Opinii: Insuccesul lui Crin

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 18 Iulie 2010, ora 23:55
7320 citiri
Opinii: Insuccesul lui Crin
Foto: Arhiva

Exista ceva, un nu stiu ce, la Crin care parca il face sa nu treaca un anumit prag

al increderii. Orice ar spune, oricum ar formula, oricata stilistica si elocventa ar

insufla discursurilor sale, mesajele lui Crin Antonescu nu reusesc sa convinga.

A debutat spectaculos odata cu castigarea sefiei partidului liberal, a atins apogeul

popularitatii in timpul confruntarii directe cu Traian Basescu, de la Cluj, din campania electorala de anul trecut, insa s-a prabusit in momentul in care i-a stat alaturi presedintelui de-o zi al Romaniei, Mircea Geoana.

Dupa ce a fost invins in primul tur al alegerilor, dupa ce si-a tipat furia la adresa mogulilor in seara anuntarii rezultatelor, dupa ce spusese ca Mircea Geoana reprezinta un rau la fel de mare pentru Romania ca si Traian Basescu, a ajuns sa isi ucida toata increderea pe care o transmisese electoratului, sustinandu-l pe Geoana in speranta ca astfel partidul sau va reveni la putere, iar fostul presedinte va fi invins.

S-a inselat, nu pentru ca Mircea Geoana a pierdut alegerile, nu pentru ca Partidul Liberal nu a revenit la putere, ci pentru ca nu a avut puterea sa ramana neutru si fidel drumului si credintelor sale cele mai adanci, exprimate, de altfel, in campania electorala.

Din acel moment, Crin Antonescu a pierdut tot ceea ce castigase - increderea sincera a tinerilor care isi pierdusera speranta in intreaga clasa politica. Prin gestul sustinerii lui Mircea Geoana, Crin a frant speranta ca Romania mai poate avea un politician care sa pretuiasca mai mult principiile, in defavoarea calculelor si a avantajelor imediate.

Chiar si pusa in slujba ideii ca sustinerea acordata lui Geoana a fost facuta in numele inlaturarii raului cel mare, respectiv Traian Basescu, nici asa "tradarea" lui Antonescu nu se scuza. In primul rand, pentru ca electoratul si doar electoratul se poate exprima care este raul cel mai mic sau cel mai mare, pentru el si, astfel, sa voteze in consecinta. Chiar daca el se inseala, chiar daca va regreta mai apoi votul sau.

Crin Antonescu a dorit sa incline balanta istoriei si si-a pus intregul capital politic in sprijinul lui Geoana si al PSD-ului, iar astfel nu a reusit decat sa piarda tot ce castigase pana in acel moment. Infrant inainte de a se lansa, Crin Antonescu incearca acum sa ne convinga ca gestul sau de atunci, daca ar fi fost o reusita, ne-ar fi salvat de actuala stare politica si economica a tarii.

Nimic mai fals si mai gresit. Calculele si aranjamentele politice dintre PSD si PNL, plus

necunoascuta Iohannis Klaus, dinainte de alegeri ar fi devenit, cel mai probabil, o

guvernare cel putin la fel de haotica si abracadabranta ca si cea reprezentata in

prezent de PD-L, UNPR si UDMR.

Dincolo de aceasta piatra care inca atarna de picioare lui Crin, liderul liberalilor se pare ca si-a accentuat si imaginea de politician care doar stie sa vorbeasca frumos si fermacator, insa nu poate convinge deloc in domeniul practic. Criticile cele mai frecvente la adresa lui Antonescu au si o baza de adevar. Nu poti sa iti bazezi intreaga careiera politica doar pe vorbe, fara a lasa nimic concret in urma.

Acitivitatea sa din fruntea Ministerului Tineretului este un fapt atat de adanc ingropat in trecut, incat doar arhivele ziarelor de la Biblioteca Nationala l-ar mai putea invia. Iar din perioada ministeriala a lui Crin nu a ramas nimic celebru. Nicio reforma, nicio restructurare, nici macar o reorganizare atat de necesara a domeniului pe care l-a pastorit.

In lipsa unui bagaj de realizari vizibile si usor de mentionat in portofoliu, liderul liberalilor incearca sa convinga electoratul prin munca pe care o depune pentru realizarea unor aliante strategice, gen PSD - PNL, cu unicul scop de a inlatura raul cel mai mare al Romaniei - Traian Basescu si PD-L.

Atat timp insa cat singura grija si singurele actiuni ale lui Crin raman doar cele indreptate impotriva lui Basescu, seful liberalilor nu isi va putea intregi imaginea de politician care prezinta o oferta credibila si realista asupra viitorului acestei tari. In primul rand, pentru ca ele nu raspund celei mai dureroase intrebari din acest moment - "si

apoi ce?"

Nici raportarea permanenta la Victor Ponta si la PSD nu il ajuta deloc pe Antonescu, mai ales ca noul lider al social-democratilor si-a facut un program politic aproape din incercarea disperata de a se delimita de Crin si oferta liberala.

In acest context, ramane de vazut daca Crin Antonescu va putea sa se desprinda de obsesia intregii clase politice - Traian Basescu - si sa construiasca, sa prezinte si sa puna in practica un program viabil de reformare a unei Romanii aflate deja aproape in moarte clinica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Crin Antonescu Mircea Geoana, #Antonescu sustinere Geoana alegeri, #Crin Antonescu politician PNL , #Mircea Geoana