Crin Antonescu, candidat PNL la Alegerile Prezidentiale 2009

Despre Crin Antonescu

Crin Antonescu, pe numele sau intreg George Crin Laurentiu Antonescu, este un politician licentiat in istorie-filosofie. Este senator PNL. A fost ministru al Tineretului si Sportului in guvernul CDR in perioada 1997-2000. Din martie 2009 pana in iulie 2012, a fost presedintele PNL. In noiembrie 2009 a candidat la functia de sef de stat.

In iulie a fost ales presedinte al Senatului si, ulterior, a preluat functia de presedinte interimar al tarii, dupa demiterea, de catre Parlament, a lui Traian Basescu. 

Nascut pe 21 septembrie 1959, la Tulcea, a fost casatorit cu Aurelia Antonescu, care, bolnava de cancer, s-a sinucis si l-a lasat cu un copil. Irina, fiica sa, nascuta in 2001. In septembrie 2009 s-a insurat la Bruxelles cu colega sa de partid, europarlamentarul Adina Valean.

Este un politician vehement si constant opozant al presedintelui demis Traian Basescu, care nu s-a sfiit insa sa isi critice si colegii de partid, in special pe fostul lider al PNL, Calin Popescu Tariceanu.

In mai 2009 a fost desemnat oficial de catre Delegatia Permanenta a PNL drept candidatul partidului la alegerile prezidentiale. La alegerile din noiembrie 2009 s-a clasat pe locul 3, obtinand 20,02% din voturi.

Studii

- Este doctorand al Universitatii Bucuresti

- A absolvit in 1985 Facultatea de Istorie Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti

Activitate profesionala

- Din august 1989, timp de aproape un an, activeaza ca muzeograf, iar dupa Revolutie se intoarce la catedra.

- In 1985 isi incepe cariera de profesor. Este repartizat in comuna Solesti, in judetul Vaslui. Se muta apoi mai aproape de casa si preda in comuna Niculitei, judetul Tulcea.

Cariera politica

- In martie 2010 a fost reales presedinte al PNL, functie pe care a ocupat-o pana in iulie 2012, cand a preluat functia de presedinte interimar al tarii

- In mai 2009 a fost desemnat oficial candidat PNL la alegerile prezidentiale

- In martie 2009 a fost ales presedinte al PNL

- In decembrie 2008, a fost ales vicepresedinte al Senatului

- Din 2008, este senator PNL de Bucuresti

- In perioada 1997 - 2000 a fost ministrul Tineretului si Sportului

- Intre 1996 - 1997 a fost liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor

- In perioada 1992-2008 a fost deputat PNL

- In 1992 a fost ales deputat pe listele Conventie Democrate din Romania

- A intrat in PNL in 1990, in acelasi an devenind lider al organizatiei liberale din Tulcea

"Chiar si a doua zi dupa o victorie esti in pericol sa pierzi tot. Politica e un fel de ruleta ruseasca. Cred ca cel mai greu moment politic urmeaza si va fi pentru toti momentul alegerilor pe baza votului uninominal", asa vede Crin Antonescu viata in politica.

Senator, cu emotii

Cu toate ca a pierdut alegerile din 30 noiembrie 2008 in colegiul in care a candidat, Crin Antonescu a intrat in Parlament.

Crin Antonescu a obtinut un procent de 29,80% in colegiul sau, fiind devansat de reprezentantul PD-L, Ionut Popescu.

Insa Antonescu a obtinut mandatul in Parlament, deoarece a avut un scor mai bun in comparatie cu restul candidatilor liberali din Capitala, iar conform redistribuirii PNL trebuia sa dispuna de doi senatori si cinci deputati.  

 

Atacurile la Traian Basescu

"Dintotdeauna, de cand il stiu eu personal pe Traian Basescu, partidele istorice i-au stat in gat. E greu de suportat pentru cineva ca el, deoarece exista partide care au un alt blazon, o alta istorie si care nu sunt dispuse sa admita in interiorul lor un cult desantat al personalitatii, asa cum se practica in PDL. Noi am vrut o relatie de parteneriat cu Basescu, am facut tot ceea ce tinea de noi, si asta a fost decisiv ca Domnia Sa sa devina presedinte al Romaniei, dupa care ne-am trezit cu cel mai mare dusman la Cotroceni. Este un razboi pe care, pana acum, Traian Basescu l-a pierdut si nu mai are nicio sansa sa-l castige". - 29 iunie 2008

"Daca ne uitam doar la televizor, s-ar putea sa credem ca viata si politica Romaniei inseamna certurile intre intriganti batrani intr-ale politicii. Sa-i lasam pe Basescu si pe Iliescu sa-si scoata ochii mai departe” - 8 mai 2008

