Crin Antonescu, fostul profesor de istorie, candidat la prezidențiale din partea PSD și PNL, intervine în disputa momentului, de la Ministerul Educației. În opinia fostului președinte al PNL, istoria trebuie să rămână o materie de bază.
Politicianul a făcut referire la dezbaterea pe care Adrian Cioroianu, istoric și fost ministru de Externe, a avut-o de curând cu Daniel David, ministrul Educației.
„Am văzut cu coada ochiului o înregistrare, o dispută la o televiziune între dl ministru și profesorul Cioroianu pe această temă. Pentru că nu avem timp, vă spun clar: eu cred că poziția corectă este cea a profesorului Cioroianu. Cred că indiferent că dacă facem biochimie, fizică, matematică, indiferent ce, elevii din România care termină un liceu trebuie să facă istoria României, geografia României, fără nici un fel de discuție", a declarat Antonescu.
Candidatul la prezidențiale a avertizat, de asemenea, că „istoria Holocaustului" sau „istoria minorităților" trebuie să fie tratate mai degrabă ca niște capitole ale istoriei universale.
„Că specialități de genul istoria Holocaustului sau Istoria minorităților sunt foarte bine venite, în calitate de capitole în istorie. În mod fundamental, istorie universală până la un punct și istoria României până la capăt, adică până în clasele terminale. Este absolut necesară, nu din motive politice, că ne-a apucat patriotismul acum pe toți, ci din motive fundamentale de educație a unor cetățeni. Oricât de europeni vom fi, oricât de cetățeni ai universului suntem, e limpede că în mod fundamental suntem români, francezi, americani sau chinezi", a mai transmis Antonescu.
De asemenea, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a explicat de ce trebuie studiată istoria României, în unitățile de învățământ. Candidatul la prezidențiale a oferit trei argumente: cultură generală, „narativul național" - crearea identității naționale, „responsabilitate" - învățături utile pentru comunitate.