Cum ar putea Ucraina să recupereze Crimeea: Patru planuri ce îl pot alunga pe Putin din peninsulă

Miercuri, 03 Mai 2023, ora 04:00
5024 citiri
Cum ar putea Ucraina să recupereze Crimeea: Patru planuri ce îl pot alunga pe Putin din peninsulă
Podul din Crimeea a fost lovit de Ucraina FOTO: Newsweek

După mai bine de 420 de zile de la începutul invaziei lui Putin, războiul a ajuns într-un punct de cotitură, apreciază experții militari. Ucraina se pregătește intens pentru o contraofensivă menită să recupereze teritoriile ocupate de Moscova, inclusiv Crimeea. Acțiunile Kievului rămân secrete, dar analiștii prevăd mai multe planuri pentru alungarea Rusiei din peninsulă.

Imaginile din satelit arată că forțele ruse construiesc o rețea de linii defensive de-a lungul coastei Crimeei, pregătindu-se pentru un posibil atac ucrainean în peninsulă. Experții spun că a devenit mult mai viabil din punct de vedere militar că Ucraina ar putea în cele din urmă să reia peninsula din Marea Neagră, care a fost anexată ilegal de președintele rus Vladimir Putin în 2014, potrivit Newsweek.

„Crimeea va fi eliberată. Nu există întoarcere pentru noi”, a declarat Tamila Tasheva, principalul reprezentant al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru peninsula Mării Negre, la Kiev, pe 25 aprilie, impulsionând un plan ucrainean de măsuri prioritare care urmează să fie adoptat în Crimeea dezocupată.

Merkel își apără poziția față de Putin: Ce a spus despre invazia Rusiei din Ucraina

Tasheva a declarat într-un grup că Zelenski a instruit deja oficialii despre cum să acționeze „imediat după dezocuparea Crimeei”. ”Rușii se pregătesc și pentru realitatea că Crimeea ar putea fi în curând pe linia frontului războiului”, a declarat colonelul în retragere american, Mark Cancian, consilier la Center for Strategic and International Studies.

Experții militari avansează mai multe planuri ale Ucrainei, care pot alunga armata lui Putin din Crimeea, după ce Kievul a primit armele necesare acestei ofensive de mare anvergură.

1.Serii de ofensive

”Recucerirea Crimeei este posibilă, dar nu va fi o sarcină ușoară și s-ar putea să nu vină atât de repede pe cât s-a sperat”, a spus Cancian, care a evaluat că Ucraina va lansa probabil o serie de ofensive pe o perioadă mai lungă de timp pentru a-și revendica teritoriile ocupate — Donețk și Regiunile Lugansk, Herson, Zaporojie și Crimeea.

"Nu va fi doar o singură ofensivă care să-i măture pe ruși. Ei vor lansa această ofensivă, va continua o lună, apoi va culmina", a spus Cancian. "Și apoi va exista o fază de reconstrucție pentru a lansa următoarea defensivă, poate la sfârșitul verii. Veți vedea acea evoluție dinamică, un atac, vor câștiga un teritoriu, vor opri, reconstrui, vor ataca din nou", a continuat el.

„Aceasta este o dinamică pe care am văzut-o în Războiul Civil Spaniol, care a durat doi ani și jumătate, iar partea învingătoare a lansat o serie de ofensive, fiecare dintre ele a ocupat mai mult teritoriu”.

Ultima șansă a lui Putin: Disperarea Rusiei ce îi poate da lovitura de grație

2.Atacul dronelor

”Prima linie de atac a Ucrainei într-o încercare mai largă de a elibera Crimeea va implica probabil utilizarea dronelor”, a declarat Samuel Bendett, un consilier la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

„Dronele vor fi primul val de atacuri și rușii sunt foarte îngrijorați de asta... aceasta ar fi o lovitură la scară largă, iar rușii nu vor avea de ales decât să încerce să se apere împotriva acestor drone”, a spus Bendett.

Ucraina cercetează de luni de zile apărarea antiaeriană a Rusiei în Crimeea, trimițând drone aeriene, a spus Bendett, adăugând că Crimeea este „cu siguranță în fruntea agendei ucrainene”. Pe 24 aprilie, Crimeea a fost zguduită de explozii. Guvernatorul Sevastopolului, sprijinit de Moscova, Mihail Razvozhayev, a declarat pe canalul său de Telegram că flota rusă de la Marea Neagră a respins atacul a două drone maritime.

3.Asediu extins

Cancian a apreciat că va exista un „asediu prelungit” într-o încercare ucraineană de a recuceri Crimeea. „Când luăm Crimeea, m-aș gândi la asta ca la un asediu, nu la un atac”, a spus el.

Ucraina va încerca să cucerească Crimeea, să elimine Podul din Strâmtoarea Kerci, vital din punct de vedere strategic, care leagă Rusia de Crimeea și „doar să-l lovească în timp, să-l țină neutilizabil de Rusia”.

Avertisment major al directorului FBI: ”Țara asta are de 50 de ori mai mulți hackeri decât noi”

„Va fi greu, dar este posibil”, a spus Cancian. "Este mai posibil acum, pentru că armata ucraineană a câștigat mult echipament, experiență și pregătire. Așa că asta i-ar ajuta dacă ar vrea să recupereze Crimeea". „Crimeea ar putea fi în calculul Ucrainei inițial, sau ar putea încerca să atace mai întâi alt loc care este vulnerabil. Poate că asta i-ar putea pune într-o poziție bună pentru a ataca Crimeea”.

4.Trupe la sol în Crimeea

Pentru a ține Crimeea, Ucraina va trebui să pună trupe la sol în toată peninsula, a spus generalul american în retragere Stephen Twitty. „Nu poți păstra Crimeea decât dacă ești capabil să pui trupe la sol, iar dacă nu poți ține acel teren, atunci nu îl vei putea păstra”, a spus el.

Acesta este motivul pentru care fostul comandant adjunct al Comandamentului European al SUA consideră că Ucraina nu ar trebui să facă din recucerirea Crimeei prima etapă a viitoarei sale ofensive.

„Dacă au încercat să meargă mai întâi în Crimeea, în opinia mea, nu au capacitatea de foc cu rază lungă pentru a izola Crimeea, iar capacitatea lor navală nu este adecvată pentru a proteja Crimeea.

„De aceea susțin luarea unor operațiuni ofensive succesive până când sunt îndeplinite condițiile, astfel încât să poată să pună mâna pe deplin pe Crimeea, pentru a-i distruge pe ruși și a izola și a ocupa peninsula”, a adăugat Twitty.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Crimeea Ucraina, #Crimeea Rusia, #Crimeea Rusia anexare, #Crimeea Rusia atac, #Ucraina razboi, #Ucraina Crimeea , #Razboi Ucraina