Este dispus Tariceanu sa-si asume o candidatura la presedintia PNL? (Opinii)

Joi, 21 Februarie 2013, ora 09:20
3014 citiri
Este dispus Tariceanu sa-si asume o candidatura la presedintia PNL? (Opinii)

Tariceanu a ramas in interiorul PNL ca un adversar istoric al "echipei Antonescu" inca de la congresul care a decis schimbarea din functia de presedinte al partidului a fostului premier.

Antonescu s-a impus ca lider al PNL si ca adversar al presedintelui Basescu la alegerile prezidentiale din 2009. Prestatia lui nu a fost contestata in interiorul PNL.

Problemele au aparut cand cei din gruparea Tariceanu (exponent Chiliman) au avut rezerve in constituirea aliantei cu PC in structurarea polului de centru-dreapta si apoi a USL. Oare de ce?

Anul 2012 a fost plin de succese politice pentru PNL, alianta electorala obtinand scoruri mari la alegerile locale si parlamentare, impunand un guvern fara UDMR si asigurand un suport politic pentru a fi la putere pe termen lung.

Antonescu este liderul care a condus PNL la cele mai bune rezultate electorale in istoria partidului.

In acelasi timp, s-a afirmat drept adversarul cel mai vocal al presedintelui Basescu in campania electorala si mai ales in perioada derularii procedurilor de suspendare.

Imaginea lui Antonescu s-a "sifonat" paradoxal, tocmai in lupta lui cu Basescu, mijloacele media la dispozitia "suspendatului" difuzand aprecieri de antieuropenism, violente verbale, antiamericanism, anti NATO la adresa presedintelui interimar.

Tinta principala a basismului a devenit Antonescu, nu Ponta, obiectivul fiind ruperea USL prin punctul sensibil - candidatul la presedintie la alegerile din 2014.

Logica este simpla: daca Antonescu pierde "calitatea de candidat desemnat" prin hotararea congreselor celor trei partide ale USL, atunci dispare ultimul obiectiv electoral al aliantei si ea poate sa dispara. Se lasa loc liber altor constructii politice, un camp de actiune pentru Basescu si mai ales pentru PSD, care vrea sa scape de chingile "egalitatii" cu PNL.

Au fost reactivate in acest sens orgoliile lui Tariceanu, care este activ in declaratii in ultimele saptamani.

Dupa sciziunea ratata a lui Chiliman, se urmareste modificarea statutului PNL, astfel incat sa se repuna in discutie candidatul la presedintia Romaniei. Tariceanu va sustine ca nu urmareste ruperea USL, ci mentinerea hotararii celor trei congrese de a promova presedintele PNL drept candidat comun pentru Cotroceni.

Isi va asuma Tariceanu o candidatura la functia de presedinte al PNL, asa cum se intrevede? Testul va fi acceptarea in interiorul partidului a modificarilor la statut. Daca pasul reuseste, se poate schimba structura de conducere a PNL, dominata acum de echipa lui Antonescu.

Cred ca sansele sunt mici, asa incat si posiblitatea reala ca Tariceanu sa-l schimbe pe Antonescu este minima. Vor fi insa atacuri mediatice, declaratii care vor fi difuzate cu scopul de a acoperi scandalul din interiorul PDL.

Canalele principale media pentru difuzarea scenariului - Tariceanu, o solutie pentru PNL - raman RTV, B1 TV si Evenimentul Zilei. Sprijin va veni si din zona prietenului Melescanu, prin distribuirea de stiri nefavorabile ministrilor PNL.

DNA va fi activ in zona demnitarilor PNL. Actiunile de la Ministerul Muncii, Economiei, Transporturilor, Sanatatii se vor intensifica, pentru a impune ideea ca "oamenii lui Antonescu sunt administratori slabi si accepta coruptia in jurul lor".

Chiar si cu acest sprijin, Tariceanu, un om foarte nehotarat, nu-si va asuma o candidatura la sefia PNL la apropiatul congres. Esecul il va scoate din joc pentru "runda" de dupa alegerile prezidentiale din 2014.

El este acum folosit doar pentru a-i arata pisica lui Antonescu.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...