Prețurile pentru cazare și mașini de închiriat au ajuns la cote maxime în Grecia. Când va fi atins apogeul

Marti, 12 Iulie 2022, ora 12:44
5213 citiri
Prețurile pentru cazare și mașini de închiriat au ajuns la cote maxime în Grecia. Când va fi atins apogeul
Hoteluri din Grecia FOTO Pixabay

Prețurile bunurilor de zi cu zi în Grecia continuă să crească, ceea ce a determinat cumpărătorii să reducă semnificativ consumul în ultimele luni.

Costul tuturor bunurilor - aparate electrice, mașini, lapte și săpun - a crescut substanțial în Grecia, la fel ca în cea mai mare parte a lumii.

Această creștere a costurilor cu articolele necesare împreună cu salariile mici în țară au provocat îngrijorare în rândul populației țării în ceea ce privește finanțele.

În primele cinci luni ale anului 2022, numărul vânzărilor la supermarketurile grecești a scăzut cu 3,1% față de anul trecut, de la 3,340 miliarde euro la 3,335 miliarde euro. Acest lucru vine după cinci ani de creștere continuă a vânzărilor din sector.

Aproape toate produsele, de la lapte la alcool, au înregistrat o creștere a prețurilor. Vânzările de alcool la supermarketuri au scăzut anul acesta, dar achizițiile de băuturi alcoolice la baruri și restaurante au crescut.

În mod similar, vânzările de aparate electrice au scăzut cu 13,1% în primele patru luni ale anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

În ceea ce privește vânzările de mașini, nu numai că prețurile vehiculelor sunt deosebit de ridicate în acest moment, ci și costul gazului.

Costul mediu al gazelor în Grecia a ajuns la 2,376 euro pe litru, iar în Attica, unde se află Atena, prețul mediu a ajuns la 2,33 euro pe litru.

În această perioadă, anul trecut, costul mediu al gazului s-a situat în jurul valorii de 1,67 euro pe litru.

Doar jumătate dintre greci vor pleca în vacanță în această vară

Prețul gazului, împreună cu costurile crescute pentru hoteluri și bilete de avion și feribot, înseamnă că aproximativ jumătate dintre greci nu vor pleca în vacanță în această vară, potrivit cercetărilor efectuate de Asociația de afaceri și retail din Grecia (SELPE).

Doar 13% dintre grecii intervievați au declarat că vor pleca în vacanță la fel ca în fiecare an, în timp ce 22% au declarat că vor pleca în vacanță, dar nu atât de mult ca de obicei.

În timp ce prețurile pentru camerele de hotel, mașinile de închiriat și alte aspecte esențiale ale călătoriilor au atins cote maxime în toată Grecia, în special pe insulele grecești, probabil că vor crește.

Probabil că vor atinge apogeul în august, când majoritatea grecilor pleacă în vacanța de vară, iar insulele sunt pline de turiști greci și internaționali, scrie Greek reporter.

În timp ce în trecut, mulți oameni și-au rezervat cazarea de vacanță pentru august în timpul verii fără nicio problemă, prețurile au crescut atât de mult încât oamenii care nu și-au planificat încă călătoriile sunt lăsați să se amestece.

În multe dintre cele mai populare insule, cum ar fi Mykonos și Santorini, este imposibil să găsești o cazare disponibilă pentru mai puțin de 100 de euro (103 USD) pe noapte. Salariul minim pentru un muncitor cu normă întreagă în Grecia este de puțin peste 700 de euro.

Inflația în Grecia a ajuns la 12% în luna iunie, de la 10,5% în mai și 9,1% în aprilie, potrivit datelor publicate de Eurostat, a anunțat autoritatea oficială de statistică a Uniunii Europene.

Rata este cea mai mare înregistrată în Grecia în ultimii 29 de ani. Ultima dată când prețurile au crescut la ritmuri atât de rapide a fost în decembrie 1993. Autoritatea de statistică elenă ELSTAT este de așteptat să anunțe indicele național al prețurilor pe 8 iulie.

Inflația din zona euro a fost de 8,6% în iunie, în creștere față de 8,1% în mai, potrivit datelor Eurostat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aluminiul, cuprul și nichelul se scumpesc după ce SUA și Marea Britanie au interzis importul acestor metale din Rusia
Aluminiul, cuprul și nichelul se scumpesc după ce SUA și Marea Britanie au interzis importul acestor metale din Rusia
Prețul aluminiului, nichelului şi cuprului a crescut la London Metal Exchange (LME), după ce Statele Unite şi Regatul Unit au interzis importul acestor metale de origine rusă, în cadrul...
Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Dacă Bulgaria nu reuşeşte să îndeplinească ţintele de inflaţie ale Băncii Centrale Europene (BCE) în iunie, aderarea sa la zona euro, planificată în 2025, ar putea fi amânată cu luni...
#crestere preturi, #vacanta grecia, #scumpiri, #inflatie, #august, #camere hotel , #stiri vacanta