"Ar trebui sa stea departe de jocurile partidelor, insa Traian Basescu depaseste partizanatul vadit si ramane intaiul politruc al Romaniei. (…) Presedintele Romaniei este unul dintre bolnavii incurabili ai clasei politice romanesti" - 7 mai 2008

"Traian Basescu este un personaj politic cu instincte exceptionale care nu are mama, sau tata. El poate defila la brat cu Tariceanu daca are un interes in acest sens. (…) Basescu nu joaca la reducerea scorului electoral, el joaca la eliminare, nu este democrat” - 31 ianuarie 2008

"Presedintele Basescu este principalul nostru adversar fara vointa noastra. Credibilitatea domniei sale a inceput insa sa scada. A devenit din ce in ce mai evident, si asta o arata si sondajele, ca in mare parte DNA-ul este un instrument politic al presedintelui. Domnia sa poate deschide urmarirea penala cui vrea si cui nu vrea. Toate atacurile si calomniile pe care le-a repetat de cel putin doi ani incoace sunt neintemeiate. este evidenta scaderea in sondaje a presedintelui Traian Basescu. Mizam pe asta, pentru ca este principalul nostru adversar” - 13 decembrie 2007

"Nu accept, ca unul care nu am dosar penal, sa vina unul care are dosar penal ca Traian Basescu si sa ma acuze ca sunt oligarh” - 23 aprilie 2007

Presedintele PNL

Pe 20 martie 2009, Crin Antonescu a fost ales presedinte al PNL, castigand batalia cu fostul sef al partidului si al Guvernului, Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit rezultatelor finale ale votului, Crin Antonescu a obtinut 873 de voturi, iar Calin Popescu Tariceanu 546 de voturi. In total, au fost exprimate 1431 de voturi, din care 12 au fost declarate nule.

Antonescu a reusit sa-si convinga colegii ca el ii poate ajuta sa fie mai bine reprezentati, sa relanseze partidul si sa-l aduca din nou la putere. Astfel, liberalii au ales schimbarea si au acceptat ca noul lor presedinte sa fie Crin Antonescu.

Antonescu le-a promis liberalilor ca isi va asuma lupta impotriva lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale, explicandu-le ca adversarul sau la sefia partidului, Calin Popescu Tariceanu, nu are nicio sansa in fata sefului statului.

Crin Antonescu si-a exprimat in repetate randuri nemultumirea fata de modul in care Tariceanu conduce partidul. Astfel, in aprilie 2007, la investirea Cabinetului Tariceanu II, fara PD-L, Crin Antonescu l-a avertizat pe Tariceanu ca nu are voie sa faca compromisuri cu posibile grupuri ilegitime de interese. Antonescu a fost si singurul care a refuzat sa participe la sedinta conducerii PNL in care a fost validat Cabinetul Tariceanu II.

Candidat la presedintie

In februarie 2008, Crin Antonescu a declarat pentru prima data, intr-o emisiune televizata, ca doreste sa candideze la presedintia Romaniei la alegerile din 2009 impotriva actualului sef de stat, Traian Basescu.

Vicepresedintele PNL a tinut sa precizeze ca principalul motiv al deciziei sale a fost rivalitatea dintre el si Traian Basescu. "Nimeni nu-i tine piept lui Traian Basescu si trebuie sa faca cineva si asta", a explicat Crin Antonescu.

"Da, daca PNL imi cere, o sa candidez impotriva lui Basescu", a declarat Crin Antonescu. "Este inacceptabil ca lui Basescu sa nu i se poata opune cineva", a atacat liberalul.

Insa de abia pe 9 mai 2009, dupa ce a devenit liderul PNL, Delegatia Permanenta a partidului l-a desemnat candidat la presedintia Romaniei pe Crin Antonescu, acesta intrunind 175 de voturi pentru si 3 impotriva dintre optiunile membrilor DP.

Crin Antonescu a iesit doar pe locul 3, cu 20,02% din voturi, in alegerile prezidentiale de pe 22 noiembrie 2009.

Pactul cu Geoana

Inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009, Crin Antonescu a facut un pact cu Mircea Geoana, candidatul social-democrat la cea mai inalta functie in stat.

Impreuna au semnat un document prin care PNL se angaja sa il sustina pe Mircea Geoana in turul 2, iar acesta se obliga sa il desemneze premier pe primarul Sibiului Klaus Johannis, in conditiile in care Romania era guvernata de doua luni de un executiv demis prin motiune de cenzura, Cabinetul Boc 2.

