Unul dintre cei mai tineri criminali ai României, un puștan de 14 ani, condamnat la ani grei de închisoare. Și-a ucis prietenul cu zeci de lovituri de cuțit

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 22:14
7816 citiri
Unul dintre cei mai tineri criminali ai României, un puștan de 14 ani, condamnat la ani grei de închisoare. Și-a ucis prietenul cu zeci de lovituri de cuțit
Georgian Ionuț Ioniță, unul dintre criminalii care a ucis cu sânge rece un copil de 13 ani FOTO Facebook

Unul dintre cei mai tineri criminali ai României, un puști de doar 14 ani din Prahova, a fost condamnat printr-o sentință definitivă la 14 ani de închisoare.

Complicele său, un tânăr de 19 ani la data săvârșirii faptei, a fost și el condamnat la 15 ani și 4 luni de detenție prin aceeași decizie definitivă dată de Curtea de Apel Ploiești pe 8 decembrie 2022.

Liviu Anton V. (14 ani) și Georgian Ionuţ Ioniţă (19 ani) au fost găsiți vinovați pentru omor, victima celor doi criminali fiind un copil de doar 13 ani pe care l-au ucis cu bestialitate, cu peste 20 de lovituri de cuțit, într-o răzbunare atroce explicată doar de consumul excesiv de alcool. La necropsie, medicii legiști au descoperit că victima avea o alcoolemie de 1,23 g/l.

Era sportiv de performanță și făcea parte dintr-un club de box, antrenorul său apreciind că era unul dintre băieții care ar fi putut avea o carieră sportivă de mare succes. A fost scăpat din mână de către familie și se înhăitase cu adolescenți cu vârste mult mai mari decât el, cărora le copia comportamentul agresiv. Se fotografia în ipostaze dubioase, cu cuțite la gât, imagini pe care le posta ulterior pe rețelele de socializare, în plus, începuse să consume alcool.

Crima a avut loc în noaptea de 5 spre 6 martie 2020 în comuna prahoveană Berceni, chiar în casa criminalului minor. Aceștia au profitat că părinții nu veniseră acasă de la serviciu și au mers să caute băutură. Consumaseră deja ceva alcool pe care l-au cumpărat de la un magazine sătesc, dar deciseseră să continue petrecerea.

În timp ce victima căuta prin casa aflată în construcție ceva de băut, ceilalți doi prieteni au plănuit să-l omoare, punând la cale un plan pe care l-au dus până la capăt.

L-au prins pe cel mic în baie unde l-au atacat cu bestialitate. Fiecare dintre cei doi criminali a folosit câte un cuțit, unul cu lama lungă de 18 centimetri, iar cel de-al doilea, un cuțit mai scurt, cu lama de 13 centimetri. Nu mai puțin de 22 de lovituri de cuțit au găsit medicii la necropsie, inclusiv o ”plagă înjunghiată a cordului”.

Un vecin, care avea casa lipită de cea în care s-a petrecut crima, a auzit zgomote dubioase și țipete, motiv pentru care a decis să intre în imobilul aflat în construcție să vadă ce se întâmplă. A dat peste Anton și Georgian care erau plini de sânge din cap până-n picioare. Au crezut că scapă dacă își justifică ținuta răvășită invocând lupta cu un porc pe care au vrut să-l taie.

Om în toată firea, vecinul nu a crezut balivernele băieților și a început să caute prin casă, până a dat peste cadavrul copilului. Și-a sunat imediat vecinul, tatăl unuia dintre criminali, cerându-i să vină de urgență acasă.

În timpul verificărilor, polițiștii au descoperit hainele murdare de sânge ale celor doi criminali, ascunse în hazna, iar într-o copaie era apa, înroșită, în care Vasile și Georgian au încercat să se curețe de urmele crimei.

Ambii și-au lovit prietenul, deși în fața judecătorilor Vasile a încercat să nege fapta, spunând că singurul care a atacat a fost complicele său, băiatul de 19 ani. Criminaliștii au anulat scuzele tânărului, dovedind cu probe științifice că pe corpul băiatului au fost două tipuri de răni, unele mai adânci, provocate de cuțit cu lama mai lungă și mai lată, iar altele mai puțin profunde, dar la fel de grave, potrivit rechizitoriului.

Adolescentul de 14 ani a fost încarcerat imediat la penitenciarul Tichilești - Brăila, unde sunt încarcerați infractorii minori, iar celălalt la Penitenciarul de maximă siguranță Mărgineni - Dâmbovița unde se află și în prezent.

Tribunalul Prahova s-a pronunțat mai întâi în cauză și a decis pedepsele de 14 respectiv 15 ani și două luni, iar în urma contestației, Curtea de Apel a decis pe 8 decembrie 2022 să păstreze sentințelele date de instanța de fond.

Pe lângă pedepsele cu închisoarea, cei doi criminali au fost obligați la plata unor daune morale în valoare totală de 100.000 de lei rudelor victimei, dar și 43.180 lei cu titlu de daune materiale.

Administratoarea unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal. Primele informații din anchetă
Administratoarea unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal. Primele informații din anchetă
O femeie, administrator al unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal joi seară, 28 martie, de un bărbat. ”La data de 28 martie 2024, în jurul orei 19.10, Poliţia...
Scandal în trafic terminat cu o crimă. Un bărbat a fost lovit mortal de agresorul supărat pe modul în care și-a parcat mașina
Scandal în trafic terminat cu o crimă. Un bărbat a fost lovit mortal de agresorul supărat pe modul în care și-a parcat mașina
Un bărbat de 50 de ani din judeţul Prahova a fost omorât, în stradă, în urma unui conflict spontan cu un alt bărbat. Agresorul, nemulţumit de felul în care celălalt parcase...
#crima, #injunghiat, #copil injunghiat, #omor, #condamnare, #copii criminali , #crima