Rafila: "Ne aflăm pe un val de creştere rapidă, una din cele mai rapide din Europa”. Un milion de cazuri noi estimate în valul 5

Marti, 11 Ianuarie 2022, ora 16:55
2490 citiri
Rafila: "Ne aflăm pe un val de creştere rapidă, una din cele mai rapide din Europa”. Un milion de cazuri noi estimate în valul 5
Ministrul Sănătății FOTO Facebook/ Alexanru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că proporţia de cazuri spitalizate din numărul total de cazuri confirmate este de 3-4%, precizând că specialiştii estimează că România va avea un milion de cazuri noi diagnosticate în valul 5.

Alexandru Rafila a fost întrebat marţi, 11 ianuarie, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, unde ar putea ajunge România ca număr de cazuri de COVID, având în vedere că s-au înregistrat 8.800 de cazuri în cursul acestei zile.

“Ne aflăm pe un val de creştere rapidă. E una dintre cele mai rapide creşteri din Europa în acest moment din punctul de vedere al ratei bazale de reproducere a infecţiei.

Dacă săptămana trecută avem cam 6.000 de cazuri înregistrate zilnic în mijlocul săptămânii, acum au ajuns 9.000 de cazuri, deci o creştere de 1,5 ori a numărului de cazuri.

Ea a fost şi în valul 4 pentru mai multe săptămâni oarecum similară. Problema este că în momentul de faţă când se va opri această creştere. Noi monitorizăm îndreaproape situaţia, monitorizăm proporţia de cazuri spitalizate din numărul total de cazuri noi confirmate şi în momentul de faţă este undeva în jur de 3%, 4% din cazurile care sunt noi înregistrate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a mai afirmat că specialiştii estimează că România va avea un milion de cazuri noi de infecţie cu COVID în valul 5 al pandemiei.

“Nu cred că se va îmbolnăvi jumătate din populaţie, e posibil, dacă vreţi, dacă includem şi formele asimptomatice. Ştiţi bine că există un raport de cel puţin 1 la 5 între formele simptomatice şi formele asimptomatice.

Noi am avut până acum în România aproape două milioane de cazuri şi e posibil ca proporţia populaţiei care a trecut prin boală în România să fie în jur de 10 milioane dacă multiplicăm cu cinci.

Estimările pentru România făcute de Comisia de Epidemiologie a Ministerului Sănătăţii, de Institutul Naţional de Sănătate Publică se referă la circa un milion de cazuri noi care vor fi diagnosticate.

Acum rămâne să vedem dacă această estimare pentru valul 5 este o estimare optimistă sau poate să fie depăşită de realitate. Nu e important numai numărul de cazuri, contează foarte mult dacă aceste cazuri necesită spitalizare, dacă spitalele vor fi depăşite sau nu ca şi capacitate de tratare a pacienţilor”, a mai transmis Alexandru Rafila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#crestere cazuri covid 19, #Romania, #omicron romania, #valul 5 covid, #Alexandru Rafila, #estimari , #Valul 5 Omicron