Schimbări pe piața creditelor: dobânzile au scăzut semnificativ. „Băncile se întrec între ele în oferte”

Sambata, 10 Iunie 2023, ora 20:44
27070 citiri
Schimbări pe piața creditelor: dobânzile au scăzut semnificativ. „Băncile se întrec între ele în oferte”
Acum cea mai mică dobândă fixă pe 3 ani este de doar 5.89% FOTO Pixabay

Piața financiar-bancară a trecut prin mai multe schimbări în ultima perioadă. După ce dobânzile au crescut brusc, iar oamenii s-au trecit cu rate mult mai mari, specialiștii spun că sectorul a început să-și revină.

În plus, dobânzile sunt mult mai mici acum, în special cele fixe.

Valentin Anghel, CEO al unei companii de brokeraj de credite din România, a explicat pentru Ziare.com fenomenul.

„Piața creditelor își revine și, într-adevăr, anumite bănci din țara noastră au scăzut considerabil dobânzile fixe la creditele ipotecare noi de achiziție imobile, dar și la creditele ipotecare de refinanțare a acelor credite scumpe, contractate în trecut pe dobândă variabilă mare sau pe dobândă fixă mare.

Acum cea mai mică dobândă fixă pe 3 ani este de doar 5.89%. O valoare record, aș putea spune, cea mai mică din ultimul an”, a declarat Valentin Anghel.

Specialistul spune că scăderea dobânzilor fixe a fost influențată și de creșterea IRCC și ROBOR.

„Evident, sunt mai mulți factori care au condus la scăderea dobânzilor fixe, însă principalul impact este reprezentat de creșterile IRCC și ROBOR. Concret, creșterile IRCC și ROBOR au condus la creșterile dobânzilor variabile, iar acest fapt a „forțat” oarecum piața bancară să se reinventeze, să regândească și să restabilească un nivel optim și sănătos de creditare.

Și cum puteau restabili băncile un nivel optim și sigur de creditare? Prin conceperea ofertelor de finanțare pe dobânzi fixe.

Băncile nu au ca obiectiv stoparea creditării și nici nu puteau aștepta ca vechile credite acordate de ele pe dobânzi variabile să devină neperformante, așa că au luat inspirata decizie de a scoate pe piață credite ipotecare noi sau de refinanțare cu dobânzi fixe, mult mai accesibile și mai avantajoase decât pe dobânzi variabile.

Să ținem cont că există o concurență între bănci, iar dobânzile lor sunt aproximativ asemănătoare, dar acest fapt este în avantajul populației.

Acum e momentul să contractezi un credit ipotecar, când băncile se întrec între ele în oferte. Cu toate acestea, este bine să alegem exact creditul care ni se potrivește întru totul”, a explicat expertul în brokeraj.

În ultima perioadă oamenii au căutat credite cu dobânzi fixe, având în vedere fluctuația ROBOR și IRCC.

„Atunci când băncile scad dobânzile, mai ales pe cele fixe care sunt atât de dorite în ultimul an, se întâmplă trei lucruri:

  • • Oamenii se încadrează din nou la credite și își pot achiziționa imobilele dorite. Acum pot accesa credite ipotecare noi sau de refinanțare ieftine. Când dobânda este mică, oamenii pot accesa sume ale creditelor mai mari. Când dobânda este mică, gradul de îndatorare nu mai devine o problemă.
  • • Băncile s-au aglomerat cu dosare, oamenii aplică în număr mare atât pentru credite ipotecare noi, cât și pentru credite ipotecare de refinanțare. Așadar, în astfel de momente de vârf, este esențial să identifici oferta de creditare potrivită ție, dar și acea agenție bancară care este ceva mai liberă decât altele.
  • • Estimăm că în perioada imediat următoare prețurile imobilelor vor crește. Cât timp dobânzile au fost ridicate, vânzătorii au fost nevoiți să scadă prețurile pentru a-și vinde imobilele. Acum că au scăzut dobânzile, cererea de cumpărare va crește, iar prețurile imobilelor cel mai probabil se vor majora. Principiul în imobiliare e limpede, când cererea e mare, prețul crește. Când cererea se diminuează, prețul scade”, a declarat Valentin Anghel.

Specialistul spune că piața imobiliară este direct influențată de piața creditelor.

„Pe perioada inflației constructorii au construit scump, dobânzile au fost ridicate, așadar au fost nevoiți să mențină un preț mai mic. Au vândut ieftin ca să atragă și să aibă cumpărători.

Acum că au scăzut dobânzile, cel mai probabil dezvoltatorii imobiliari vor crește prețurile imobilelor. Și nu doar ei, ci toți cei care au imobile de vândut.

Când își revine piața creditelor, își revine și piața imobiliară.

Așadar, acum este cel mai bun moment să cumperi o locuință, când dobânda e rezonabilă, iar prețul imobilelor nu s-au majorat încă”, a adăugat Valentin Anghel, CEO al unei companii de brokeraj de credite din România.

Câți români au mai făcut credite

Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, românii au continuat să acceseze credite imobiliare sau pentru alte scopuri și în primele luni ale acestui an.

În luna aprilie 2023, pentru care sunt disponibile cele mai recente date, au fost accesate peste 104.940 credite imobiliare. Se înregistrează o ușoară scădere față de luna anterioră. În martie au fost accesate peste 105.265. Cifra a fost asemănătoare în februarie și în ianuarie.

În ceea ce privește creditele pentru alte scopuri, aproximativ 2.500 de români au accesat astfel de credite în fiecare lună, de la începutul anului 2023.

ROBOR și IRCC

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marţi la 6,56% pe an, de la 6,58% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 6,67% pe an, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 6,86%, de la 6,87% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,98% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,71%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#credite, #credite banci, #credit ipotecar, #Banca, #dobanzi , #credit bancar