Fenomenul dramatic care a lovit Rusia: Viața oamenilor bulversată, creștere pentru prima dată în ultimii 20 de ani

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 05:30
8680 citiri
Fenomenul dramatic care a lovit Rusia: Viața oamenilor bulversată, creștere pentru prima dată în ultimii 20 de ani
Numărul crimelor a crescut în Rusia anul trecut FOTO: Moscow Times

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum 400 de zile a bulversat piețele financiare, energetice și alimentare din Europa și alte continente, dar a produs și schimbări dramatice în viața oamenilor din Rusia. Astfel, potrivit datelor publicate la Moscova pe 28 martie 2023, numărul crimelor din țară a crescut anul trecut pentru prima dată în ultimii 20 de ani, un fenomen social alarmant.

Ultimele două decenii au înregistrat o scădere constantă a numărului de cazuri de omor și tentativă de omor de la 32.265 în 2002 la 7.332 în 2021, a scris cotidianul Kommersant, potrivit Moscow Times.

Dar anul 2022 a înregistrat o creștere cu 4% la 7.628 de cazuri de omor și tentativă de omor înregistrate de Procuratura Generală a Rusiei, potrivit raportului.

Ciocnirea unei mari puteri mondiale asiatice cu China: De care parte va fi Putin?

Datele contrastează cu un raport al Ministerului de Interne al Rusiei de săptămâna trecută, care spune că numărul total de crime raportate în Rusia a scăzut cu 1,9% în 2022, în timp ce crimele violente au scăzut cu 4,1%.

Travmpunkt atribuie creșterea omuciderilor, precum și a incidentelor de violență domestică și polițienească, unor factori legați direct și indirect de invazia Ucrainei. Acestea includ consumul crescut de alcool în rândul populației generale și tulburarea de stres post-traumatic în rândul soldaților.

Datele au arătat, de asemenea, o creștere semnificativă a ratelor de crime în regiunile rusești care se învecinează cu Ucraina, a raportat Kommersant.

Gestul și cuvintele lui Putin de la plecarea lui Xi Jinping l-au trădat: Președintele chinez l-a pus pe bancheta din spate VIDEO

Intitulat „Modele de creștere a violenței în țările implicate în conflicte armate”, raportul lui Travmpunkt a fost redactat de avocați specializați în protejarea victimelor crimelor violente, potrivit Kommersant.

Cu toate acestea, unii avocați pun la îndoială concluziile raportului, spunând că doar cercetările sociologice la scară largă ar putea stabili o legătură între războiul Rusiei în Ucraina și rata uciderilor interne din țară.

„Dacă există o creștere a criminalității, înseamnă că există condiții sociale prealabile, dar nu putem spune care sunt acestea în acest moment”, a declarat avocatul și fostul anchetator Igor Markelov pentru Kommersant.

Putin se confruntă cu o problemă gravă: Orașul din Rusia unde a venit războiul din Ucraina VIDEO
Putin se confruntă cu o problemă gravă: Orașul din Rusia unde a venit războiul din Ucraina VIDEO
Deși războiul Moscovei din Ucraina a intrat în al treilea an, liderul de la Kremlin nu a dat niciun semn că ar vrea să termine prea curând conflictul. Cu toate astea, Vladimir Putin se...
Putin se dezlănțuie în țară: Ia o măsură dură în Rusia, sugrumă ultima portiță de libertate
Putin se dezlănțuie în țară: Ia o măsură dură în Rusia, sugrumă ultima portiță de libertate
Războiul provocat de Moscova în Ucraina, care a intrat în al 3-lea an, a început să fie resimțit din ce în ce mai mult de către ruși. În fața alegerilor din acest weekend și a...
#crime rusia, #Rusia crime razboi, #fenomen, #Rusia razboi, #Rusia razboi Ucraina, #omoruri, #Putin razboi, #razboi Rusia , #Rusia