Absolvent de Criminologie, arestat în legătură cu moartea a 4 studenţi: "A comis aceste crime oribile". Cadavrele au fost găsite în paturile lor

Sambata, 31 Decembrie 2022, ora 10:52
6895 citiri
Absolvent de Criminologie, arestat în legătură cu moartea a 4 studenţi: "A comis aceste crime oribile". Cadavrele au fost găsite în paturile lor
Bryan Christopher Kohberger FOTO news.ro

Un absolvent de Criminologie a fost arestat în cazul uciderii misterioase, luna trecută, a patru tineri - trei fete şi un băiat - care erau studenţi la o universitate din statul Idaho, un caz şocant urmărit cu mult interes de publicul american, relatează BBC.

Cadavrele a patru tineri, care aveau răni provocate de cuţit, au fost găsite în urmă cu şapte săptămâni, în paturile lor, într-o casă închiriată în apropierea campusului universitar din micul oraş Moscow, din statul Idaho, în vestul SUA. Erau patru studenţi aparent obişnuiţi: Kaylee Goncalves, Madison Mogen - ambele de 21 de ani -, Xana Kernodle şi Ethan Chapin - ambii de 20 de ani şi aflaţi într-o relaţie. Se pare că au fost ucişi în somn, fără a-i trezi pe ceilalţi doi colegi de apartament.

Vineri, 30 decembrie, autorităţile americane au anunţat că l-au arestat pe Bryan Christopher Kohberger, un tânăr în vârstă de 28 de ani, şi l-au pus sub acuzare în legătură cu aceste crime multiple. Suspectul a fost arestat în Pennsylvania, la peste 4.000 de kilometri de locul asasinatelor descoperite la 13 noiembrie, un caz ce a generat numeroase speculaţii.

Suspectul, absolvent al Universităţii de Stat din Washington, deţine o casă în Pullman, la 10 minute de mers cu maşina de orăşelul Moscow, a explicat şeful poliţiei locale, James Fry, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit site-ului universităţii, Bryan Kohberger este doctorand în Criminologie şi Drept penal.

El a fost acuzat de "crimă" şi "violare de domiciliu în vederea comiterii unei infracţiuni", dar dosarul rămâne secret până la transferarea sa în Idaho, a declarat procurorul Bill Thompson.

Din acest motiv, autorităţile au refuzat să discute public despre un posibil motiv sau să explice cum au dat anchetatorii de urma lui. James Fry a spus doar că a fost localizată o maşină reperată la locul crimei, care era căutată de mai multe săptămâni.

Potrivit presei americane, poliţia a reuşit să facă legătura între Bryan Kohberger şi acest vehicul şi a găsit urme de ADN ale suspectului la locul crimei.

Ancheta, care a fost urmărită cu mult interes de presă şi pe reţelele sociale, a părut mult timp în impas, poliţia fiind zgârcită cu informaţiile. De altfel, vineri, şeful poliţiei a recunoscut că acest lucru s-ar putea să fi generat o anumită "frustrare".

"Dar dacă am fi dat prea multe detalii, am fi putut alerta suspectul cu privire la ancheta noastră", s-a apărat el.

O examinare post-mortem a constatat că cele patru victime dormeau probabil când au fost atacate. Nu s-au găsit dovezi de agresiune sexuală, potrivit poliţiei.

Suspectul a fost arestat vineri în apropierea oraşului Scranton, din Pennsylvania, de către poliţia statului şi de agenţi FBI. El a fost urmărit până la casa părinţilor săi din Albrightsville.

Acuzatul se confruntă cu patru capete de acuzare pentru crimă cu premeditare şi furt calificat, iar poliţia investighează acum dacă suspectul cunoştea victimele.

Succesul anchetatorilor s-ar putea să fi venit după ce, la începutul acestei luni, au cerut ajutorul publicului pentru a găsi o maşină Hyundai Elantra albă văzută în apropierea casei victimelor în ziua crimelor. Poliţia a declarat vineri că maşina a fost găsită, dar arma crimei încă nu.

Suspectul i-ar fi întrebat pe agenţi dacă a mai fost arestat cineva, potrivit presei, dar poliţia a refuzat să comenteze. "Ceea ce pot să vă spun este că avem un individ în custodie care a comis aceste crime oribile şi cred că acum comunitatea noastră este în siguranţă. Dar tot trebuie să fim vigilenţi, nu-i aşa?", a declarat James Fry.

Potrivit surselor CNN, autorităţile l-au urmărit cu atenţie pe bărbatul acuzat de uciderea celor patru studenţi din Idaho în timp ce acesta a traversat aproape toată ţara cu maşina, în jurul Crăciunului, şi au continuat să-l supravegheze timp de mai multe zile înainte de a-l aresta în cele din urmă, vineri. În cele şapte săptămâni scurse de la descoperirea crimelor, anchetatorii au efectuat peste 300 de interogatorii şi au cercetat aproximativ 20.000 de ponturi, în căutarea suspectului.

El a traversat ţara cu un Hyundai Elantra alb şi a ajuns la casa părinţilor săi din Pennsylvania în preajma Crăciunului, potrivit unei surse din cadrul forţelor de ordine. Autorităţile l-au urmărit în timp ce conducea şi au supravegheat, de asemenea, casa părinţilor săi, a precizat sursa.

Au fost folosite tehnici de genealogie genetică pentru a-l lega pe Kohberger de probe ADN prelevate de la locul faptei şi rămase neidentificate, a declarat pentru CNN o altă sursă care cunoaşte cazul. ADN-ul a fost verificat într-o bază de date publică pentru a găsi potenţialele potriviri ale membrilor de familie, iar munca de investigaţie ulterioară a forţelor de ordine a condus la el ca fiind suspectul, a dezvăluit sursa.

Chiar şi cu un suspect acuzat, munca forţelor de ordine este departe de a se încheia, au spus procurorii. "Acesta nu este sfârşitul acestei anchete. De fapt, acesta este un nou început", a declarat procurorul Thompson, vineri seară, îndemnându-i pe oameni să continue să transmită ponturi şi cerând oricui are informaţii despre suspect "să se prezinte, să sune şi să raporteze tot ce ştie despre el pentru a-i ajuta pe anchetatori".

Un tânăr din SUA a reușit să zboare cu avionul fără să-și cumpere bilet. Cum a reușit
Un tânăr din SUA a reușit să zboare cu avionul fără să-și cumpere bilet. Cum a reușit
Un tânăr de 26 de ani din SUA a găsit o modalitate ingenioasă, dar ilegală, prin care să zboare cu avionul fără a-și cumpărat bilet. Bărbatul a fotografiat biletul unui alt pasager...
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
#crime, #SUA, #studenti, #suspect, #arestat , #stiri internationale
Comentarii