Motiunea 'Prin noi insine - ACUM' 

Crin Antonescu a fost reales presedinteal PNL la Congresul din martie 2010. Crin Antonescu a obtinut, potrivit rezultatelor oficiale, 986 de voturi, iar contracandidatul sau, Ludovic Orban, 357 de voturi. Din cele 1.400 de buletine de vot au fost utilizate 1.363 de buletine, 37 fiind anulate. Astfel, Crin Antonescu va conduce PNL impreuna cu echipa sa: Mariana Campeanu, Andrei Chiliman, Aristotel Cancescu, Daniel Chitoiu, Raducu Filipescu, Victor Paul Dobre, Lucian Iliescu, Rares Manescu, Norica Nicolai, Cornel Popa, Vlad Moisescu, Dan Radu Rusanu, Mihai Voicu. Motiunea lui Crin Antonescu, cu care s-a prezentat in fata Congresului, se cheama "PNL - Prin noi insine, ACUM" si vizeaza un mandat de 1.000 de zile la sefia PNL. Actualul presedinte isi propune ca pana la alegerile parlamentare din 2012 sa duca partidul la 30% si sa acceada la guvernare din postura de partid principal.

 

Nunta la Bruxelles

In martie 2009, PNL si-a anuntat lista de eurocandidati, pe pozitia a doua figurand Adina Valean, despre care anumite voci din partid sustineau ca ar avea o relatie cu noul presedinte al PNL, Crin Antonescu.

Plecand de la aceasta declaratie a lui Adrian Cioroianu, care ulterior a si demisionat din PNL, s-a obtinut confirmarea relatiei dintre cei doi liberali.

“Da, am o relatie sentimentala cu Crin!”, a recunoscut Adina Valean. Ea a mentionat ca este divortata si ca nu vede nicio problema privind relatia ei. “Suntem doi oameni liberi care se iubesc, nu vad care ar fi problema”.

Adina Valean a mai precizat ca nu datoreaza cariera ei politica relatiei cu Antonescu si spune ca ei sunt impreuna din perioada in care actualul presedinte al PNL nu detinea puterea in partid.

“Putem vorbi, mai degraba, de doi colegi care s-au indragostit la locul de munca, unde lucrau pe pozitii de egalitate, decat de o relatie de cauzalitate, in sensul ca eu as avea o cariera care e rod al demersurilor sale oculte in partid. La noi exista o mentalitate la nivelul electoratului potrivit careia orice femeie care parvine in politica reuseste asta doar gratie unui protector masculin si stiu ca asa se si intampla, din pacate, in destule cazuri”, a mai afirmat Valean.

Crin Antonescu a marturisit si el ca are o relatie "personala" cu colega de partid, europarlamentarul liberal Adina Valean.

Cu toate astea, Antonescu sustine ca nu se poate vorbi de abuzuri in functia mai nou dobandit-o in contextul in care Valean a fost plasata pe locul doi pe listele de candidati ale PNL la alegerile pentru Parlamentul European.

"Nu eu am trimis-o acum trei ani pe Adina Valean in Parlamentul European, nu eu i-am dat doua dintre cele mai grele rapoarte din PE, raportul pe situatia rromilor si pe libera circulatilor a romanilor in tarile membre ale Uniunii Europene. Nu pot sa scot de pe liste oameni pentru ca am o relatie personala cu ei. Sunt patru femei pe liste. Dupa ce am fost acuzati patru ani ca suntem misogini si oligarhi, avem patru femei pe primele patru locuri in listele pentru PE", a spus Antonescu.

Ulterior, in septembrie 2009, cei doi s-au casatorit la Bruxelles. Evenimentul a avut loc la consulatul Romaniei, petrecerea desfasurandu-se la un restaurant din capitala Belgiei.

Adina Valean a declarat ca nu va prelua numele sotului si ca nasii sunt Daniela Crasnaru si Alessandro Benini.

Link-uri utile:

George Crin Laurentiu Antonescu
George Crin Laurentiu Antonescu

Data nasterii: 21 septembrie 1959

Cariera:  Presedinte interimar al Romaniei

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Crin Antonescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Crin Antonescu

Crin Antonescu stupefiat de filmuletul in care Traian Basescu loveste un copil suna la...citeste tot bancul
Dupa alegeri ,ca intr-un vis erotic cu sprijinul soacrei,a lui Hrebenciuc si al...citeste tot bancul
Un om moare si ajunge la Sf. Petru. Pe pereti vede numai ceasuri si il intreaba ce e cu...citeste tot bancul