Cum se îndreaptă Rusia către o umilință națională fără precedent în Ucraina. "Toate drumurile duc spre Crimeea"

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 15:40
8900 citiri
Cum se îndreaptă Rusia către o umilință națională fără precedent în Ucraina. "Toate drumurile duc spre Crimeea"
Sistemul de apărare rusesc implementat pe malul Mării Negre, în zona orașului Sevastopol FOTO Hepta

Crimeea rămâne, conform tuturor documentelor acceptate internațional, un teritoriu ucrainean care a fost ocupat de Rusia din 2014. Analiza generalului australian Mick Ryan arată că toate strategiile militare legate de invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea să se centreze în 2023 pe peninsula de la Marea Neagră.

Generalul australian, specializat în tactică militară, crede că Rusia va refuza să pună Crimeea pe masa unor eventuale negocieri de pace și că singura circumstanță în care o va face este cea în care va continua să sufere înfrângeri în serie pe câmpul de luptă.

Analiza a fost publicată sub promovarea "Toate drumurile duc spre Crimeea".

"Putin n-a arătat vreo înclinație de a renunța la provincii anexate pe care nu le controlează, darămite la teritoriul ucrainean pe care l-a ocupat ilegal în 2014. Cum ar putea Ucraina și susținătorii săi din comunitatea internațională să se îndrepte către un rezultat în care Ucraina să recâștige controlul asupra acestei părți a teritoriului său?", se întreabă generalul în analiza sa.

În primul rând, crede Ryan, susținătorii Ucrainei trebuie să înceteze să mai trimită mesaje contradictorii cu privire la statutul Crimeii. "Comentariile politicienilor și liderilor militari cu funcții înalte despre „dificultatea” de a reîntoarce Crimeea Ucrainei trebuie să fie moderate cu „dar sprijinim Ucraina să-și recupereze tot teritoriul”.

Spunând despre Crimeea că a ajuns în componența Ucrainei „abia” în 1954 este un argument fals și ilogic. Prin această logică, multe dintre transferurile teritoriale care au avut loc în Europa în urma războaielor mondiale din secolul al XX-lea ar putea fi, de asemenea, rejudecate.

În al doilea rând, industria occidentală trebuie să mărească producția de muniție și transferul de capacități ofensive către Ucraina. Sunt necesare vehicule blindate (tancuri, vehicule de luptă de infanterie și vehicule de teren), artilerie și apărare aeriană.

Generalul Zalujnîi (șeful armatei ucrainene) notează: „Am făcut toate calculele – de câte tancuri, artilerie avem nevoie... La asta trebuie să se concentreze toată lumea acum... este mai important să ne concentrăm pe acumularea de resurse pentru bătăliile lungi și mai grele de anul viitor”.

În al treilea rând, Ucraina trebuie să finalizeze ofensivele începe pentru a-și recuceri întreg teritoriul sudic, ca acțiuni ajutătoare. Eliberarea provinciilor Herson și Zaporijie presupune lupte dure, dar sunt precedente esențiale pentru orice campanie care va viza Crimeea.

Sunt singurele axe terestre disponibile pentru a avansa în Crimeea; ele vor fi, de asemenea, esențiale pentru logistică, sprijinul de artilerie și bază pentru avioane. Din punct de vedere politic și militar, eliberarea Crimeii fără celelalte două provincii din sud este imposibilă.

În al patrulea rând, răbdarea strategică este vitală. Ucraina ar putea avea nevoie de întreg anul 2023 pentru a-și asigura teritoriile sudice înainte ca o operațiune în Crimeea să fie posibilă. Răbdarea este ceva ce publicul și guvernele europene și americane au demonstrat că au în acest război, aspect șocant pentru Putin.

O parte din logica lui Putin pentru invazia Ucrainei a fost că era puțin probabil ca Occidentul să intervină și că va lua Kievul prea repede pentru ca NATO să reacționeze. Putin încă speră „să epuizeze timpul” în acest conflict demonstrând o perseverență mai mare decât susținătorii Ucrainei.

După cum se presupune că i-a spus premierului israelian la începutul acestui an, „suntem o țară mare și avem răbdare”. Nu trebuie să permitem ca această teorie rusă a victoriei să aibă succes", spune generalul Ryan.

Expertul militar analizează apoi posibilitatea ca Putin să recurgă la opțiunea nucleară în eventualitatea unui asalt al Ucrainei în Crimeea.

"Deși există numeroase speculații cu privire la un astfel de scenariu, Putin ar putea aprecia în punctul în care simte că pierde o înțelegere negociată pentru o „zonă specială” a Crimeii. Ar fi mai bună decât Rusia să devină un paria internațional pentru următoarea generație sau chiar mai mult.

Pe de altă parte, nu ar trebui să ne bazăm niciodată pe faptul că Putin va negocia vreodată statutul Crimeii.

Totuși, mai este cale lungă până la a elibera Crimeea. În această iarnă, Ucraina și Rusia vor consolida unitățile afectate de război, vor proteja (sau ataca) infrastructura strategică, se vor aproviziona cu muniții și provizii, vor exploata oportunitățile pe termen scurt pe câmpul de luptă și vor face planuri pentru 2023.

Dar, la un moment dat din anul viitor, diferitele scenarii privind modul în care Ucraina și-ar putea recupera Crimeea - diplomatice și militare - vor fi explorate și discutate la Kiev, Moscova, Washington și în capitalele europene.

După cum am menționat la început, în 2023 toate drumurile pot duce spre Crimeea în războiul ruso-ucrainean", încheie generalul Ryan analiza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atac coordonat împotriva Ucrainei lansat de doi premieri din UE: ”Nu mai e un stat suveran / Donbasul și Crimeea, parte din Rusia pentru totdeauna”
Atac coordonat împotriva Ucrainei lansat de doi premieri din UE: ”Nu mai e un stat suveran / Donbasul și Crimeea, parte din Rusia pentru totdeauna”
Premierul Ungariei, Viktor Orban, și cel al Slovaciei, Robert Fico, au lansat un atac coordonat împotriva Ucrainei și a întregului concept european de apărare în fața agresiunii Rusiei....
Explozii puternice pe un aerodrom militar din Crimeea unde rușii au staționate elicoptere de atac VIDEO
Explozii puternice pe un aerodrom militar din Crimeea unde rușii au staționate elicoptere de atac VIDEO
Explozii puternice și un incendiu au avut loc miercuri dimineață, 17 aprilie, în orașul Djankoi din peninsula Crimeea anexată de ruși, relatează Kiev Independent. Potrivit unor canale...
#Crimeea anexata Rusia, #Crimeea Ucraina, #invazie ucraina, #putin livadia , #invazie ucraina