Editorial: Antonescu n-are niciun depozit

Autor:
Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 08:29
5616 citiri
Editorial: Antonescu n-are niciun depozit

Atitudinea de vataf a lui Crin Antonescu a devenit, deja, una dintre cele mai dureroase amintiri. Ca unul care am militat pentru cucerirea de catre domnia sa a varfului PNL, pentru a sufla aer rece, proaspat, in ceafa bandei lui Calin Popescu Tariceanu, si am condamnat faptul ca liberalii l-au pus o perioada la colt, fara sa se gandeasca sa profite de capitalul sau de imagine, deoarece nu avea un background gaunos, atitudinea sa de ieri imi repugna profund.

As dori sa-i transmit ca a fi depozitarul unor voturi nu inseamna a stapani si constiintele care-au manat degetele spre stampile. E prea mult sa-i numesti masa de manevra pe acei tineri minunati care si-au invins greata si au asaltat urnele pentru a-l darui cu incredere.

Crin Antonescu a biruit lehamitea nu cu ajutorul accentelor mitocanesti revarsate peste multime, ci prin anuntul ca va trage linie si va porni de la zero, dupa alte reguli, constructia unui stat modern. Fara a fi la cheremul nimanui, fara a folosi procurorii si serviciile speciale pentru a-si mari capitalul politic, fara a stoarce lacrimi si a dansa geamparale. Cu demnitate, privindu-i pe romani in ochi, recunoscandu-si, daca e cazul, limitele de om, propunandu-le un parteneriat sincer. Suna frumos.

Numai ca la putin timp de la cocotarea in spinarea zimbrului, Crin Antonescu pare dispus sa-si abandoneze principiile si sa ingroase randurile celor care cred ca politica e arta compromisului. Si anunta un compromis mai mic: Mircea Geoana. Desigur, cu conditia (santajul e moral, domnule Crin Antonescu?) sustinerii "proiectului Klaus Iohannis".

Dintr-o data, liderul liberal este dispus sa-si inghita cuvintele folosite pentru a ilustra ipocrizia lui Geoana cand a vorbit de oameni nemultumiti de venituri - salariul lui Ionut Costea, comnatul sefului PSD, la Eximbank. Dar si acuzatiile la adresa catorva luni de guvernare PD-L - PSD, care au lasat romanilor "o imensa datorie". Acum nu-i mai vede alaturi de Geoana pe Hrebenciuc si pe Vanghelie, asa cum facea la marea confruntare. Isi ia inapoi acuzatia ca in 2008, sub mandatul unui ministru social-democrat, s-au alocat cei mai putini bani agriculturii, dar si dezgustul aruncat in obrazul lui Geoana pentru faptul ca a mintit afirmand ca habar nu avea ca tara nu are bani in momentul votarii legii privind majorarea salariilor profesorilor. Si lista poate continua.

Sa fie clar, nu l-am votat pe Traian Basescu, martor mi-e Dumnezeu. Dar mi se pare o nemernicie sa pui toate relele din Romania si neimplinirile a 20 de ani in spatele unui singur om, sa-l consideri raul absolut. Sa treci cu vederea cuibul de viespi care l-a determinat pe Ion Iliescu sa acuze "capitalul de cumetrie" promovat de PSD, inapoierea economica cauzata de lipsa de vigoare in luarea unor masuri nepopulare, dar sanatoase, opozitia la legile proprietatii (pentru care PNL s-a batut!!!), desconspirarea securitatii. Si lista poate continua din nou.

Asa ca daca are un minim respect pentru electoratul sau, trebuie sa-i lase libertatea de-a cantari ce-a mai ramas pe tabla, sa nu incerce sa-l manipuleze. Sa nu considere ca daca exclude orice invoiala cu Traian Basescu nu trasmite un semnal. Nu-i nimeni idiot.

Sa sublinieze ca nu este dispus la nicio negociere, la niciun compromis. Sa nu ignore rezultatul referendumului. Care chiar daca s-a nascut ca un artificiu electoral, reflecta nu dorinta romanilor de-a reduce numarul parlamentarilor, pentru ca nu inseamna ca 300 vor fi mai de calitate. Ci lehamitea fata de politicianism.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#alegeri 2009, #rezultate prezidentiale, #Antonescu PSD PDL , #Calin Popescu Tariceanu