Misiune secretă a Ucrainei: Cum smulge Crimeea înapoi din ghearele lui Putin

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 23:45
9443 citiri
Misiune secretă a Ucrainei: Cum smulge Crimeea înapoi din ghearele lui Putin
Planul secret al Ucrainei de recuperare al Crimeei FOTO: Daily Beast

Contraofensiva Ucrainei de pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, din teritoriile ocupate de armata Moscovei, a început de câtva timp, iar un înalt official de la Kiev a vorbit despre un plan secret. Operațiunea urmărește recuperarea Crimeei, provincie anexată ilegal de Rusia în 2014.

Forțele armate ale Ucrainei forțează Rusia în prezent să se retragă din Herson, o regiune cheie pe care Moscova a ocupat-o în primele zile ale războiului din acest an, potrivit Daily Beast.

Dar în culise, administrația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski plănuiește următorii pași pentru preluarea Crimeei, pe care Rusia o ocupă din 2014, când Vladimir Putin a anexat ilegal peninsula.

O nouă forță geopolitică influențează războiul Rusiei din Ucraina: L-a învins pe Putin printr-o mișcare neprevăzută

Tamila Tasheva, oficialul responsabil de la Kiev cu misiunea, a vorbit de planul de a lua înapoi Crimeea și a alunga Rusia. Experții caută un câmp de luptă adecvat și o rețea subterană de informatori din Crimeea pentru a ajuta la această misiune secretă.

Tasheva a crezut de multă vreme că „mecanismul principal” pentru a da afară Rusia va depinde de factori politici și de diplomația cu aliații. Dar, pe măsură ce invazia a ajuns în a noua lună și Ucraina a început să câștige avânt în contraofensivă, componenta militară a preluării Crimeei este atuul guvernului ucrainean.

”Principalul mecanism al dezafectării” este „modul politic și diplomatic. Dar, bineînțeles, și noi în această strategie de dezocupare, vorbim și despre un alt mecanism de dezocupare, care include, desigur, componentele militare ale dezocupării”.

Serviciile de informații ale Ucrainei i-au spus că ele cred că Ucraina va putea pune mâna pe Crimeea până în primăvara sau vara anului 2023, a spus Tasheva. Dar ea crede că s-ar putea întâmpla mai devreme.

Pierderea Crimeei de către Putin ar fi o lovitură de grație

„Generalul Budanov a menționat, de asemenea, că am putea dezocupa teritoriul Crimeei la sfârșitul primăverii anului 2023 sau poate până în vară”, a spus Tasheva, referindu-se la Kirilo Budanov, șeful Serviciilor Secrete militare al Ucrainei. „Într-adevăr, cred că vom întoarce Crimeea înapoi în Ucraina într-o perioadă mai scurtă de timp”.

Optimismul administrației Zelensky cu privire la eliberarea Crimeei subliniază schimbarea dramatică a impulsului războiului din ultimele luni. „Înțelegem că situația s-a schimbat dramatic după invazia la scară largă. Avem un război în Ucraina de mai bine de opt ani și nu a început pe 24 februarie anul acesta, ci cu opt ani în urmă cu ocuparea Crimeei”, a spus Tasheva.

Termenul până la care Ucraina va încerca să recupereze Crimeea este neclar, a subliniat Tasheva. Dar, cu armata ucraineană care forțează Rusia să se retragă din mai multe teritorii ale Ucrainei, perspectiva este mai apropiată decât oricând.

Lovitură neașteptată pentru președintele Rusiei: Putin și-a descoperit limitele puterii sale VIDEO

Recuperarea Crimeei de către Ucraina ar fi o lovitură majoră pentru Moscova. Pentru Vladimir Putin, pierderea Crimeei ar fi personală și ar putea amenința legitimitatea sa politică în Rusia, mai ales având în vedere că ratingul său de popularitate a crescut când a capturat Crimeea în 2014, potrivit Angelei Stent, fost ofițer rus de informații.

Forțele ruse au pus mâna pe Herson în primele zile ale războiului. Acesta se află chiar la nord de Crimeea și reprezintă o componentă cheie a visurilor lui Putin de a crea un „pod terestru” din Rusia spre Crimeea, care a fost crucial pentru aprovizionarea cu trupe și pentru împingerea spre nord a forțelor Ucrainei.

În pregătirea pentru eliberarea Crimeei și apoi reintegrare, experții ucraineni au început să lucreze cu o rețea „subterană” de activiști pentru drepturile omului, organizații neguvernamentale și civili dedicați din Crimeea, care pot ajuta când va veni momentul, a spus Tasheva.

Ucrainenii au confirmat că au avariat una dintre cele mai vechi nave de salvare ale Rusiei: ”Nu mai e în stare să îşi îndeplinească misiunile” FOTO
Ucrainenii au confirmat că au avariat una dintre cele mai vechi nave de salvare ale Rusiei: ”Nu mai e în stare să îşi îndeplinească misiunile” FOTO
Armata ucraineană a anunțat că a lovit şi a avariat duminică, 21 aprilie, o navă de salvare rusă care se afla de mult timp la Sevastopol, sediul din Crimeea ocupată al flotei Moscovei la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#Crimeea, #Crimeea anexata Rusia, #Crimeea Rusia, #Crimeea Ucraina, #plan secret, #misiune secreta, #Ucraina razboi, #Putin razboi , #Razboi Ucraina