Dezbaterea creșterii pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Ce majorări ale veniturilor programează alte țări din UE

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 23:01
13859 citiri
Dezbaterea creșterii pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Ce majorări ale veniturilor programează alte țări din UE
În România sunt în prezent 4.794.524 pensionari FOTO Pixabay

Coaliția de guvernare discută despre creșterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023, însă nu a luat încă o decizie.

PSD și PNL propun procente de creștere diferite. Liberalii insistă cu creșterea de 15% a tuturor pensiilor, iar social-democrații ar vrea mai degrabă o creștere cu 10% și acordarea unor ajutoare suplimentare pentru pensionarii vulnerabili.

Ziare.com vă prezintă calculele în funcție de propunerile coaliției de guvernare.

Cum ar arăta pensiile în funcție de creșterile vehiculate

Punct de pensie: 1.586 lei

Creștere de 15%: 1.823,9 lei

Creștere de 10%: 1.744,6 lei

Pensia minimă: 1.000 lei

Creștere de 15%: 1.150 lei

Creștere de 10%: 1.100 lei

Pensia medie: 1.734 lei

Creștere de 15%: 1.994,1 lei

Creștere de 10%: 1.907,4 lei

În România sunt în prezent 4.794.524 pensionari.

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari, respectiv pensia minimă, în valoare de 1.000 de lei, este de peste 1,1 milioane.

Varianta PNL

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, 7 noiembrie, că liberalii susţin creşterea pensiilor cu 15% dacă bugetul o va permite.

"Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim acea soluţie prin care să acoperim creşterea inflaţiei. Creşterea inflaţiei în momentul de faţă este de peste 15%. Dacă bugetul ne va permite, propunerea PNL este de 15%", a spus Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat duminică, 6 noiembrie, că la nivel guvernamental se discută despre o majorare a pensiilor cu 10%, plus sprijinirea pensionarilor cu pensii mici şi a categoriilor vulnerabile, mai ales pe perioada iernii.

Varianta PSD

Ministrul Muncii al PSD, Marius Budăi, a declarat că la nivel guvernamental se discută despre o majorare a pensiilor cu 10%, plus sprijinirea pensionarilor cu pensii mici şi a categoriilor vulnerabile mai ales pe perioada iernii.

„Noi, PSD, nu ne-am schimbat opțiunea. Am spus din august că se impune o majorare de cel puțin 10%. A prezentat și Marcel Ciolacu versiunea pentru o majorare de 15%, aici vorbim despre cei cu contributivitate. Vorbim despre o majorare de 10% și pentru iarnă să sprijinim categoriile vulnerabile.

Suntem în dezbateri, pe ultima sută de metri a bugetului pentru 2023. Trebuie ca aceste majorări să meargă cu alte măsuri, prețurile din energie, protejarea locurilor de muncă. Voi rămâne echilibrat și am să fac anunțul final prin intermediul liderilor coaliției. Suntem pe final cu construcția bugetului și când îl vom depune în primă lectură, în guvern, se va regăsi și suma de bani, cu majorarea punctului de pensiile și intențiile pentru perioada de iarnă”, a declarat Marius Budăi.

Creșterea pensiilor în alte țări

Pensiile a peste 20 de milioane de pensionari din Germania ar putea fi majorate cu până la 4,2% din iulie 2023, sub rata aşteptată a inflaţiei, de 7%, arată o propunere a guvernului de la Berlin, văzută de Reuters.

Pensiile de stat din vestul Germaniei ar creşte cu 3,5%, iar cele din estul Germaniei cu 4,2%, potrivit proiectului, în condiţiile în care guvernul continuă să reducă decalajul pensiilor dintre cele două regiuni.

Decizia finală referitoare la creşterile pensiilor va depinde de datele referitoare la creşterea salariilor, care vor fi publicate la începutul anului 2023.

Și Austria pregătește creșterea pensiilor. Venitul celor aproximativ 200.000 de pensionari cu indemnizație compensatorie pentru anul 2023 urmează să fie majorat cu aproximativ 10 la sută, potrivit ziarulromanesc.at.

Și în Spania guvernul a anunțat creșterea pensiilor, potrivit ziarulromanesc.es.

Creșterea Indicelui Prețului de Consum, IPC, pe baza căruia se calculează pensiile, ar putea determina o majorare cu 7% a pensiilor în 2023. Ar putea fi o creștere istorică. Oficialii europeni însă avertizează: dacă pensiile continuă să fie legate de inflație, fondurile europene s-ar putea să nu ajungă la Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
La câți pensionari a ajuns România, în luna martie. Cât este pensia medie în țara noastră
La câți pensionari a ajuns România, în luna martie. Cât este pensia medie în țara noastră
Un număr de 4.752.548 de pensionari era înregistrat în martie 2024 în România, cu 3.890 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.247 de lei, conform...
#crestere pensii, #majorare pensii, #pensii, #pensionari , #stiri pensii