În avalanșa de scumpiri, parlamentarii mai dau o palmă românilor: cresc impozitele. „Este ultima bomboană de pe colivă”

Miercuri, 12 Octombrie 2022, ora 22:40
5477 citiri
În avalanșa de scumpiri, parlamentarii mai dau o palmă românilor: cresc impozitele. „Este ultima bomboană de pe colivă”

Codul fiscal a fost modifica miercuri, 12 octombrie, de Senat, care a adoptat amendamentele pentru modificarea legii.

Prin noile prevederi, grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 - 0,2%.

Modificarea aparține coaliției de guvernare, care a susținut modificarea impozitelor. Reprezentanții PSD și PSD au susținut că autoritățile locale pot decide dacă vor mări impozitele cu până la 50 la sută sau nu.

"Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 - 0,2%. Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,08% în această variantă, impozitele ar scădea", a declarat liderul senatorilor PSD, Radu Oprea.

Analistul fiscal Adrian Negrescu a declarat pentru Ziare.com că va fi o nouă provocare pentru români creșterea impozitelor.

„Cresterea impozitelor pe locuinţe este ultima bomboană pe coliva economică care ne aşteaptă să o,, degustăm’’ în 2023. În goana disperată după bani, pentru a menține un aparat public uriaș, nereformat, politicienii se dovedesc dispuși de a cânta,, Veșnica pomenire” economiei românești”, a declarat Adrian Negrescu.

Analistul este de părere că prevederea are rolul de a rotunji bugetele locale.

„Primarii au nevoie urgentă de bani în condițiile în care pentru mai mult de jumătate dintre primăriile din țară, bugetul de salarii depășește nivelul încasărilor din taxe și impozite locale.

Creșterea taxelor și impozitelor locale nu va face altceva decât să crească și mai mult inflația, pentru că toate costurilor vor fi trecute de firme în prețurile de vânzare ale bunurilor și serviciilor pe care le comercializează.

Pentru populație va reprezenta încă o lovitură financiare, după cele încasate din zona de inflație. Pentru cei care își doresc o casă mai mare, să își facă un viitor în această țară, să rămână aici nu să își ia copiii și să plece în străinătate, este încă un argument pentru a-și cumpăra bilete dus. Să nu uităm că de la 1 ianuarie, apartamentele ceva mai mari, de 3-4 camere (pentru familiile cu copii) vor avea un TVA majorat de la 5 la 19%”, spune Adrian Negrescu.

La Senat, au fost înregistrate 67 de voturi "pentru", 37 "împotrivă" şi o abţinere. Senatorii USR şi AUR s-au pronunţat împotriva ordonanţei, pentru actul normativ votând PNL, PSD şi UDMR.

"Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% - 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri să stabileşte prin hotărârea Consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Valoarea impozabilă a clădirii exprimată în lei se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare exprimată în lei/metru pătrat", stipulează ordonanţa amendată de Senat.

Senatul a inclus printre instituţiile care nu datorează impozit pe clădiri şi ministerele Cercetării şi Familiei.

"Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru clădirile unei instituţii sau unităţi care funcţionează sub coordonarea Ministerului Educaţiei, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse sau a Ministerului Sportului, precum şi clădirile federaţiilor sportive naţionale, ale Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice", stipulează actul normativ adoptat.

Senatorii au mai stabilit că valoarea impozabilă a clădirii se actualizează doar o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare, care include valoarea clădirii şi a terenului aferent acesteia, întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării.

USR se opune majorării impozitelor şi taxelor, a declarat senatorul Ion Mircescu, care a criticat şi impozitarea contractelor de muncă part-time la acelaşi nivel cu cele pentru normă întreagă.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat că autorităţile locale, prin Consiliile locale, pot stabili, în raport cu priorităţile administraţiei, nivelul impozitelor în marja existentă. "Impozitele ar putea să şi scadă", a susţinut el.

Senatorul PSD Radu Oprea susține că schimbările impozitelor sunt un jalon în PNRR.

Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a transmis că actul normativ adoptat de Senat reprezintă "o lege de sărăcire a românilor" pentru că posibilitatea de majorare a impozitelor pe clădiri "va fi exploatată la maximum".

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Și în Camera Deputaților parlamentarii pot adopta amendamente și pot modfica prevederile.

One UI 7: Samsung se pregătește pentru schimbări majore de interfață inspirate de competiție. Ce vrea să împrumute de la Apple
One UI 7: Samsung se pregătește pentru schimbări majore de interfață inspirate de competiție. Ce vrea să împrumute de la Apple
Samsung se pregătește să lanseze One UI 7 cu multe îmbunătățiri și funcții complet noi, iar cele mai mari schimbări ar putea fi în ceea ce privește interfața. Strategia companiei pare...
Samsung Galaxy Z Fold6 ar putea fi la fel de subțire ca Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy Z Fold6 ar putea fi la fel de subțire ca Galaxy S24 Ultra
Samsung a lansat săptămâna trecută Galaxy Z Fold6, cu o grosime de 5.6mm când este depliat și de 12.1mm când este pliat, ceea ce îl face să pară mai robust comparativ cu unii rivali...
#crestere impozite, #impozite, #taxe si impozite , #fiscal
  1. One UI 7: Samsung se pregătește pentru schimbări majore de interfață inspirate de competiție. Ce vrea să împrumute de la Apple
  2. Samsung Galaxy Z Fold6 ar putea fi la fel de subțire ca Galaxy S24 Ultra
  3. Craig Wright, pretinsul inventator al Bitcoin, investigat pentru sperjur în Marea Britanie
  4. Câte persoane trăiesc din căutarea sticlelor reciclabile în România. Ministrul Mediului: ”Pun o pâine pe masă”
  5. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  6. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  7. Canicula epuizează rezervele energetice ale României. Câtă energie electrică am importat după ce reactorul 1 de la Cernavodă s-a oprit
  8. Veste bună pentru șoferi. Android Auto va permite controlul radioului mașinii în curând
  9. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  10. Sondaj Reuters: Aproape jumătate dintre companiile japoneze nu vor să integreze inteligența artificială