prima Casă în credite ipotecare cu dobânda FIXĂ pe 5 ani, iar din anul 6 dobânda va deveni variabilă și va fi formată din marja băncii + IRCC 3 M.

Astfel, românii vor scăpa de ROBOR și își vor ieftini ratele cu câteva sute de lei, bani cu care își pot achita întreținerea la casă, costul de energie electrică sau chiar combustibilul lunar pentru autoturismele proprii", a explicat specialistul.

Refinanțările sunt o variantă pentru cei care au nevoie de bani, dar și pentru cei care vor să treacă de la dobândă variabilă la dobândă fixă.

"Numărul refinanțărilor este, de asemenea, în creștere. Foarte mulți români, foști clienți sau clienți noi ai companiei noastre, au apelat la serviciile brokerilor refinanțarea creditelor cu dobânzi variabile raportate la ROBOR în credite cu dobânzi fixe. Oamenii au înțeles că refinanțarea este un instrument bancar util, conceput exact pentru astfel de situații provocatoare cu care se pot confrunta debitorii", a concluzionat Valentin Anghel.

Recenta majorare cu un procent a ratei dobânzii de către Banca Naţională a României plasează România în top 5 al ţărilor cu cele mai mari dobânzi de referinţă din Uniunea Europeană şi în primele zece ţări cu dobânzi ridicate din Europa.

România se clasează pe locul 9-10 la egalitate cu Islanda (4,75%), înaintea noastră aflându-se Polonia (6,5%), Cehia (7%) şi Ungaria (7,75%). Cu excepţia Islandei, acesta este şi top 5 al ţărilor din Uniunea Europeană cu cele mai mari rate.

Cea mai mare dobândă de referinţă din Europa aparţine Ucrainei (25%), urmată de Moldova (18,5%), Turcia (14%), Belarus (12%) şi Rusia (9,5%).

Oamenii „se leapădă” de ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 8,11% pe an, de la 8,05% pe an în şedinţa precedentă, un nivel mai mare fiind înregistrat pe 1 februarie 2010, respectiv 8,15%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României.

Peste 10.000 de beneficiari ai programului "Prima Casă" au solicitat modificarea modului de calcul a dobânzilor prin schimbarea indicelui din ROBOR în IRCC (Indice de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor), din luna mai până în prezent, arată datele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), publicate vineri.

În plus, Fondul anunţă că a primit din partea celor 15 finanţatori activi înscrişi în Programul "Noua Casă" peste 10.000 de solicitări de modificare a modului de calcul a dobânzilor prin schimbarea indicelui din ROBOR în IRCC. Din acest total, circa 9300 sunt deja aprobate, în timp ce aproximativ 800 sunt în lucru şi urmează să fie aprobate în cel mai scurt timp.

"Pentru trecerea de la ROBOR la IRCC beneficiarul creditului trebuie să adreseze băncii o cerere privind modificarea contractului de credit şi emiterea unui act adiţional. La solicitarea băncii, FNGCIMM emite actul adiţional prin care este aprobată modificarea modului de calcul al dobânzii aferente creditului contractat cu garanţie de stat", se arată în comunicatul instituţiei.

Beneficiarii creditelor "Prima Casă" sau "Noua Casă" pot beneficia, în baza OUG 90/2022, de facilităţi de suspendare la plată a ratelor scadente, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane. Astfel, obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi nouă luni.

Valabilitatea scrisorii de garanţie emisă de FNGCIMM va fi de cinci ani, iar debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligaţiilor de plată pentru fiecare împrumut.

De asemenea, pentru beneficiarii celor două programe guvernamentale dobânda acumulată aferentă perioadei de suspendare a ratelor se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă, cu dobânda 0%. Plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.

Reprezentanţii Fondului menţionează că, pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, debitorii persoane fizice trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să nu se afle în incapacitate de plată la data solicitării suspendării rambursării creditului şi nu se află într-o procedură de executare silită de către un alt creditor; nu au înregistrat restanţe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată şi nu înregistrează restanţe nici la data solicitării de suspendare a obligaţiilor de plată; prezintă o declaraţie pe propria răspundere cu privire la creşterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării la plată, comparativ cu perioada similară a anului 2021; nu beneficiază, la data solicitării, de un plan de restructurare a datoriilor agreat cu creditorul, în ultimele 3 luni anterioare intrării în vigoare a OUG 90/2022.

Conform datelor centralizate de FNGCIMM, până în prezent, pentru sprijinirea debitorilor care au întâmpinat dificultăţi financiare din cauza epidemiei de COVID-19, în 2022, au fost amânate la plată rate scadente pentru 31.861 de contracte, valoarea dobânzii suspendate fiind de aproximativ 129 milioane lei.

Totodată, în anii 2020 şi 2021, numărul contractelor pentru care a fost solicitată amânarea la plată a depăşit 47.000/an, iar valoarea dobânzilor suspendate s-a situat în jurul sumei de 250 milioane lei.

"Din anul 2020 şi până în prezent au fost suspendate la plata ratelor un număr de 126.712 contracte, în valoare de până la 628 milioane lei şi începând cu luna mai 2022 peste 10.000 de beneficiari ai programului Prima Casă au solicitat modificarea modului de calcul a dobânzilor prin schimbarea indicelui din ROBOR în IRCC", a declarat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

FNGCIMM este mandatat de statul român, prin Ministerul de Finanţe, să emită scrisori de garanţie, prin care se obligă să plătească sumele garantate, la prima şi simpla cerere a creditorului, până la limita valorii scrisorii de garanţie, în cazul în care debitorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile de rambursare stabilite conform graficului de rambursare a dobânzilor eşalonate.

Citește și:
Rate mai mari din octombrie. "De la 1 ianuarie, creșterea va fi cu 37% față de nivelul de acum"
Rate mai mari din octombrie. "De la 1 ianuarie, creșterea va fi cu 37% față de nivelul de acum"
Aproape 500.000 de români care au credite ipotecare, cu dobândă variabilă corelată la IRCC vor avea ratele mai mari începând cu luna octombrie. Indicele de referință pentru creditele...
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a confruntat încă de la început cu scandaluri privind acuzații de plagiat, care au condus până la demisii din partea mai multor miniștri, în timp ce...