Nicolae Ciucă le promite românilor bunăstare: ”E doar o primă impresie că nu se resimte creșterea economică în buzunare”

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 12:39
1867 citiri
Nicolae Ciucă le promite românilor bunăstare: ”E doar o primă impresie că nu se resimte creșterea economică în buzunare”
Nicolae Ciucă FOTO Facebook / Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis românilor marți, 15 noiembrie, că Guvernul face tot ce este posibil pentru a menține evoluția pozitivă a economiei.

Ciucă a precizat că, potrivit datelor INS, avem creştere economică şi pe cel de-al treilea trimestru, de aproximativ 4 %.

”Subliniez datele foarte bune pe care le-a comunicat astăzi Institutul Naţional de Statistică, într-o situaţie destul de complicată, la nivelul Guvernului s-au reuşit măsuri care asigură continuarea consolidării economice. Avem creştere economică şi pe cel de-al treilea trimestru, o creştere economică de aproximativ 4 % în comparaţie cu primele nouă luni ale anului trecut. Doresc să asigur cetăţenii români că facem tot ceea ce e posibil pentru a menţine această evoluţie şi să asigurăm că vom trece cu bine de această situaţie”, a spus premierul la Parlament.

Întrebat despre inflaţie și depre faptul că românii nu resimt în buzunare creșterea economică, şeful Executivului a răspuns: ”Asta este doar o primă impresie. Prin măsurile pe care le-am luat, prin pachetul de sprijin, au fost asigurate creșterea venitului minim garantat, o serie de facilități pentru cei care sunt în vulnerabilitate și au salarii și venituri foarte mici.”

”Discutăm şi de analiza pe care o facem la nivelul coaliţiei şi în guvern pe baza acestor rezultate în care avem o imagine a proiecţiei bugetului pe anul viitor să putem asigura compensarea inflaţiei care a depăşit 15%. Atunci trebuie să ne asigurăm că cei cu venituri foarte mici trebuie să beneficieze de mărirea veniturilor pentru acoperirea inflaţiei”, a mai spus premierul.

Ciucă: Economia României nu va intra în recesiune

Premierul a dat asigurări că România nu va intra în recesiune economică, așa cum se întâmplă cu alte țări.

”Despre recesiune se vorbește de la începutul anului, au fost semnale pe tot parcursul anului. Am putut să constatăm pe propria noastră experiență că am avut o scădere a ritmului de creștere datorită impactului pe care l-a avut seceta în producția agricolă și sigur vom vedea aceste... se văd aceste consecințe în procentul de creștere economică pe trimestrul 3 și probabil vom resimți acest efect și în trimestrul 4.

Ca atare, suntem pregătiți. De aceea am spus că am luat măsuri astfel încât să putem să consolidăm economia, s-o menținem în echilibru, astfel încât să nu intrăm în recesiune.

Datele pe care le avem în acest moment ne arată foarte clar că există premisa ca la sfârșitul anului România să aibă o creștere economică de 5 %, în jurul lui 5 %, iar pentru anul viitor toate instituțiile, inclusiv cele europene, ne-au previzionat o creștere economică, haideți să nu-i zicem aproape de 2 %, în jur de 1,5 % ceea ce înseamnă creștere economică”, a mai spus șeful Guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Dacă Bulgaria nu reuşeşte să îndeplinească ţintele de inflaţie ale Băncii Centrale Europene (BCE) în iunie, aderarea sa la zona euro, planificată în 2025, ar putea fi amânată cu luni...
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#crestere economica Romania, #Nicolae ciuca premier, #inflatie , #stiri Nicolae Ciuca