Planul ce îl poate lovi decisiv pe Putin: Eliberarea Crimeei fără violență de către Ucraina

Sambata, 15 Aprilie 2023, ora 01:21
10015 citiri
Planul ce îl poate lovi decisiv pe Putin: Eliberarea Crimeei fără violență de către Ucraina
Ucraina este capabilă să elibereze Crimeea în războiul cu Rusia FOTO: Newsweek

În războiul Rusiei din Ucraina, deși au trecut mai mult de 400 de zile de la începutul invaziei, nu se întrezărește încă sfârșitul acestuia. Dar punctul crucial pentru evoluția conflictului rămâne Crimeea, unde Ucraina îl poate lovi decisiv pe Putin. Un scenariu văzut de fost diplomat american este varianta în care peninsula este eliberată fără violență, prin atacuri punctuale.

Crimeea a fost un punct critic de tensiune între ambele națiuni de când teritoriul a fost anexat de Rusia în 2014. De atunci, Moscova a ocupat patru teritorii suplimentare - Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie - în Ucraina de la cea mai recentă invazie din 24 februarie 2022, potrivit Newsweek.

William Courtney, un fost diplomat american, ambasador al SUA în Kazahstan și Georgia, alături de Scott Savitz de la RAND Corporation, susțin că recuperarea peninsulei conectată la Ucraina printr-un istm îngust din punct de vedere militar este o perspectivă dificilă, deoarece forțele ruse „îl pot întări după bunul plac”.

SUA la capătul răbdării cu un aliat NATO: Gata, nu îl mai ajutați pe Putin, vă punem sancțiuni

„Ucraina, totuși, nu trebuie să alunge forțele de ocupație din Crimeea pentru a o face mai puțin ospitalieră pentru scopurile Rusiei”, a spus Courtney. „Combinațiile de tehnologii moderne ar putea permite Ucrainei să blocheze și să atace operațiunile rusești” din Crimeea.

Aceștia au citat apelul comandantului Ben Hodges, în retragere al armatei americane în Europa, ca forțele Kievului să „izoleze” Crimeea folosind lovituri de precizie cu rază lungă de acțiune.

„Loviți flota Mării Negre din Sevastopol cu lovituri de precizie zilnice. Idem pentru Forțele Aeriene Ruse la Saky”, a scris Hodges pe Twitter în februarie, adăugând că atacurile inițiale ale dronelor, pot precede asaltul forțele terestre de mai târziu.

Un aliat apropiat al SUA se îndepărtează de Washington: Trece de partea lui Putin

Neutralizarea ucraineană ar putea include, de asemenea, utilizarea navelor de suprafață explozive fără echipaj (USV), care sunt opțiuni ieftine pentru atacuri printr-un roi de vehicule aeriene, împotriva navelor de război rusești cu sediul la Sevastopol.

„Conceptul este simplu: vehiculele USV-uri cu profil redus, încărcate cu explozibili, sunt îndreptate către ținte”, au spus cei doi autori. „Această tehnologie în curs de dezvoltare poate scufunda nave de război și poate distruge infrastructura maritimă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre intenția națiunii sale de a reocupa Crimeea. „Acest război, care a început odată cu ocuparea Crimeei noastre de către Rusia, cu încercarea de a pune mâna pe Donbas, trebuie să se încheie tocmai acolo – în Crimeea eliberată, în orașele eliberate din Donbas, cu trupele noastre ajungând la granița de stat a Ucrainei”, a spus Zelenski.

Președintele Consiliului pentru Politică Externă american, Herman Pirchner Jr., care a vizitat națiuni post-sovietice, inclusiv Ucraina, de peste 70 de ori, a declarat în urma unei vizite din ianuarie „că există un sentiment, că Crimeea este ceva ce ar putea fi luat de către forțele ucrainene”.

Putin se scufundă tot mai mult: Arma de temut a Rusiei devine inactivă
Putin se scufundă tot mai mult: Arma de temut a Rusiei devine inactivă
Probleme intense pentru Vladimir Putin, care arată slăbiciuni majore ale regimului său, atât pe frontul din Ucraina, cât și în gestionarea situației de securitate din Rusia, după atacurile...
Cum arată centrul Flotei Ruse din Sevastopol după atacul ucrainean cu rachete. Imagini din satelit FOTO
Cum arată centrul Flotei Ruse din Sevastopol după atacul ucrainean cu rachete. Imagini din satelit FOTO
Armata ucraineană a anunțat recent că a lovit cu rachete centrul rus de comunicaţii de la Marea Neagră, din portul Sevastopol, Crimeea. Atacul a vizat două nave și un centru militar de...
#Crimeea, #Crimeea Ucraina, #Crimeea razboi, #Crimeea razboi Rusia, #Rusia Crimeea, #Ucraina Crimeea putin crimeea , #Razboi Ucraina