Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman

Autor: Dan Stan
Sambata, 20 Aprilie 2024, ora 12:18
16160 citiri
Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Inteligență artificială / Unsplash.com

Inovațiile în inteligența artificială și neuroștiință continuă să uimească. Intel, celebrul creator de procesoare pentru calculatoare, se mândrește cu o nouă invenție: un super-procesor ce imită creierul uman.

Inovația celor de la Intel ar fi, de fapt, cel mai mare computer de acest tip, neomorfic, mai puternic decât 1.000 de cipuri de inteligență artificială (AI), mai rapid de 50 de ori decât un sistem computerizat convențional.

Sistemul cuprinde peste 1,1 miliarde de neuroni artificiali și 128 de miliarde de sinapse artificiale, distribuite pe 140.544 de nuclee de procesare. Cifrele sunt și mai șocante: mega-creierul artificial poate efectua 20 de cvadrilioane de operații pe secundă, relatează Live Science.

Studiile în acest domeniu au început de mai bine de un deceniu. Un anunț similar referitor la super-creierul Intel a fost făcut de companie și-n 2017, dar la acea vreme cercetările erau departe de a fi gata.

 • Creierul uman funcţionează pe baza unor pulsuri electrice, care permit comunicarea între neuroni.
 • Investiții masive în Occident, în AI

  Marile companii din tehnologie își orientează atenția către inteligența artificială. De exemplu, producătorul de cipuri de memorie Micron Technology urmează să primească subvenţii de 6,1 miliarde de dolari de la Departamentul pentru Comerţ al SUA, pentru susţinerea finanţării proiectelor interne de fabrici de cipuri.

  Pachetul de subvenţii, care nu este încă finalizat, va finanţa unităţi de fabricare a cipurilor din New York şi Idaho, prin intermediul legii cipuri şi ştiinţă, a declarat senatorul din New York, într-un comunicat.

  „Această investiţie federală monumentală şi istorică va impulsiona şi va propulsa Micron să dea viaţă proiectului său transformator de peste 100 de miliarde de dolari, cu patru fabrici din centrul New York-ului, creând aproximativ 50.000 de locuri de muncă”, a spus el.

  Micron plănuieşte să construiască un complex de fabrici de cipuri în New York, în următorii 20 de ani, a adăugat senatorul.

  Ştirea completează un şir de subvenţii anunţate de administraţia Biden în ultimele săptămâni, deoarece Statele Unite încearcă să reducă dependenţa de China şi Taiwan şi să-şi supraalimenteze propria producţie de cipuri, rămase în urmă.

  Quarterly Report - Editia 4

  Beijingul lansează chatbotul Xi Jinping pentru a controla „gândurile, politica și acțiunile“ cetățenilor
  Beijingul lansează chatbotul Xi Jinping pentru a controla „gândurile, politica și acțiunile“ cetățenilor
  Cea mai recentă încercare a Beijingului de a controla modul în care inteligența artificială informează utilizatorii de internet chinezi a fost lansată ca un chatbot antrenat pe gândirea...
  Inteligența Artificială se bazează pe supravegherea în masă. Avertismentul șefei aplicației de mesagerie criptată Signal
  Inteligența Artificială se bazează pe supravegherea în masă. Avertismentul șefei aplicației de mesagerie criptată Signal
  Instrumentele de inteligență artificială (AI) care calculează numere, generează texte și videoclipuri și găsesc modele în date se bazează pe supravegherea în masă și exercită un...
  #creier, #inteligenta artificiala, #Intel , #stiri sociale