Ligia Deca, declarații privind majorarea salariilor profesorilor. Lista sporurilor votate în ordonanța de urgență LIVE VIDEO

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 12:24
3785 citiri
Ligia Deca, declarații privind majorarea salariilor profesorilor. Lista sporurilor votate în ordonanța de urgență LIVE VIDEO
Ligia Deca, ministra Educației FOTO Facebook/ Ligia Deca

Ligia Deca, ministra Educației, a susținut vineri, 2 iunie, o conferință de presă în legătură cu ordonanţa privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ.

Deca a afirmat că toate salariile din sistemul de educaţie cresc şi a calificat drept false mai multe informaţii referitoare la conţinutul avizului Consiliului Legislativ, precum şi afirmaţiile potrivit cărora de fapt salariile scad.

Ligia Deca a arătat că salariul unui profesor nu este compus doar din suma de bază, ci și din sporurile încasate de cadrele didactive. Astfel, salariul mediu în educație crește „până spre 8.500 de lei brut începând din iunie”.

Principalele declarații ale Ligiei Deca:

”Vom transmite inspectoratelor informații despre salariile de bază corespunzătoare tuturor gradațiilor. Vechimea în învățământ e diferită de vechimea în muncă. Salariul de bază pornește de la gradația 0, dar se înmulțește cu coeficienți în funcție de vechimea în muncă.

Toate salariile de bază cresc, iar asta se va resimți în venitul net al întregului personal din învățământ. Sporurile se aplica pe această bază mărită. Vorbim despre gradația de merit, care este acordată pentru aproximativ 16% dintre posturi, sporul pentru învățământ special - 15%, spor pentru dirigenție - 10%, sporul pentru învățământul simultan - 7-20%, indemnizația pentru zonele izolate - 20%, spor de suprasolicitare - 20%, spor pentru activități cu persoane cu handicap - 15%, indemnizația de hrană.

Nu trebuie să vorbim doar despre sumele de bază, ci și despre toate creșterile procentuale care se aplică pentru a forma salariul final.

Ca o informație suplimentară: salariul mediu în educație crește până spre 8.500 de lei brut începând de luna aceasta. Acest salariu e mai mare decât salariul mediu brut la nivel național”, a declarat Ligia Deca.

"La propunerea sindicatelor, prin OUG garantăm o creștere de 1.000 lei brut pe lună pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru nedidactic;

Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade;

Tot ieri, au apărut și informații neadevărate: una din ele, legată de avizul Consiliului Legislativ. Avizul a fost unul favorabil, fără nicio menționare „neconstituțională”

OUG are toate avizele

O altă informație falsă - că salariile vor scădea. Confuzia e generată de faptul că în anexă sunt prezentate valorile corespunzătoare gradației 0", a mai spus ministra în conferința live.

Ministra Educației, despre cazul elevului violat în toaleta școlii: ”Suntem în proces de elaborare a sesizării”
Ministra Educației, despre cazul elevului violat în toaleta școlii: ”Suntem în proces de elaborare a sesizării”
Ligia Deca, mininstra Educației a afirmat, luni, 25 martie, că înregistrările de la Şcoala Nicolae Titulescu din Bucureşti, unde un elev ar fi fost violat de două ori în toaletă, au fost...
Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul anul acesta. Anunțul făcut de ministra Educației VIDEO
Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul anul acesta. Anunțul făcut de ministra Educației VIDEO
Ligia Deca, ministra Educației a declarat luni, 25 martie, că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul nu se vor modifica anul acesta, rămânând în forma cunoscută. Tot ministra Educației...
#crestere salarii profesori, #Ligia Deca, #sporuri profesori , #stiri invatamant