Convergența României mai are de așteptat. Comisia Europeană reduce cu aproape 1% estimările privind creșterea economică

Duminica, 13 Februarie 2022, ora 11:40
1874 citiri
Convergența României mai are de așteptat. Comisia Europeană reduce cu aproape 1% estimările privind creșterea economică
Avansul PIB va fi de doar 4,2% în 2022 pentru România, cu doar 0,2 procente mai mare decât media europeană, care va fi de 4%.

Comisia Europeană a revizuit negativ cu aproape un procent prognoza legată de evoluția economiei românești în 2022, pe fondul inflației ridicate și a lipsei unei contribuții pozitive la PIB a comerțului extern.

Avansul PIB va fi de doar 4,2% în 2022 pentru România, cu doar 0,2 procente mai mare decât media europeană, care va fi de 4%.

Pierdere de viteză a creșterii economice

În condițiile în care o țară emergentă, ca România, ar avea nevoie de un plus de aproximativ 5% la creșterea economică, peste media europeană, pentru a vorbi de convergență economică, nici în 2022 țara noastră nu poate spera că va reduce decalajele economice și în privința nivelului de trai față de țările dezvoltate din UE.

Avansul economic pentru economia României va fi de 6,3% în 2021, principalul motor de creștere fiind cererea internă puternică, arată Comisia Europeană în cadrul ultimelor previziuni economice, cele de iarnă.

Precedenta estimare a Comisiei, ce a fost făcută în previziunile de toamnă, vorbea despre un avans de 7% în 2021.

Pe finalul anului, avansul PIB și-a încetinit viteza ca urmare a restricțiilor din zona aprovizionării, a noului val de infecții Covid-19 și a creșterii puternice a inflației.

În ciuda pierderii de viteză a creșterii economice, care va continua și în primăvara lui 2022, indicatorii legați de sentimentul economic relevă perspective pentru o evoluție economică pozitivă, dar moderată, cu precădere în domeniul serviciilor, comerțului cu amănuntul, construcțiilor și al industriei.

Frână pentru investițiile private

Comisia Europeană se așteaptă la o revigorare a consumului privat în a doua jumătate a lui 2022, pe fondul relaxării restricțiilor sanitare și a moderării presiunilor inflaționiste.

Se așteaptă ca nivelul investițiilor în economie să rămână ridicat în 2022, ca urmare a sprijinului financiar obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Majorarea dobânzilor de către Banca Națională se constituie însă într-un factor care va pune frână investițiilor private.

Deși blocajele din lanțurile de aprovizionare vor avea o influență mai puțin pregnantă asupra comerțului extern, acesta nu își va aduce un aport pozitiv la creșterea economică în 2022, mai apreciază Comisia Europeană.

Prin urmare, avansul PIB va fi de 4,2% anul acesta și de 4,5% în 2023. În toamnă, Comisia Europeană vorbea despre un avans PIB de 5,1% în 2022 și 5,2% în 2023.

Noi scumpiri pentru 2022

În ceea ce privește evoluția inflației, creșterile constante și puternice de prețuri din zona energiei au determinat, potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum, o rată anuală a inflației de 6,7% în decembrie 2021, respectiv o rată medie anuală de 4,1%, pentru anul trecut.

Comisia Europeană anticipează noi scumpiri în 2022, iar explozia prețurilor din energie se va transmite și asupra prețurilor bunurilor și serviciilor. Prin urmare, prețurile alimentelor sunt așteptate să crească, inclusiv pe fondul penuriei de îngrășăminte chimice în agricultură.

Eventualele majorări salariale neașteptate reprezintă un risc asupra prognozei de inflație, pentru că ar putea apărea o spirală inflaționistă prețuri-salarii. Pentru 2022, Comisia Europeană estimează o rată anuală medie a inflației de 5,3%, semnificativ mai mare decât în 2021.

Iar 2023 se așteaptă să aducă o reducere până la 2,5% a ratei medii anuale a inflației, pe fondul unei evoluții mai moderate a prețurilor din energie, dar și al efectului de bază.

Evoluția economiei europene

În ceea ce privește economia europeană, începutul noului an a adus estimări mai puțin optimiste decât cele anterioare.

Executivul european se așteaptă însă ca avansul PIB să redevină robust în al doilea trimestru al anului în curs și să se păstreze pentru tot orizontul de timp al estimărilor.

Astfel, după recuperarea puternică de 5,3% din 2021, economia europeană va crește cu 4% în 2022 și cu 2,8% în 2023.

Avansul din zona euro va fi de 4% în 2022 și de 2,7% în 2023, mai estimează Comisia Europeană.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania , #crestere economica