Alegerile pot rezolva impasul economic?

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 12:11
1626 citiri
Alegerile pot rezolva impasul economic?
Foto: Daylife

Romanii vor incerca, pe 22 noiembrie, sa aleaga un presedinte pentru a debloca situatia politica si financiara, ce a condus la deprecierea leului, a alungat investitorii straini si a determinat institutiile internationale sa amane plata imprumutului extern, insa demersul lor ar putea esua, cred analistii internationali.

Primii doi candidati, potrivit sondajelor, actualul presedinte, Traian Basescu, si liderul PSD, Mircea Geoana, nu sunt destul de puternici pentru a castiga din primul tur, fiind nevoie de un al doilea, pe 6 decembrie.

Guvernul de numai zece luni s-a prabusit, in octombrie, si nu s-a reusit numirea unui nou premier. Astfel, noul presedinte va fi nevoit sa faca fata unui impas care risca sa deprecieze si mai mult moneda nationala, sa scada preturile actiunilor si sa indeparteze investitorii de cel de-al doilea cel mai sarac stat din Uniunea Europeana, spun analistii de la Bloomberg. Deja, primul efect a fost amanarea intrarii celei de-a treia transe din imprumutul FMI.

"Cel mai importat lucru este sa existe un nou guvern. Nu conteaza atat de mult cine este ales, cat faptul ca noul presedinte sa reuseasca formarea unui Guvern, pentru a pune capat situatiei incerte", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist sef la ING Bank Romania.

Economia Romaniei, care a inregistrat cea mai rapida crestere dintre tarile UE, anul trecut, a scazut cu 7,1 procente, in al treilea trimestru, iar rata somajului s-a dublat, pe masura ce fabrici precum Dacia, Azomures si ArcelorMittal au fost nevoite sa concedieze muncitori.

Leul a scazut la cel mai mic nivel din ultimele sapte luni, iar piata de capital s-a prabusit, imediat dupa caderea Guvernului.

In prezent, cel mai important lucru este respectarea conditiilor impuse de FMI, spune Alexandru-Chidesciuc.

"De obicei, cand ai un Guvern interimar, exista intarzieri. Va fi nevoie de masuri suplimentare in 2010, pentru a atinge tinta de deficit bugetar de 5,9 procente din PIB", a declarat Tonny Lybek, seful FMI pentru Romania, citat de Financial Times.

Politicienii nu mizeaza pe rezolvarea problemelor economice, in campanie

Insa, in ciuda situatiei economice disperate, campania electorala s-a bazat pe discutii non-economice. Basescu, fost comandant de nava, a promis sa continue lupta anticoruptie, desi, in ultimii cinci ani cat a fost presedinte, nu s-au facut mari progrese in acest sens. De asemenea, sustine masuri populare cum ar fi Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

Mircea Geoana, fost ministru de Externe si ambasador la Washington, promite un guvern tehnocrat si cheltuieli pentru infrastructura, ceea ce ar putea majora rata de crestere a Romaniei. Crin Antonescu, al treilea candidat in sondaje, promite reduceri de taxe.

Insa, indiferent de cine castiga, presedintele are puteri limitate asupra politicilor economice, avand doar dreptul sa numeasca premierul, sa supravegheze sistemul judiciar si are control asupra serviciilor de securitate.

"Presedintele decide cum vor merge lucrurile in linii mari, insa nu are voie sa faca nimic direct, in acest sens", spune Laura Stefan, de la Societatea Academica Romana.

Avand in vedere ca exporturile au inceput sa creasca, acoperind lipsa de consum pe piata interna, economia Romaniei va scadea cu 7,5 - 8 procente, existand presiuni reale pentru respectarea deficitului de 7,3 procente din PIB, in acest an.

Dupa ce a fost amanata a treia transa din imprumutul extern, Guvernul a fost nevoit sa imprumute bani de la bancile comerciale. De asemenea, o alta masura de urgenta este concediul fortat neplatit pentru bugetari, timp de opt zile, pentru a se reduce cheltuielile statului.

"Riscul este ca FMI sa amane plata pana cand Romania reuseste sa rezolve problemele politice. Romania poate imprumuta din alte surse 1 - 2 miliarde de dolari, insa nu zece", spune Matei Paun, partener la banca de investii BAC.

"Romania poate sa mai suporte doua, trei luni de haos, dar nu mai mult", a incheiat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#alegeri prezidentiale 2009, #Traian Basescu prezidentiale, #Crin Antonescu, #Mircea Geoana , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza 3trandafiribaroi
3trandafiribaroi
rank 5
Pană Romania nu va deveni un stat de drept cu puterea judecătorească absolut independentă, starea tării nu va reveni la normal. Cu justitia componentă esentială a mafiei securisto-comuniste statul roman va deveni in maximum 10 ani o legumă! Poate merităm!
Poza Skiper
Skiper
rank 5
Un guvern care trebuie sa faca mai mult decat celelalte guverne in 20 de ani, nu poate fi numit de catre combinatori si aranjori politici. El trebuie sa fie alcatuit de catre un Prim Ministru desemnat conform Legii Fundamantale, de catre Presedinte!