Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare, are o misiune grea în cursa electorală pentru Palatul Cotroceni: aceea de a convinge electoratul PSD să-l voteze. Dificultățile provin, pe de-o parte, din reticența social-democraților din teritoriu de a trage pentru Crin Antonescu, iar de cealaltă parte, există pericolul ca alegătorii social-democrați să încline mai mult spre un candidat din sfera extremistă, dată fiind amprenta pe care epoca Dragnea în PSD a lăsat-o asupra acestui electorat. Peste toate acestea se adaugă o posibilă candidatură a fostului premier Victor Ponta, care este atât social-democrat, ca origine politică, dar cochetează și cu zona așa-zis „suveranistă”.
Ponta l-ar putea pune în dificultate pe Antonescu și îi poate diminua puternic șansele lui Crin Antonescu, mai ales dacă independentul Călin Georgescu nu va mai fi lăsat să candideze de către Curtea Constituțională. Victor Ponta a anunțat deja că pregătește campania de strângere de semnături și a adăugat că va da un răspuns clar cu privire la candidatură.
Jurnalistul și analistul politic Ion M. Ioniță este de părere că situația lui Crin Antonescu se poate complica și mai mult dacă Victor Ponta intră în cursa electorală.
„Da, complică campania electorală, mai ales în ceea ce privește electoratul PSD. Pentru că Victor Ponta se adresează acestui tip de electorat, vrea să folosească valul naționalist, să profite de el, și atunci consideră că ar putea să capteze o parte din electoratul PSD, care este mai apropiat de vederile naționaliste, dar nu atât de radicale, pe cât sunt cele ale celor alte părți din acest pol. Ca atare, asta încearcă Victor Ponta, probabil că are și gânduri mai largi legate de o răsturnare în PSD, ținând cont de fragilitățile care au apărut legate de președintele PSD și premier în același timp, domnul Ciolacu.”, afirmă Ion M. Ioniță pentru Ziare.com.
„Deci, pe acesta cred că se bazează, pe această creștere a valului naționalist, pe care vrea să-l folosească pentru o candidatură, anunțându-și o candidatură, dar și cu bătaie în ceea ce privește șefia PSD. Cred că nu exclude nici o revenire dacă lucrurile în PSD încep într-adevăr să se tulbure plecând de la scandalul Nordis, de la rezultatele în alegeri, situația economică și așa mai departe.”, mai spune Ioniță.
Ion M. Ioniță subliniază că Victor Ponta nu are un control în PSD, dar așteaptă condiții favorabile.
„Nu are, acum, într-adevăr, aderență în PSD, dar nu se știe niciodată ce se întâmplă. Pur și simplu pregătește terenul, inclusiv cu campania prezidențială. O anunță, spune că va începe, dar e tot o tatonare pentru că așteaptă să vadă cum evoluează lucrurile până la declanșarea propriu-zisă a campaniei electorale. Dacă va candida, sigur că se va adresa aceluiași tip de electorat. Va încerca să ia și votul de la PSD, dar bineînțeles că va complica și mai mult situația și va aduce un nou competitor și pe planul acesta al polului naționalist.
Analistul a comentat și ultimele declarații ale candidatului coaliției, Crin Antonescu, care a spus că el nu reprezintă PSD și PNL, acesta fiind de părere că fostul lider la PNL încearcă să se distanțeze de aceste partide în contextul scandalului Nordis.
„Bun, sunt declarații care încearcă într-un fel să-l distanțeze pe Crin Antonescu. El încearcă să se distanțeze într-un fel, să nu se identifice 100% cu un scandal politic. Pentru că asta nu i-ar face deloc bine în campanie electorală. Și atunci face un pas pe sârmă. Adică eu nu sunt PSD, sunt candidatul lor, deci nu sunt eu implicat. Nu trebuie să atrag asupra mea imaginea negativă a scandalului Nordis. Cam asta este echilibristica pe care încearcă să o facă domnul Antonescu în acest moment. Nu are multe variante, pentru că este într-adevăr un scandal major.
Ioniță crede că Antonescu trebuia să găsească o soluție pentru a nu fi asociat cu Nordis, char dacă asta implică, bineînțeles, și o anumită poziționare față de electoratul PSD.
„El vrea electoratul PSD, vrea să fie votat de electoratul PSD. Este normal, pentru că este candidatul coaliției din care PSD este cel mai mare partid. Dar nici nu se poate apropia foarte mult pentru că este vorba de scandalul Nordis. E o situație extrem de delicată și încearcă să facă acești pași pe sârmă ca să evite scandalul.”, mai spune analistul.
Jurnalistul crede că afirmațiile lui Crin Antonescu trebuie interpretate și într-o notă electorală.
Deputatul PSD Victor Ponta a publicat pe site-ul său un formular pentru strângerea de semnături necesare pentru depunerea candidaturii sale la alegerile prezidențiale, asta după ce a lăsat de înțeles că urmează să intre în cursă.
De altfel, ambițiile prezidențiale ale lui Ponta i-au adus critici din partea colegilor social-democrați și eliberarea din funcția de consilier al premierului Ciolacu.
Misiunea lui Crin Antonescu se complică în acest context, având în vedere că electoratul PSD ar putea fi mai tentat să-l voteze pe Victor Ponta, un social-democrat de carieră.
Totodată, miercuri, la Europa FM, Crin Antonescu a declarat că el nu reprezintă PSD și PNL în cursa electorală, în încercarea de a se delimita de scandalul Nordis, care zguduie zilele acestea PSD. Afirmația sa ar putea avea un efect negativ asupra electoratului PSD, pe care încearcă să-l convingă să-i acorde votul.
Nu este însă clar dacă Victor Ponta dorește cu adevărat să candideze pe culoarul suveranist, sau doar este „testat” printre alți candidați ai sferei naționaliste, pentru eventualitatea în care Călin Georgescu nu este lăsat să candideze.