Cele 5 caracteristici pe care criminalii în serie le au în comun, dezvăluite de criminaliști: ”Aceasta este cea mai înfricoșătoare trăsătură”

Marti, 23 August 2022, ora 23:48
7789 citiri
Cele 5 caracteristici pe care criminalii în serie le au în comun, dezvăluite de criminaliști: ”Aceasta este cea mai înfricoșătoare trăsătură”
Ucigașii în serie au o serie de caracteristici comune FOTO Unsplash

Primele cazuri înregistrate privind criminalii în serie datează încă din perioada Imperiului Roman, iar de-a lungul timpului, cu ajutorul tehnologiei, criminaliștii au definit și identificat ce determină o persoană să comită crime repetate, cu sânge rece.

Dr. Elizabeth Yardley, directorul Centrului de Criminologie Aplicată de la Universitatea din Birmingham, a explicat pentru Real Crime Magazine care sunt cele cinci caracteristici cheie ale criminalilor în serie, conform MailOnline.com.

1. Obsedați de control

”Criminalii în serie au de obicei o slăbiciune reală pentru putere, inclusiv atunci când au fost prinși și știu că jocul s-a terminat”, explică experții.

Un caz care exemplifică concret acest lucru este cel al lui Ian Brandy și Myra Hindley. Ian a fost condamnat pentru uciderea a cinci copii între 1963 și 1956, iar Myra i-a fost complice. Când au fost arestați pentru moartea lui Keith Bennet, au refuzat să dezvăluie poliției locul unde este îngropat cadavrul.

”Intenția era de a exercita un fel de control asupra oamenilor. Ei nu dezvăluie adesea informații cruciale pentru anchetă tocmai pentru a încerca să mențină puterea asupra situației, nu acceptă autoritatea”, explică Dr. Elizabeth Yardley.

2. Manipulatori

Doctorul Harold Shipman s-a folosit de influența sa ca medic pentru a-și manipula pacienții. Estimările arată că ar fi ucis 250 de persoane, dar a fost condamnat la închisoare pe viață în anul 2000 pentru moartea a 15 pacienți, singurele cazuri care au putut fi demonstrate. Acesta a fost găsit spânzurat în celula sa în 2004.

”Criminalii în serie mimează adesea o vulnerabilitate aparentă pentru a-și ascunde personalitatea sinistră. Cei mai cunoscuți criminali în serie din lume au o capacitate ieșită din comun de a-i manipula pe cei din jur, știind exact ce să spună și cum să acționeze pentru a-i influența”, explică criminalistul.

3. Egocentrici

”Criminalii în serie sunt egoiști și nu se pot abține din a se lăuda cu atrocitățile comise fie față de complici, fie față de următoarele victime, sau chiar față de autorități. De exemplu Ian Brandy și Myra Hindley s-au întors adesea la mormintele victimelor lor, unde au făcut inclusiv fotografii, fiind pentru ei un fel de trofeu. Un alt exemplu este cel al lui Trevor Hardy, care a ucis mai multe adolescente în anii 1970 și a fost prins după ce s-a lăudat cu faptele sale la fratele său mai mic”, mai spune criminalistul.

4. Fermecători superficiali

”Criminalii în serie înțeleg foarte bine emoțiile celorlalți, drept urmare depistează rapid vulnerabilitățile celorlalți, de care se folosesc pentru a-i determina să facă lucruri pe care nu le-ar face în mod normal”, a adăugat Dr. Yardley.

Cu puțin timp înainte de execuția sa din 1989, criminalul în serie Ted Bundy a mărturisit că a comis 30 de crime în șapte state, între 1974 și 1978, deși autoritățile cred că au fost mai multe. Acesta a fost descris adesea ca fiind fermecător, carismatic sau chipeș. Acesta răpea, viola și omora femei după ce le câștiga încrederea. În anumite cazuri a pretins că are o dizabilitate, iar în alte cazuri a pretins că este polițist.

5. Oameni simpli

”Probabil cea mai înfricoșătoare trăsătură dintre toate este că mulți par niște oameni simpli, de rând, la prima vedere. Este o modalitate de a câștiga încrederea victimelor, ca mai apoi să le abuzeze în cele mai îngrozitoare moduri. Acest lucru le-a permis multor criminali să scape fără nicio suspiciune asupra a ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise”, mai arată Dr. Yardley.

Un exemplu este cel al cuplului Fred și Rose West, doi oameni căsătoriți care nu lăsau nimic de bănuit. Cu toate acestea, între 1967 și 1987 au torturat și violat femei tinere și au ucis 12 persoane, inclusiv membrii ai familiei, îngropând o parte dintre cadavre în propria curte. Aceștia locuiau pe o stradă rezidențială din Gloucester, Marea Britanie.

Un alt exemplu este cel al lui Wayne Gacy, din SUA, cunoscut drept ”Clovnul Ucigaș”. Se implica în politică în suburbia în care locuia, muncea pentru comunitate și chiar cânta la evenimente. Cu toate acestea, a violat și ucis mai mulți băieți, pe care i-a îngropat în curtea casei.

Abuzurile în copilărie - un factor important

Studiile desfășurate de-a lungul anilor au arătat că există o legătură între criminalii în serie și abuzurile fizice, psihice și sexuale din copilărie. Ucigașii provin adesea din familii instabile, au înclinații spre voyeurism și sadomasochism de la o vârstă fragedă și peste 90% dintre ucigașii în serie sunt bărbați.

De exemplu, Charles Manson, care a ucis șapte persoane în doar două nopți, în august 1969, a fost abuzat și neglijat de familie în copilărie. Prietenii acestuia, care au fost intervievați de poliție, au povestit că Manson era foarte violent cu ceilalți copii la școală.

Cu toate acestea, ucigași în serie precum Ted Bundy, Jeff Dahmer, sau Dennis Rader au crescut în familii sănătoase și au avut sprijinul membrilor familiei de-a lungul anilor.

Tomografia cerebrală poate deconspira un criminal în serie?

Anumiți cercetători susțin că afectarea lobului frontal, a hipotalamusului și a sistemului limbic poate provoca agresivitate extremă, pierderea controlului și raționamentul slab. De exemplu, Henry Lee Lucas, un criminal în serie condamnat pentru 11 crime, avea leziuni cerebrale extreme în aceste regiuni.

Unii criminali în serie au fost diagnosticați ca fiind psihopați, suferind de o tulburare de personalitate antisociala (APD). Acest lucru îi face să nu se conformeze normelor sociale, sunt iritabili, agresivi și lipsiți de remușcări. Tomografiile cerebrale ale violatorului și ucigașului în serie Brian Dugan au arătat o lipsă de activitate în regiunile asociate cu empatia și remușcările.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#criminali in serie, #trasaturi comune, #crime , #stiri sociale