Opinii: Avertismentul lui Calin Popescu Tariceanu

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 23:56
10549 citiri
Opinii: Avertismentul lui Calin Popescu Tariceanu

Crin Antonescu reuseste sa mascheze tot mai greu faptul ca, in forul sau interior este, in fond, un admirator al lui Traian Basescu. Nu al omului Traian Basescu, ci al metodelor si al tipului de abordare basescian, caci presedintele PNL nu pierde absolut nicio ocazie sa arate cat de mult iubeste autoritarismul de care-l acuza neincetat pe marele sau rival.

Iar ultimul care a tras masca democratica de pe chipul lui Crin Antonescu este fostul sau sef al liberalilor, Calin Popescu Tariceanu. Intr-un atac extrem de dur, fostul premier demoleaza practic guvernul PNL din umbra, croit dupa stricta vointa a presedintelui partidului.

Calin Popescu Tariceanu este enervat de doua aspecte. In primul rand, este vorba despre un viciu democratic: "V-as spune doar ca presedintele ne-a marturisit ca nu s-a consultat cu nimeni, lucru care, dupa parerea mea, nu poate sa fie o virtute, ci un semn mare de intrebare pe care il au foarte multi in momentul de fata cu privire la modul in care sunt luate decizii importante care tin de viitorul PNL", spune Calin Popescu Tariceanu.

Adica dl. Antonescu, cel care il acuza neincetat pe Traian Basescu ca ia decizii pe cont propriu, ca nu are niciun dialog cu Opozitia si ordona propriului partid, iata ce face pus intr-o situatie oarecum comparabila. Sigur ca orice lider are tendinta de a se inconjura de oameni fideli despre care sa aiba certitudinea ca ii impartasesc viziunea, dar acesti oameni trebuie sa aiba suficienta autortitate si in fata partidului, care sa-i asume.

Macar de ar fi venit Crin Antonescu cu o echipa zdrobitoare, mai presus de orice comentarii. Dar n-a fost cazul: "Guvernul care a fost prezentat contine o serie de nume ale unor tehnocrati care nici macar nu sunt niste somitati in domeniile respective", puncteaza Calin Popescu Tariceanu.

Si, intr-adevar, ce poti sa spui, de exemplu, despre ministrul din umbra al Sanatatii, ajuns la venerabila varsta de 71 de ani fara a fi inregistrat macar o victorie profesionala majora si fara sa se fi remarcat prin altceva decat conflictul de interese in urma caruia a fost dat afara de la sefia Agentiei Nationale a Medicamentului. Pe langa el, Eugen Nicolaescu pare un adevarat geniu in domeniu. Sau sa asezi in fruntea Infrastructurii un om de-abia venit din PC, fara niciun fel de calificare in domeniu, recomandat doar de faptul ca i-a carat foarte bine servieta lui Crin Antonescu in calitate de consilier.

Este foarte clar cum reuseste Crin Antonescu sa obtina tot ceea ce vrea fara efort. Pentru prima data in istoria lor, liberalii au un prezidentiabil cu sanse reale, cel putin teoretice, caci practic n-a reusit sa ajunga nici macar in turul al doilea la precedentele alegeri. Popularitatea sa este, in orice caz, cu mult peste aceea a partidului, are asadar un statut cert de locomotiva care-i da posiblitatea de a-si santaja dupa cum vrea colegii. In plus, a avut deja grija ca fidelii sai sa devina majortiari in Delegatia Permanenta.

Cu toate defectele lui, Calin Popescu Tariceanu nu a suferit niciodata de boala autoritarismului, desi pozitia sa era si mai puternica: ramanerea PNL la guvernare depindea de el si numai de el. Dar fostul premier a avut suficient spirit liberal incat sa accepte Opozitia interna din partid, in care era inclus, culmea Crin Antonescu. A acceptat chiar in guvern reprezentanti ai aripii adverse, in frunte cu Ludovic Orban. Cam cum credeti ca ar proceda Crin Antonescu daca ar avea un contestatar la fel de vocal pe cat era el insusi fata de Calin Popescu Tariceanu?

Deocamdata, pozitia lui Crin Antonescu este certa, pentru ca nu exista alternativa viabila. Dar n-ar fi rau sa nu uite ca liberalii sunt, prin excelenta, un partid naravas, motiv pentru care a si fost marcat de numeroase sciziuni. La primul sau esec major este foarte posibil ca vocile pe care reuseste acum sa le sufoce fara mare efort sa-l acopere.

Crin Antonescu nu are nici statura politica, nici partidul disciplinat care sa-i permita sa se viseze un nou Traian Basescu. Iar iesirea lui Calin Popescu Tariceanu ar trebui sa-i serveasca drept avertisment. De ce ma indoiesc insa ca-l va intelege?

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...