Economia României a înregistrat cea mai mare creștere din UE în ultimii 22 ani, de aproape 800%

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 16:41
6849 citiri
Economia României a înregistrat cea mai mare creștere din UE în ultimii 22 ani, de aproape 800%
Harta a fost întocmită folosind baza de date Statista pentru PIB-ul fiecărei țări din 2000 până în 2022, folosind prețurile curente FOTO Amazing Maps

România este țara din Uniunea Europeană care a avut cea mai mare creștere economică între anii 2000 și 2022, de aproape 800%, arată un grafic realizat de portalul Amazing Maps și devenit viral pe Reddit, potrivit economedia.ro.

Harta a fost întocmită folosind baza de date Statista pentru PIB-ul fiecărei țări din 2000 până în 2022, folosind prețurile curente.

Produsul Intern Brut al UE şi al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%, arată datele publicate marţi de Eurostat, transmite Reuters.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu 2,1% în trimestrul al treilea în timp ce în întreaga Uniune Europeană, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

Comisia Europeană se aşteaptă ca economia europeană să se contracte în ultimul trimestru al acestui an, şi în primul trimestru al anului următor, din cauza creşterii preţurilor la energie şi a majorării dobânzilor, care vor limita cheltuielilor, creditarea şi încrederea.

Conform datelor publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică, ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni.

Potrivit estimării semnal a Institutului Naţional de Statistică, Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier.

Citește și:
Românii resimt mult mai dur inflația ridicată decât alți europeni. Care sunt cauzele
Românii resimt mult mai dur inflația ridicată decât alți europeni. Care sunt cauzele
Deși România a avut a noua inflație anuală din Uniunea Europeană în decembrie 2022, lucrurile stau mult mai rău atunci când vine vorba de asigurarea celor necesare traiului zilnic....
Confuzie peste ocean: Cât de mare va fi și când va avea loc contracția economică?
Confuzie peste ocean: Cât de mare va fi și când va avea loc contracția economică?
Majoritatea economiștilor de peste Atlantic prevăd o contracție în 2023 pentru economia americană. Dacă în această privință este consens, cât de mare va fi contracția economică și...