Decizie finală în privința pensiilor. Câți bani vor primi bătrânii de la 1 ianuarie 2023. ”Orice creștere va fi sub nivelul inflației”

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 20:35
22634 citiri
Decizie finală în privința pensiilor. Câți bani vor primi bătrânii de la 1 ianuarie 2023. ”Orice creștere va fi sub nivelul inflației”
Coaliția de guvernare a avut o ședință despre creșterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023 FOTO Pixabay

Coaliția de guvernare a avut o ședință despre creșterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023.

PSD și PNL au propus procente de creștere diferite. Liberalii au insistat cu creșterea de 15% a tuturor pensiilor, iar social-democrații au vrut mai degrabă o creștere cu 10% și acordarea unor ajutoare suplimentare pentru pensionarii vulnerabili.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, pensiile vor crește cu 12,5%, au decis liderii politici.

Cu cât vor crește pensiile

Punct de pensie: 1.586 lei

Creștere de 12,5%: 1.784 lei

Pensia minimă: 1.000 lei

Creștere de 12,5%: 1.125 lei

Pensia medie: 1.734 lei

Creștere de 12,5%: 2.210 lei

Ajutoare extra pentru pensionari

Coaliţia a mai decis acordarea unor ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensionarii cu pensii sub 1.500, 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1.500 și 2.500 şi 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2.500 - 3.000 de lei.

În plus, s-a decis o creştere cu 30% a indemnizaţiei veteranilor de război şi pentru văduvele de război.

În România sunt în prezent 4.794.524 pensionari.

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari, respectiv pensia minimă, în valoare de 1.000 de lei, este de peste 1,1 milioane.

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit într-un interviu pentru Ziare.com despre creșterea pensiilor în România. Specialistul este de părere că au fost prea multe discuții cu privire la acest aspect.

„Creșterea pensiilor pare un mister demn de Triunghiul Bermudelor, ca să zic așa, o zonă crepusculară în care autoritățile, din păcate, bâjbâie în căutarea unei soluții care poate fi evidentă. E simplu să te uiți în datele bugetare, să te uiți în datele de la Ministerul Muncii și să faci un studiu de caz legat de efectele unor creșteri de pensii. Cu 10%, cu 15%, trebuie să învățăm să discutăm pe studii de caz și să ieșim din această zonă electorală pentru că populația, pensionarii, din păcate, sunt frustrați și nemulțumiți și au senzația că depind din ce în ce mai mult de statul român.

Niciuna dintre variantele propuse până acum de autorități nu acoperă inflația. Pensionarii au pierdut cam 30% din puterea de cumpărare în ultimul an. Probabil vor mai pierde încă 15% în 2023, orice creștere de pensii în 2023 va fi sub nivelul inflației. Așa că să ne așteptăm ca oamenii să o ducă din ce în ce mai greu”, a declarat Adrian Negrescu.

Pensionarii cu venituri mici vor primi și ajutoare.

„Ajutoare care vin cel mai probabil din fonduri europene, dar pentru care nu există în momentul de față nicio cerere de finanțare din câte știu. Este vorba despre aproape 2 miliarde de euro care ar trebui să meargă către cei care sunt afectați de inflație. În momentul de față nu facem altceva decât să bâjbâim în căutarea unei soluții, nu știm să calculăm exact, sau nu vrem să publicăm calculele exacte. Situația este dificilă, este un deficit de 13 miliarde de lei la bugetul de pensii, iar perspectivele arată că deficitul la bugetul de pensii ar putea trece de 20 de miliarde de lei”, a spus analistul fiscal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#crestere pensii, #crestere pensii 1 ianuarie 2023, #pensii Romania, #majorare pensii , #stiri pensii